Saturday, December 24, 2011

1st Invitation

click utk tumbesaran. :)
en syg. sila approve inlay ini
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, December 23, 2011

wedding preparation : Wedding Cake

:)
lagi beberapa hari lagi je nak balik JB.
dah siapkan beberapa perkara penting untuk hidup.

2 appointment penting dalam hidup on january. need 2 pass for all interview and exam on january supaya semua perancangan untuk march xde yang tergendala.

IM done my HIV test. sangat mudah bila buat dekat KK kampung. seawal 8 pagi dah keluar rumah. sebab terus nak uruskan pasport. then pegi klinik kampung, jadi orang kedua jumpa doktor. masuk 5 minit   dah setel..




of course la tak reaktif kot. no worries.

dah setel 1 benda. so untuk januari kena la apply cuti untuk pegi pejabat agama. bkn sengaja taknak buat masa cuti. tapi macam ada benda tertunggak lak nak buat cepat sangat.

then dah jugak pilih wedding cake. dah tempah beberapa ketul macaron.
macaron tu divide dua dari tempahan. 1/2 daripadanya nak letak kat hantaran. save budget.

macaron yang bakal di hidang bersama kek gorgeous
kek yang telah di pilih..
kek ni aku pilih dari blogger jugak. tak sangka area kg aku ada perusahaan buat kek cantik2 camni. hihi
nak jugak tengok sila terjah sini

kek ni pon ala2 gold gitu. tamak kan. semua nak berunsur emas2.

oh. ye
invitation card pun dah selamat di pilih. yang ni kira save budget punya pasal aku just beli out layer je. so minggu terakhir december terpaksa bertungkus lumus untuk buat in lay sendiri. punya la kedekut kan..:)



walaupun simple aku puas hati sebab kad ni mengikut tema yang di inginkan
kiranya ada beberapa benda je lagi nak setel.

catering dah confirm.
skirting & alas meja pun confirm
menu stil lagi dalam decision.

dan apa yang sangat exaited nak share sebenarnya adalah package untuk staff MAS. tengah pilih untuk destinasi bulan 3 lepas majlis. untuk cuti bulan 6 dah pilih destinasi. tapi yang paling dekat ni masih blur.

tapi sangat berkenan dengan package ni.


en sayang.

i nak package yang ni boleh..:)



cuba bayangkan. naik flight dari KL ke Penang. then travel ke phuket n krabi naek cruise. :) sangat bahagia. haha

tapi en kesayangan jawab. tapi bln 3 pun kan nak dapat cruze....sama ke??



yang ni insyaAllah keluar bulan 3.
cannot wait for march yang bahagia..
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, December 7, 2011

cemburu buta atau cinta itu buta?

pagi tadi tengah ondaway keluar aku sepat dengar radio.
kisah kali ni kat hot FM pasal kes lelaki cemburu buta.

siap ada sorang tu hantar emel cakap dalam sehari dekat 10 kali BF dia cal. tak sangka ramai gak yang mengaku time bercinta memang sikap diaorang memang macam tu. siap aku pernah berkawan dengan individu yang ada BF yang sangat obses camni.

nak kata sayang iye la kot.
tapi nak kata scary tu memang ada.

aku tak sure la sama ada aku dah cerita kisah ni dalam blog aku ke belum. tapi andai kata dah. ini merupakan entri baru yang dapat aku kongsikan. :)

dan memang banyak sebenarnya aku jumpa kawan aku yang dapat BF yang sangat mengongkong gile.
kadang-kadang aku terfikir jugak, betul ke sebab cinta itu buta atau orang yang bercinta tu yang dah jadi bebal.

contohnya macam kes-kes kat bawah ni.
apa yang berlaku semua ni semoga boleh di jadikan iktibar bersama..

kes 1 :

balak telefon berpuluh kali dalam satu masa. even that siap message tanya location semua. tak cukup dengan tu. rasa tak percaya pulak terus buat friend finder. pasang spy kat tempat-tempat tertentu. even kalau keluar dengan family pun maseh sebok cal2 @ sms.

apa yang patut korang buat ?
rasanya memang banyak kot typical BF or GF yang camni. korang tengok la. belum apa-apa lagi dah meroyan tak tentu pasal. cemburu buta camni boleh menjadi racun dalam perhubungan. 
apa yang aku nak nasihatkan

kalau korang mampu layan. mampu di perhatikan selalu. keep on with ur relationship. sebab ada gak orang cakap, cemburu itu tanda sayang. tapi tak bermaksud cemburu buta tu sayang gila kat korang. tapi bagi yang tak tahan korang cari lah pasangan lain. sebab bunga bukan sekuntum. kumbang bukan se ekor.
kes 2 :

pasangan korang tu pantang korang silap. akan berbirat la badan. tak kisah la guna kaki ke tangan ke rotan ke..iron panas ke.

apa yang patut korang buat?
 alah. senang kot. korang ade mak bapak. tau undang-undang. go on le sayang2 sekalian. lapor je pada talian nur. 

apa yang aku nampak
memang la senang kan aku nak tulis..lapor je la kan pada pihak berkuasa. tapi..sebenarnya aku ckp faham dengan sesetengah perempuan ni. sanggup salahkan diri sendiri sebab kena pukul tu.

meh aku ceritakan satu story..

kira mangsa ni boleh dikatakan kenalan aku la. belum lagi masuk dalam bab kawan..sebab aku kenal dia pun untuk sesi kaunseling.
haip2. ini tak bermaksud aku bocorkan isi kaunseling aku..aku cuma petik sikit2 kisah dia untuk di jadikan iktibar.

watak 1: leya
watak 2: ikmal

kisah mereka bermula di sini :

leya ni seorang yang berpelajaran tinggi, berkelulusan cemerlang dari universiti terkenal negara. leya anak sulung pasangan badrul dan hayati. anak sulung yang di didik penuh dengan kasih sayang dan hukum hakam. leya menjadi seorang dara sunti yang di intai ramai lelaki.
badrul dan hayati bersifat sangat protektif terhadap anak sulung mereka.

dah di takdirkan, leya yang berpangkat pegawai di suatu agensi kerajaan berkenalan dengan ikmal. seorang kerani rendah agensi tersebut. leya terbuai dengan layanan ikmal. leya lupa dengan pesan parent dia, yang mahukan calon yang setaraf dan sekufu dengannya.
tak di nafikan. ikmal seorang lelaki yang mudah di senangi orang. tapi ikmal panas baran. ikmal cemburu buta.
mula-mula leya anggap tingkahlaku ikmal tersebut adalah sebab ikmal sayangkan dia. dia percaya apa yang dilakukan ikmal semua untuk menjaga keharmonian mereka.
tapi sikap bengis ikmal sangat kelihatan ketika ikmal marah. bukan setakat batang tubuh leya pernah menjadi mangsa. tapi..habis barang2 yang ada berhampirannya di campak.

ok.

cerita tu panjang lagi.
nak shortcut je..

so..salah sapa sebenarnya?
apa yang perlu korang buat untuk jernihkan keadaan?


selamat berfikir kawan

 




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, December 4, 2011

benda sweet yang dia buat kat aku

dulu - dulu
aku jarang dapat pegi dating-dating macam budak2 sekarang.
kisah cinta kiteorang bermula dengan susah payah.
hampir 10 tahun berlalu meninggalkan kisah manis yang kadang-kadang membuatkan aku senyum sendiri.

satu hari.
shahrul turun ke batu pahat semata-mata untuk jumpa aku. time dulu-dulu nak keluar pegi batu pahat kena naik bas. jauh pulak tu trasa. tak macam sekarang. 1/2 jam je dah lem jimba2.

time tu aku macam dah ingat2 lupa kiteorang pegi dating kat mana. tapi rasa sangat comel bila budak2 remaja pegi dating sekali sekala.
haha

then. yang buat aku tak boleh lupa pada hari tu adalah. shahrul kasi aku satu barang. barang tu dia sampul dengan sampul biru. aku pun buat muka eksaited nak buka. tapi shahrul kata nanti. kena buka kat rumah.
aku bertambah tertanya-tanya bila dia cakap
benda ni dah lama dah nak pulang balik kat awak. barang ni awak punya. saya cuma pinjam je. sekarang dah tiba masanya saya pulangkan balik barang awk
ehem...padahal aku dah lupa gelaran untuk panggil sama sendiri time tu. tapi dialog kat atas ni adalah lebih kurang macamtu la. haha

seingat aku. time tu aku baru-baru je rapat balik dgn shahrul. time skolah2 dulu lagi la tak pernah berkongsi barang ke hapa.

aku pegang2 macam buku. tapi buku apa.

selama dating tu aku asik pk je. buku apa yang dia cakap buku tu buku aku.


bila balik.
aku bukak je bungkusan tu. rupanya buku ni

walaupun lepas bukak hadiah tu aku still konfius.
dekat buku tu siap ada note yang buat aku terasa hati melayang2..

sebab buku teks ni aku guna time form 5. then bila aku dah habis sekolah mestila aku pulang balik buku teks. tapi yang buat sweetnya adalah sebab.

shahrul jumpa teks book ni. dia simpan sebab aku penah guna then dia ganti teks book nak pulang tu dengan teks yang baru.

sweetkan.
dalam diam. time dulu-dulu dia buat perkara sweet camni kat aku..


camne aku tak cair ye tak

hehe.

itu zaman kecik2.
sekarang dah besar2.

dah nak kawen da kiteorang.

less than 100 days.

nak ckp banyak kali.
aku sayang shahrul aku..:)
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, December 2, 2011

wedding preparation : material utk baju nikah


dah start da cuti sekolah tahun 2011.
dah jugak start rasa demam2 sesema n batuk kokol.

dah kena series jugak buat persiapan untuk majlis akan datang.
punya la tak sedar masa berlalu..lagi lebih kurang 3 bulan je dah nak sampai wedding date kiteorg.
sgt gementar ok

walaupun belum tempah kad lagi tarikh macam dah confirm akan ambil 11.3.12.
memang macam tak strategik. tapi dah bilang kan.
kalau satu benda tu kita nak jadikan.
kita kena berusaha.


latest untuk persiapan adalah day beli material untuk baju. day beli jugak beaded untuk baju. semua atas jasa baek kawan baik untuk jalan-jalan cari material. so 2nd december ni adalah masa yang sesuai untuk tempah baju nikah.

en andam jugak telah di booked. :)

sebenarnya hari ni nak cerita pasal material yang di beli untuk baju nikah.
memula aku ingat nak beli je baju ready made. tapi entah kenapa macam tergerak hati nak pegi jugak cari kain then buat baju.

lagipun aku memang jenis beli baju dah siap je. tapi sebab hari tu akan jadi hari se special mungkin. nak jugak aku buat sesuatu yang lain.
survey punya survey terbekenan la dekat kain yang siap sedia di beli ni.

untuk nikah. aku beli kain heavy chiffon lerang 60 sebagai inner. then satin silk lerang 45 sebagai outwear.
sempat gak terpegun dengan border lace dan terus terpedaya untuk beli. tapi. kalau ikotkan hati..baju biasa2 takde mane nya aku sebok nak habiskan duit beli border lace segala.



satin silk 

heavy chiffon
border lace yang mencabar iman
so hasil shoping dengan duet gaji kali ni aku berjaya menghabiskan 1/6 daripada duet gaji sendiri untuk beli outfit nikah.

so hari ni dah sebok2 nak tengok balik diari love line ni. dan aku dah decide nak jugak buat baju macam baju yang aku buat entri sebelum ni. rasa sangat xcited nak pegi tempah baju

so untuk semua b2b. sila2 la pegi jalan2 cari outfit nikah.

yang penting outfit tu sepatutnya bukan kita setakat pakai untuk nikah aje. pastikan design dia boleh di pakai untuk majlis lain.

:)
dah.
nak pegi makan tengahari.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, November 25, 2011

you are apple in my eyes

salam.


sejak dah nak akhir tahun ni makin sebok jadinya.
macam - macam nak kena fikir.
siap raya haji hari tu dah buat checklist apa yang perlu di setelkan


tapi bila pk2 balik. majlis kawen kita memang kena decide sendiri tanpa campur tangan orang lain. kalau tak mesti banyak pihak complaint padahal kalau nak di ambil kira dia tak menyumbang apa - apa pun dekat majlis yang bakal berlangsung


tapi..entry kali ni bukan nak cerita pasal majlis pun. tapi nak cerita pasal apa yang aku belikan untuk diri sendiri sebelum kawen n memulakan hidup baru. 


kiranya harta ni sangat di sayangi. dah 6 tahun aku bersama dengan harta lama. berjasa dan sangat banyak nostalgia bersama.


so..


gambar boleh menceritakan segalanya



my new apple with my old treasure

from side view




my new macbook air


owh...love you two both..


:)




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, November 7, 2011

tepak dan sireh menjadi satu

lama sangat da rasanya tak tulis entry. sejak hidup syok sendiri rancang sana sini sampai lupa dah kat kewujudan blog ni.
alhamdulillah..masih sihat walafiat. banyak betul benda yang tak sempat nak tulis kat sini. sejak pergi kursus aritu terus senyap sunyi aje blog.
bukan apa.
saat bersedih dan bergembira kurang exponent untuk di catat.
hidup masih biasa-biasa.
tak de yang luar biasa.

cuma macam terkejut tetiba baru-baru ni ramai pulak datang anoy2 yang komen satu entri yang wujudnya tahun lepas. siap ada review kat blog orang len. malas nak approve semua komen tu sebab siap ada caci maki.
padahal word aku guna kat entry ni yang ada cuma word 'manja2'..tapi sumpahan yang aku terima..eish..sampai rasa macam eh2 salah sangat ke yang aku cakap.
siap ada link lagi. anyway...thanx ye dik. ade akak kesah? tak heran ade..haha.

yang menampakkan ceteknya pentafsiran seseorang. siap komen yang bukan-bukan. 
ok. dah2 lupakan cerita basi tu.

sekarang dah start beli sikit-sikit barang hantaran. siap da buat buku B2B da.
semua benda nak catat. dari inai sampai PA sistem. dari baju sendiri sampai baju semua bridemaids.

thank to my future mother in law. sanggup penat-penat redah kedai sana sini sebab nak cari kain pasang untuk family aku. hihi. so kena ingat jasa tu nampaknya. kena bagi sepasang baju kat dia nampaknya gaji bulan ni. :)

oh..sebelum terlupa. nak say congrate alot buat kawan aku zawani n azri. 
comei kan dieorang berdua.

dah lama aku booked tarikh nak naik KL semata-mata wedding dia. siap rancang lagi dengan cik hamimah pegi sama-sama. last2 aku tak dpt pun pegi wedding dia tengok dia sanding comel2 atas pelamin. semua sebab hari sabtu masa kenduri kat KL aku sekolah.

sekolah cemerlang aku tu adakan hari pengesanan murid tahun 1. nak ponteng mestila tidak. cuak ok. meh cni surat tunjuk sebab.

then pegi jugak KL. dan2 sampai KL kol 9 malam. pe jadah gaknya orang dah berarak siang aku sebok nak pegi rumah pengantin malam. 
pagi ahad penuh saspen aku tepon gak wen. rasa macam berkhayal lak bila osz yang jawab tepon. kehkeh.
pengantin baru..mesti la sentiasa bersama.

bajet plak nak pegi kat joho punye kenduri. last2 family in law plak nak dtg rumah. terpaksa menghampakan wen lagi sekali. anyway. sempat gak aku pegi jumpa pengantin comel ni kat ampang point.

panjang-panjang entri ni cuma nak wish
wen & osz
selamat pengantin baru. wish u a good life with ur partner. moga cepat2 dapat baby comel. banyakkan sabar dalam menjalani hidup rumah tangga. dan tahniah..:) happy for both of you frenz

uh...
tadikan..
aku nak buat entry pasal lain tau.
tetiba je termerepek lagi.
haha.

next entri lah 

babai.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, October 15, 2011

oktober menjelma

salam oktober
uih.
tak sedar tetiba je dah bulan oktober. dan biasanya bila dah akhir tahun mula la sebok kira cuti. terfikir gak dengan kerja melambak di hujung tahun. then. terus terpk yang masa maken singkat.
tapi bila da masuk bulan sepuluh je badan jadi tak sihat. ade je sakit nak ditanggung. permulaan bulan 10 memang agak bz. abes je pemantauan dari nazir KPM, terus je akunye penolong kanan gembur-gemburkan pasal SPSK. ntah hape lagi yang nak di edit aku sendiri konfius. sanggup panggil chegu2 stayback untuk buat fail. dtg hari sabtu tlg dia lg. sangat tertekan bila buat benda sama ulang-ulang. bila buat benda tu aku akan terasa speed otak aku bertambah lembap. then ditambah lagi dengan bebelan dia. 

woho..berpinar kepala otak. telinga ada dua terus je aku sumbat masuk kapas. lagi bagus tayang muka bodoh daripada otak terus menjadi sejuk beku trus bongok. awal bulan 10 dah sebok practis budak dengan jahitan & cheerleeding. bajet leh lompat2 cam skola convent buat. tapi bila dah nama SK..:) berangan la lebih.

aku sendiri pun tak pernah join cheer ni masa sekolah - sekolah dulu. tapi sebab minat mendalam dalam tarian aku mula la gatal kaki bila benda berkait dengan gerakan. xsaited trus. sempat gak la brush up budak-budak untuk cheer rumah hijau sri. bagi idea gak utk biru sri. tolong merah sri wat pompom. rumah kuning je aku tak tolong sbb dari azali tak suka rumah sukan kuning. terus terasa yang kuning slalunya mengelat.hahah..

akhirnya setelah bertungkus lumus 3 hari kat tapak camping damai resort sedili. aku terus je menjejakkan kaki ke kursus KSSR dunia seni visual. mcm tak kena kan. haha. aku opsyen math. 2nd minor BI and KH. tapi kena pegi KSSR dunia seni visual. tapi sebab aku dah pegang konsep sentiasa sudi belajar benda baru..aku tak tolak pun kursus tu. paling tak pun..aku dapat sesuatu yang baru ye x..bukan setakat ilmu math..tapi jugak ilmu seni.

tahukah anda bahawa melakukan kira-kira dan akiviti seni menggunakan otak yang berlainan. mesti ramai yang dah tahu. otak kiri dan kanan mempunyai fungsi berbeza. so bila aku dah terlebih idea math. kena rangsang balik otak kanan aku dengan dunia seni. maka seimbang la dua-dua bahagian otak aku.

aku mls nak cari cable.

so esok2 aku pegi upload gamba.
dah lama tak tulis entry. so aku rindu nak menaip.
sebab tu wujud entry ni.

:) sekian..


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, September 19, 2011

wedding preparation : hand bouquet + bunga telur

okeh..
time wat entry persiapan ni mesti la berlambak idea datang mencurah-curah. 
kali ni nak cerita pasal bunga tangan n goodie bag yang aku emak dan adek aku dah bincang. walaupun semua tu sebenarnya semua idea aku..aku tanya gak pendapat dieorang. setuju ke tak nak buat tu semua.

start dengan telur la. boleh je aku nak buat telur pindang sebab sedia masuk dalam tema. yes. maka salah satu menunya ialah telur pindang masak kicap. haha.

sebab konsep emas dan coklat. kalau boleh aku nak sediakan 2 telur untuk bunga paha n khatam alquran aku nanti.
konsepnya adalah telur emas & pindang.
telur emas tu aku dah pk..nak kena balut pakai kertas emas macam aluminium foil tu. then yang telur coklat plak aku kena wat telur masak pakai rempah kayu. tak pun aku nak cari cat. haha. biar berkilat cket telur ayam emas tu.
lebih kurang macam gambar kat bawah ni la..
tengok..menawan ke tidak telur emas aku. hihi. rasa macam sayang gila nak makan
telur emas: 1,2,3 i love u
bunga telur coklat.

ini adalah antara bunga telur yang aku dah surbey. invitation kad pun dah survey. 
lepas ni kena pk untuk pre wedding picture. signage. batch untuk ahli rewang.
tapi tu semua lain entry. 
ni nak cerita hand bouquet dulu.
banyak-banyak benda yang akan ada sepanjang waktu sanding tu dengan aku kang adalah hand bouquet ni. so mestila nampak gorgeous supaya gambar nampak menarik. hhihi
ade yang cakap dieorang buat sendiri. aku macam prefer untuk bunga palsu kali ni. kena la merayau pasni membayang nak buat bunga tangan ni.
kat bawah ni antara bunga tangan yang menarik perhatian..tapi aku lupa aku dapat kat mana. aku google kot..
nampak suci kan bunga ni. thumbs up

ce tengok. betapa jelitanya aku pegang bunga ni.

dah sakit bahu duduk dalam kelas lepas mengajar ni.
so nak balik rumah n meronggeng sama kawan baik


take a look yer B2B sekalian.
love you.

arigato...
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, September 18, 2011

wedding preparation : baju sanding

dalam sebok kira ada berapabulan lagi majlis nak berlangsung. tak lupa gak dengan kehidupan seharian.
minggu lepas setelah bertungkus lumus untuk sekolah akhirnya masa tu pun berlalu jugak.
nazir selamat memantau SKST.

