Friday, December 2, 2016

Kuning Berpanjangan (Prolonged Jaundice) Dahlia

Alhamdulillah. time menulis entry mengenai Prolonged Jaundice ni Dahlia dah selesai ujian yang parent mana pun akan rasa berat nak hantar. Sekarang umur dia pun dah nak dekat 2 bulan. Last check jaundice adalah 17/11/2016. Genap sebulan Dahlia lahir sebagai khalifah dunia.


Dalam tempoh 1 bulan tu adalah tempoh sukar sebab asyik kena berulang hospital n klinik untuk pantau jaundice dia. Meh aku cerita sikit rentetan jaundice anak ke 3 aku ni.

1. dapat balik ke rumah adalah hari ke 2 kelahiran. discharge tengahari. so petang barulah rilex 2 kat rumah. laki aku pergi lapor ke klinik kesihatan untuk rutin checkup harian selama 20 hari,.

2. nurse datang pada hari ke 3. check baby. sah dahlia ada jaundice. nurse suruh bawak esok untuk  checkup kuning dia.

3. start la kene amik darah untuk cek bacaan kuning. kalau dekat klinik kesihatan, amik darah kat kaki 1 tiub kecik je ha. tapi still kesian. ko bayang la baru la 4 hari umurnya kene cucuk bagai. sakit kan.....then dapat bacaan dekat KK = 13

4. jumpa doktor terus la dia cakap kene refer hospital. aku time tu dah sedih da sebab bila kene refer hospital 4 sure kene duduk bawah lampu. kene tinggal si kecik dekat wad kanak - kanak. memandangkan hospital sultanah aminah tu dah sedia pack, ruang untuk ibu menunggu sangat la terhad. sampai kecemasan hospital, dia amik darah 1 tube. tube hospital tak sama macam KK. dekat hospital darah akan di ambil dekat tangan baby.

5. belum lagi result darah hospital keluar. MO dah suruh admit sebab dia cakap bacaan kunign dahlia memang tinggi. so nak tak nak kene la admitkan dahlia. tapi dahlia duduk wad pun tak lama. kiranya 1 malam 1 hari sebab tengahari tu dah discharge dah. hospital bagi surat suruh KK pantau kuning dahlia

6. kena la berulang alik klinik. mula - mula hari - hari. then selang 2 hari sekali sampai la umur dahlia 15 hari. tapi dahlia ni kuning dia lain macam sikit. last check hari ke 15, tetiba kuning/jaundice dia bacaan statik  (10.2)

7. doktor terus refer poliklinik HSA pulak untuk buat checkup ada masalah lain atau x. time tu doktor terangkan la serba sedikit masalh budak prolonged jaundice ni. doktor KK cakap akan amik 6 tube darah + sampel air kencing untuk test several infection / penyakit

8. temujanji dekat poliklinik HSA. menangi skuat betul si dahlia. ko bayangkan kan. budak 1/2 bulan kene amik 6 tube darah + sample air kencing. mau tak melalak. sampel - sampel tu di ambil untuk test

1. Masalah hati – biliary atresia, neonatal hepatitis, choledochal cyst
2. Masalah jangkitan saluran kencing
3. Jangkitan semasa dalam kandungan ( TORCHES)
4. Masalah metabolic ( galactosemia)
5. Sindrom-sindrom tertentu yang berkaitan dgn masalah hati
6. Masalah kelenjar tiroid


then lepas amek darah + sampel air kencing tu kene tunggu dalam 2 minggu untuk tunggu result / jumpa doktor. bagi aku mayb dia nak suruh tunggu umur budak cukup 1 bulan.

setelah berulang alik 1 ke sana ke mari. 17/11 dapat result menyatakan dahlia bebas dari sebarng penyakit / kuning di atas. 6 result semuanya lulus. yeah ti dahlia. so doktor conclude kan yang dahlia hanyalah breastfeed jaundice. Even tho dahlia breastfeed jaundice aku n suami dah sepakat akan teruskan jugak penyusuan susu ibu.  sebab itu adalah yang terbaik untuk anak - anak supaya lebih bijak dan kurang penyakit dalam usia dia membesar.

so untuk ibu - ibu muda yang baru ada anak. tawakal n jalani la ujian kuning ni walaupun kita kesian kat baby kene cucuk. tapi semua ni untuk kebaikan dia. if baby ada masalah boleh di kesan awal. jangan pandai - pandai sendiri bagi macam - macam kat baby untuk elakkan baby kene tahan wad.



b strong mummy semua!!!!

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers