Monday, December 27, 2010

penempatan guru bagi KPLI 2011

tadi pagi
awl pagi kene bangun awl sebab kene masakkan bekal untuk adek nak bawak pegi keje. sebab sayangkan adek. aku bangun jugak. dan sebab bangun awal. maka buka laptop pun awl dengan tangan terketar cari no telefon maktab

dan hari ini seperti hari bertuah
sebab layanan diterima dari unit peperiksaan sangat dipuji.
pagi sebab mud baik.
dia membalas dengan cukup berhemah. macam tu la
rasa tak serik dan excited telefon dan tak terasa membazir kredit sebab akhirnya walaupun belum konfem. dah tau keputusan KPLI.
dan tahniah untuk diri sendiri.

dengan excited terus nak share cerita dengan kawan terbaik masa kat maktab. terus telefon si hidayah dan norazah sebab nak share berita yang kita dah terima result pagi2 buta. hahah
siap seram sejuk tangan.
dan time tu hidayah ada kat kementerian.

wohooo..
lagi terus mesej2 dengan dia dan dapat berita yang macam tambah seram sejuk kita.
ambilan ni akan dapat ke kelantan terengganu sedangkan hati meronta hendakkan joho tempat tumpah darah dan tersemat jiwa untuk berbakti

eceh

tapi tetap rasa diri akan ditempatkan di negeri sendiri sebab orang asal kelantan terengganu kan ramai nak balik. so masih yakin akan dapat joho.
hihi

dah ada beberapa orang jugak dapat panggilan dari kementerian. dan sapa yang dapat panggilan tahniah kerana orang terawal akan daftar untuk mengajar dan sah jawatan lagi cepat dari orang lain tapi sangat jauh untuk seberang laut yang berenang boleh lemas.

cuma nak cakap tahniah lagi sekali sebab dapat ke sabah sarawak..

semua budka teknik dah tak sabar nak keputusan periksa sebenarnya.
sedangkan budak lain dah dapat.
cuma nak cadangkan kat kementerian lepas ni upgrade sikit pengurusan dekat maktab sebab dari segi profesionalisma adalah sangat tertinggal kalau nak di bandingkan dengan unibersiti.
kan dah ada ISO 9001. tapi macam takde. akan merasa sangat kecewa jadinya. lagi2 kesian kat bakal2 anak muda yang menghabiskan sepenuh masa kat maktab.
tak merasa hidup kat U.

ataupun masih lagi tertanya2. mungkin dalam pengurusan pelajar KPLI je macam tu bukan melayan budak PISMP yang manja2 belaka. sering lagi tertanya2.

ok. terus pada tajuk

penempatan guru KPLI tahun 2011. harap2 seperti yang dijadualkan dan digembar gemburkan iaitu 28/12/2010 bukan la selepas budak2 dah sekolah 1/2 thn


bukan apa.
lagi cepat tau.
lagi senang nak rancang masa depan.
kalau lambat kan boleh pegi cari kerja.
tlg la encik2
kasi cepat ok
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

28 komen yang perlu dibaca:

  1. best nyer dpt post ke sabah........sy redha jer....hahaha ( nasib kita nie bkn cikgu)

    ReplyDelete
  2. datang la sabah..best cni..hihi

    ReplyDelete
  3. datang s'wak sitok...best juak..!!

    ReplyDelete
  4. Salam
    Rasanya KPLI dapat layanan lagi baik daripada kami bebudak PISMP yang manja ni
    Apapun,
    Semoga pas akak dah jadi cikgu nih, bagi la cadangan kat KPM or pihak berwajib supaya lebih maju..
    Lulusan uni kan lagi pandai dan banyak pengetahuan.
    Kalau kami budak2 hingusan yang cakap, memang xde org akan dengar.
    Good luck 2 u, teacher :)

    ReplyDelete
  5. alahai syam.
    serius PISMP kalau kat maktab lagi kene tatang tau. kiteorang ni rasa merempat aje..

    bila dah kerja. smua orang ada hak bersuara tu..=)

    ReplyDelete
  6. ye la kan...PISMP ni kan manja2...budak2 hingusan...x mcm kpli yang berpengetahuan lebih tinggi melangit...hoho....smpai org kat bwh pun kene abai bila bercakap.

    ReplyDelete
  7. datang la sabah...sampai org sabah pun xde peluang keje kat sini...lepas tu kena hantar kat pedalaman...org luar plak mengajar kat bandar..tu pun ada yang merungut lagi tu...

    ReplyDelete
  8. Rasanye budak2 KPLI tu yang lagi hingusan dari dari PISMP. Dari pengalaman aku selama ni kebanyakkan budak2 KPLI tu majoriti budak2 U yang dpt pointer teruk dan sbb tu ssh nk dpt keje tetap. Majoriti budak2 sambilan dan sementara dari lulusan U yang dpt KPLI semuanya budak2 yang cakap je lebih tapi kosong. Keje taktau buat tp berlagak.. Minta maaflah, sbb mmg ni pengalaman aku slama bertahun2 keje gov. Tidak semua yang teruk, ada jugak KPLI yang bagus. TAPI CIKGU YANG BAGUS TAKKAN CAKAP BESAR DAN CAKAP SOMBONG MACAM KAU. BARU DPT KPLI DAH BANGGA DIRI.. JADI JADI CIKGU YANG ANGGUH PADA BUDAK2.. KAU TU PATUT TUNJUK CONTOH PAD KATA2 DAN TELADAN YANG BAIK SEBAGAI CIKGU.. NIE TIDAK, SUKA RENDAHKAN ORANG.. DAN CKP BESAR.. FIKIR2KANLAH....

    ReplyDelete
  9. KALU KAU BETUL2 BERANI APPROVE MY COMMENT AND SEE WHAT OTHER SAY TO YOU... ITULAH LAIN KALI JGN CKP BESAR.. BARU KPLI, AKU TAK PATUT PILIH CIKGU2 MCM KAU NI DARI AWAL2 LAGI..

    ReplyDelete
  10. lah. itukan dah takdir masing-masing. nak merungut kenapa pulak. tak salah berkongsi cerita.

    ReplyDelete
  11. (@__@)..ada orang sudah melatah...
    kalau budak yang dapat KPLI tu pointer rendah.
    saya tak termasuk dalam golongan itu.
    sory la ye. salah orang.

    tapi. ada ke entry aku ni yang salah?
    komen tu kan untuk kebaikan.

    ReplyDelete
  12. Huahaha..mane punye monyet la nk letak nama sendiri pon tak brani tp nk bsing2 dlm blog org ni.adoyaii...
    siap dare org kalu brani approvekn komen dier plak tu.

    ReplyDelete
  13. Org keje gomen mane la yg sibuk hal KPLI ngan PISMP ni?mcm xde kene mngene je?

    aku yg keje private ni pn leh tau..bdk2 KPLI ni wajib ade degree kalu nk masuk.kalu result teruk tang mane plak nk tpilih drp bpuluh ribu permohonan tu.
    then kebykn dr dorg ade pengalaman dlm industri n well..kalu da de degree tu rata2nye cnfirm la exec.

    tp aku still xphm nape ade monyet ngaku gov servant yg sakit ati beno ngan bdk2 KPLI ni?

    ReplyDelete
  14. hehe betul2.. mcm monyet x tertelan belacan.. zero moral...

    ReplyDelete
  15. :)..sat lagi ada orang tambah mengamuk kang

    ReplyDelete
  16. hahah..mcm moral dier best sgt bila ngata org pakai huruf besar cmtu..nasib baik kejegomen bukan guru..kalau tak rosak la anak muridnyer..meludah ke langit dan terpalit ke mukanya sendiri.. dunia dunia..

    ReplyDelete
  17. haha... kak.... saya budak PISMP.. sikit pon xrasa rugi sbb xde pluang nk dok kt U... kalo takat KPLI .. stahun je dok mktb juz nk amek DIPLOMA PERGURUAN.. berbnding dgn kami 5 thun 1/2 dok mktb utk IJAZAH PERGURUAN... akak bukan sesiapa okey... xpon, cer akak tgk kualiti prog yg KPLI handle berbnding dgn kami handle ble ade prog mktb..(xberenti dok mengeluh yg downg bz) saya plajar sem akhir yg akan sama2x posting skali dgn akak thun dpn... kalo akak btol2x berkualiti... akak bersihkan nama GURU-GURU KPLI yg selalu bwk mslah pd sekolah.. naik kan nama GURU-GURU KPLI yang berkualiti 2.. cube jd pesaing GURU PISMP yg menjadi rebutan sekolah skrg nie..saya bukan nk cari gaduh.. tp saya takut akak terlupa utk bersyukur yg akak terpilih dr ribuan pemohon lepasan degree yg nk msok KPLI...
    p/s: nape ramai sgt nk msok KPLI ek?? akak ade jwapan??

    ReplyDelete
  18. salam...
    saya nak perbetulkan..kami PISMP bukan anak manja.
    semua dilayan sama saja. sebab nanti keluar kan same2 nak jadi cikgu :) silap2 myb satu sekolah.
    rasanya..tak eloklah kalau cakap kami macam 2 :)
    tak salahkan mereka juga kalau melatah kalau saudari tulis macam 2 :)

    setakat ney KPLI yg saya jumpa semua yg yg terbaik.
    makcik pakcik saya KPLI terbaik di sekolah mereka. kawan2.jgn kerana nila setitik habis susu sebelanga :)

    ReplyDelete
  19. sorry la nak mencelah sikit...

    maybe orang yang cakap tu xtengok kiri kanan seblom comment pape kat sini...

    sebenarnya memang kenyataan guru lepasan KPLI ni memang kebanyakannya selalu dikutuk oleh pensyarah dan kakitangan sekolah kerana sifat dan sikap kurang professional dalam kerja mereka sebagai seorang guru...tapi xboleh la sape2 nak menuding jari kepada sesiapa sebab PISMP dididik mengikut acuan keguruan yang sebenarnya sejak dari hingusan hingga menjadi seorang guru, sedangkan KPLI hanya menerima latihan selama 1 tahun, sudah tentu tak sama hasil keluarannya...tuduh-menuduh antara sesama guru bukanlah satu perkara yang bagus, apa salahnya kita buktikan guru KPLI juga setanding dan sehebat dan seiring atau lebih baik lagi dari acuan PISMP, bukankah itu lebih bagus?

    warga pendidik tidak kira dari mana atau acuan apa sekalipun perlu dedikasi terhadap tugasnya, tunjukkanlah sikap itu kepada masyarakat, sudah-sudahlah profession yang telah tercalar ni ditambah dengan luka pula...

    ReplyDelete
  20. marah gayenye daddycool ni...kah kah kah

    ReplyDelete
  21. adui..kalut2....semua bakal guru ni dok melalut dok kutuk2....kan baguih kalo hang pa semua pikiq tang mana nak majukan pendidikan negara kita Malaysia ni ha...ada beza ka hangpa bila kat sekolah nanti? mengajar budak2 jugak kan?

    ReplyDelete
  22. kah kah kah....ramainya PISMP butthurt...good troliin sis..wei ko KPLI ke ko PISMP ke ade sekolah kisah ker??ko posting gi mana pun kalau pangai hudoh tu hudoh ler jugak...yang PISMP ni bajet bagus sgt ke??bajet mcm korang suci sangat...sebab korang lepasan SPM,banyak cikgu2 PISMP yg pegi praktikum tak tau pasal ethics...selalu datang lambat,senang citer x matang dalam bekerja....yang KPLI pun same jak...bajet cam good good suci jaa,dtg sekolah buat taik dengan cikgu veteran....haha...takpe dak pismp x masuk u, x de laa nk bayor hutang ptptipu mcm KPLI...kah kah kah...and yang paling bodoh ada pulak budak2 PISMP yg butthurt dengan postin si Lynn ni sampai nk post dalam Group PISMP Cohort 2....kah kah kah....itu sangat2 tak matang wokay....blog dia dia punya pasal laa nk tulis apa pun...korg pun suke gak kan kutuk2 KPLI ni...

    sapa aku...aku student PISMP IPG COHORT 2 wokay....so what??terpaksa gune nama anony jugak bukan sbb x de telor...kang x pasal dorang ban aku dr group tu....rugi lak x dapat soalan spot...kah kah kah...

    ReplyDelete
  23. Kepada yg cakap PISMP ni manja2 dan budak hingusan tu... lain kali guna otak sebelum bercakap. Begini ka sikap seorang bakal pendidik. Cakap suka hati ja... kalo org yg ckp bgini jadi cikgu, mmg rosak anak2 murid kat sekolah sana.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. melayan PISMP yg manja belaka??haha..tgk keluaran la kak..kat sekolh majoriti komplen psl guru KPLi....bukan nak ckp buruk..tp tu la kebenrnnya..kluaran PISMP kena salute tu...siap ada yg di panggl jd pencermh kat universiti..ak bangga sbgai peljr PISMP...

    ReplyDelete
  26. yg penting kami xperlu byr PTPTN..:)

    ReplyDelete
  27. Masya'allah.... tidak sepatutnya bakal2 guru kutuk mengutuk sebegini rupa.... Inikah role model yg akan dijadikan teladan kepada pelajar2 kita nnt..? Sebelum bercakap, pandang2...dengar2...faham2kan apa sebenarnya yg dibincangkan pada awalnya... Sya rasa saya faham apa yg Syam dan Lynn cuba bincangkan pada awalnya.... dimana tidak ada maksud untuk mengutuk atau mengata mana2 pihak... Cuma merendahkan diri masing2 sahaja... Cuba baca betul2.... Kalau tak faham....macam mana kamu sbgai penuntut IPG nak faham soalan peperiksaan yg bakal diambil?? Masya'allah... Mengucap saya baca perkataan2 kasar yg dikeluarkan oleh pelajar 'PISMP anonymous' di atas... Bertegur atau memberi nasihat dan pandangan sepatutnya bukan dengan cara kasar...tetapi dengan cara hormat.... Jangan lah bersengketa...kita sebagai rakan guru haruslah bekerjasama dan bantu-membantu untuk memajukan diri masing-masing... Bukan membanding beza dan merendah-rendahkan org lain....

    ReplyDelete

page

Followers