sebab cuak, eventho petang isnin tu sempat meronggeng dengan azah n pi jumpa ing boon keong, sempat jugak aku siapkan sistem smart koko untuk hari selasa tu dan persediaan mengajar yang teratur. eventho tahap satu cuti, aku stil ada 2 kelas nak mengadap nazir tu.
1st year jadi chegu nazir datang sekolah. mesti la cuak. chegu yang dah bertaun pun cuak, aku apetah lagi. jagong muda lagi beb

tapi nak taknak lepas balik malam tu, lepas puas beronggeng..aku bersengkang mata untuk hari selasa. 
then pk, 
handout kelas KH-done
handout kelas Math -done
terus PK nak cari video ah untuk kelas KH kali ni. lagipon topik introduction tajuk baru senang nak pancing minat budak. terus godeh2 website. 
video kelas KH -done.

then sistem smart koko tu sempat isi satu kelas je. print pon as fast draft sebab nak cepat. asal ada as rekod benda tu sudah. 

pepagi buta lagi trus datang skola, serahkan smart koko pada PK koko, trus cari LCD untuk di bawa ke kelas. naseb baik sebab memang tinggal satu LCD je. hari tu memang semua chegu jadi dedikasi.  hihi.

aku sempat lagi pagi tu buat slide n lampiran contoh untuk kelas KH aku. dalam dupdap2 tu kawan aku dapat cal dari pentadbir cakap dia kena observe. cuak member beb.
eventho sampai aku masuk kelas..takde pon pentadbir cal yang nazir nak masuk kelas aku. sebab dah rancang aku buat jugak. tup-tup tengah mengajar, dia jenguk kelas aku dan mintak izin nak masuk.

bkn aku je gigil, budak kelas aku pun gigil beb. haha. beri salam pun bergetar je bunyi.

yang penting semua berjalan lancar. alhamdulillah.

macam biasa la..
bila hari cuti aku memang xcited nak search benda berkaitan majlis aku. sedar tak sedar dah 1/2 tahun da jadi tunangan orang. kejap sangat masa berlalu. dalam masa 1/2 tahun ni sebok bising pasal benda cam konsep ah. jemputan ah. tema ah. padahal tarikh memang belum booked lagi. nak tunggu takwim sekolah keluar dulu. takot kelam kabut kang.

decide.

tema adalah brown gold pihak perempuan
black silver dari pihak lelaki.

eventho dah ada tema. stil lagi browse baju yang cute2. kawen skali skala kan. baju nikah dah ada design. tinggal cari material n tempah. cuti skolah kang dah bley tempah.
then pk untuk baju sanding..dapat beberapa design yang berkenan..antaranya mCm gambar kat bawah ni. aku google banyak dari page dinahalim.blogspot
boleh tengok banyak baju menarik. ini antara pilihan yang aku berkenan. baju tersebut semuanya akan bertukar warna ke warna putih vs gold.
baju pink akan jadi putih n tali putih akan tukar dengan kaler gold


peach. sedia sesuai


ini idaman kalbu. takde kerawang yang sebabkan gatal2


ataupun kurung moden dengan bead simple ni
jangan konpius lak. entry b4 this lebih pada hari nikah dan kali ni untuk majlis bersanding.
so material untuk baju sanding belum lagi konfem. belum jumpa tailor pun lagi.

so..untuk majlis kali ni kalau bride dah pakai putih, aku akan buat aku punya bridemaids untuk pakai warna emas cokelat. antara bridemaids yang aku dah pk camni

floor manager - adek
pengapit - ima
flower girl - fatin, ain, nurin, safiah
flower boy - alif
angkat dulang - zieha, fara, alley, allyesha, alang, wani, nabila

itu semua terdiri daripada anak- anak sedara n sepupu. kiranya cuma melibatkan 3 orang sepupu. so kena pk untuk outfit diaorang jugak. 
so akhirnya bila browse terkenan pulak dengan konsep batik jawa..
so kain corak 'parang rusak' dah berkenan kat hati.

so..seisi rumah akan diberi kain batik corak macam kat atas ni untuk dibuat kain dan kain plain coklat untuk buat baju. lebih kurang macam gambar kat bawah ni la..masa adlin n emelda kahwin tu. cuma tengok pengapit dia tu..pakai kain batik n baju coklat. tapi ni sebagai rujukan je la.takde la nak anaak-ank sedara aku tempah baju mhl. just buat baju kurung pun dah ok.



so macam dah berjela cerita pasal baju sanding kali ni. 
so..
sampai cni ajela.
nak bersiap balik JB da. 

so takecare peeps. pegi indon jgn lupa bgtau. nak kirim batik beli banyak2.
hehe
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, September 10, 2011

baju nikah!

ok.
sangat teruja sekarang nak survey baju untuk hari nikah. warna skali lagi sibuk nak putih. eventho orang bising-bising nak cakap takde variety, tak pedulik gak. lagipun yang nak nikah kan aku.
huu.
tapi sebenarnya agak teringin gak nak minat-minat pink supaya perasan comel. tapi. ok. color tu sangat macam tak sesuai je dengan ke-tanned-an kulit aku. huhu. then. kena la let go pink yang orang putih gebu je yang sesuai. 
pilihan warna sekarang semua terasa macam oh-mai-god tak sesuai semua. 
terus rasa kengkonon terminat hijau tua yang macam seaweed orang jepun selalu bantai tu. supaya terasa kecantikan semula jadi pakai warna tu. terus terbayang pengantin sangat gorgeous by elyana. aduh!. pengsan
sangat menawan dlm hijau tua

tapi macam terus gak rasa tak sesuai. en tunang memang takde masalah dengan warna sebab kulit putih mulus. tak macam kulit I. ok. terbalik da. bai. hihi. sebab pernah sekali aku pegi facial ade amoi cina tu siap cakap aku kena selalu pegi saloon dia untuk buat facial. supaya aku sepadan dengan en tunang yang kulit halus mulus.
aiyoo...ni susah ni. 
chegu yang berhujan berpanas mendidik anak murid mana ada masa nak bercantik-cantik pergi ke sekolah. terbiar terus penjagaan muka. 

biar..biar. terus pada baju idaman tadi. pegi la merata web mencari design yang cantik n affordable harganya. ye la..kalau duit juta-juta dah tak heran dah harga baju tu brape. tapi. cost beb..takmo la habis time wat majlis je. kang kalau bunting terus kang. mana nak kumpul balik duet ribu-ribu nak bersalin hospital yang aircond dia berkuasa kuda. layanan 1st class. mesti la nak guna wit kannn..
so sebab tu sebelum kawen. kena ready. takmo demand sgt bab baju.


tapi tetiba dah berkenan satu design yang meletop dari rizalman. aduh la abang. kenapa selalu la buat baju yang sangat menawan kalbu. aduhhh..
tapi terus pk lagi. mesti la en abg rizalman tu takmo de layan pesanan orang kurang upaya macam aku..hihi. hanya mampu melihat dan menempelkan baju yang telah terjatuh cinta tu. nak banyak lagi pi la terjah n skodeng blog dia sendiri kat cni

ha..cantik kan. yang terang-terang tu leh je lapis inner yang suci gebu.terus jadi time tu diri sangat suci dari noda. eceh!


so dah la..itu je..
tata

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

Andai kau pergi dulu

selamat bulan syawal.
dah puasa enam?

tulis entry di hari sabtu ketika disekolah memang sangat mengujakan. hihi.
baru je lps kaler mural lama supaya kelihatan baru. dan minggu ni pon terpaksa dipenuhi dengan semua kerja-kerja sekolah yang entah bila akan habis.

mak dah buat checkup kat pakar 1. keputusan adalah sangat tidak memberangsangkan sebab doc tu cakap luka mak kena dressing tak bersih. berbalik pulak pada sapa yang mendressing mak hari -hari. rasa nak marah tapi macam dah jadi adat pulak kalau kat hospital kerajaan camtu. worse ok perkhidmatan. kalau kat hospital sekurang-kurangnya dapat berlainan lainan sebab bleh menggunakan kuasa.

semua tu kan bergantung pada kuasa.
duit.
sebanyak mana pun kita nafikan tetap sama. kita akan terfikir balik..betul atau tak duit, kuasa itu adalah apa yang kita perlukan sebenarnya. 
memang rezeki yang kita dapat bergantung dari Allah, semua datang darinya tapi terpulang pada umatnya, macam mana kita nak berusaha mendapatkan rezekinya.

terpanggil dengan kisah benar baru-baru ni.
melibatkan orang yang aku kenal dari en tunang.
sangat menghibakan.

sebelum mengaitkan cerita ni. salam takziah buat sha n family.

papa sha meninggalkan sha tanpa pesan. sebelum tu, sihat walafiat orangnya. memang tanpa sakit. sempat lagi beraya hujung minggu tersebut ke rumah sha. tapi umur, rezeki kekuasaan Allah, hari khamis lepas, papanya pulang ke rahmatullah.

pagi, jatuh dalam bilik air, tidak sedarkan diri dan innalillah.

dan terbayang penderitaan seorang isteri ketika itu.

aku membayangkan aku, 
seorang aku tanpa suami tersayang yang aku sudah kongsi hampir separuh umur kehidupan aku bersama. dan aku satu hari di tinggalkan tanpa pesan.
kesedihan pasti bukan sedikit. 
bukan setakat zahir. malah yang di kongsi segalanya. zahir dan batin. perasaan. kasih sayang. zuriat.
pasti berminggu aku bersedih. mungkin seumur hidup mengingati orang yang telah pergi.

aku selalu berfikir, biar aku pergi dulu. tapi penderitaan hidup lagi tertekan dari kita yang sudah mati.
mesti terfikir tatkala itu,
bagaimana mahu meneruskan hidup...
siapa mahu berkongsi masalah dengan kita, sedangkan selama ini, bahu itulah tempat menumpang kasih, tempat menangis dan tempat kita bertenang.

memikirkan saat itu, aku gentar dan takut, berpisah mati lagi perit dari berpisah hidup. berpisah mati akan hilang dia dari muka bumi..

sesungguhnya, berita yang diterima tersebut menyebabkan aku terfikir, betapa susahnya menguruskan family tanpa suami dan ketua keluarga. tapi aku masih bersyukur, jika suatu hari aku menghadapi hal itu, aku masih mempunyai pekerjaan tetap, pekerjaan yang membolehkan aku menumpukan lebih perhatian pada anak sendiri. masih lagi banyak masa bersama berbanding orang yang berkerja ofis hour.
syukur.


masa depan sesungguhnya masa yang langsung kita tidak dapat bayangkan.
tapi ingatlah.
kita masih boleh merancang..




lots of love.
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, September 2, 2011

10 years after

hari ni terpaksa merajinkan diri.
oh..salah.
bukan terpaksa. tapi kerelaan diri. kalau tak tangan tak akan rajin menaip. otak tak akan rajin berfikir nak buat ayat panjang-panjang. tak akan rela nak mengadap laptop lama-lama.
oh yang last tu pun tipu..sebab memang sanggup menghadap laptop lama-lama berbanding duduk dapur lama-lama.

mak aku selalu bising hobi dari kecik-kecik ni. dari kecik dulu aku ingat lagi. tiap hari aku akan pinjam 1 buah buku dari library sekolah. memang hari-hari sebok baca buku. darila kisah bersiri enid sampai la nancy drew tu. dari kisah anak-anak bobby sampai la adik beradik inggeris..memang semua aku redah. aku lagi rela bersengkang mata baca buku. dari masak masuk dapor.sebab tabiat tu la jugak aku rela belajar menjahit dari masuk dapur. aku paling tak suka masuk dapur. aku lagi rela menyapu dari masuk dapur jugak.

:(..
dulu. mak jugak membebel2 suruh aku belajar masak. nasib anak emak ni memang cerah hati. memang senang menangkap segala pembelajaran. mak terangkan sikit-sikit je. nasib semua tu terus melekat kat kepala otak aku. semua tu sangat berguna lagi-lagi time mak sakit la ni. dua - tiga hari raya ni memang aku terpaksa masuk dapur. dari mengunjung masa last  puasa sampai la malam raya ke empat.
terpaksa hari-hari aku masak.

time memasak tu la aku terasa dewasa. aku terasa yang sebenarnya zaman muda aku dah jauh berlalu. anak - anak sedara aku semua dah besar panjang. dah pandai melawan. dah pandai jugak kuat makan. lauk pauk yang aku sedia, belum sempat waktu makannya dah habis diratah. kang kalau dimarah..mak bapak terasa pula.

sekarang ni aku tengah menderita sakit kaki. sebab lama sangat berdiri. yelah. selalu aku masak untuk diri sendiri dan mak bapak aku je. kali ni nak menyediakan makanan untuk segerombolan ahli keluarga. rasa nak pitam.

sebenarnya hati aku tengah berduka. esok antara tarikh yang betul-betul aku tunggu setiap tahun. menghitung hari setiap kali tahun baru menjelma. tarikh yang aku tak pernah lupa. tarikh yang menjadi titik tolak perjodohan kami.

mungkin aku dah pernah cerita pasal ni kat kisah kami part 1..
hm..

tapi taun ni lain sikit. taun ni tarikh tu jatuh masa hari raya. time aku dedicate masa aku memang untuk family. kalau suruh aku pilih antara dia dan parent aku..parent masih lagi menjadi priority utama. nak taknak. perasaan yang aku rasa tu kena la pendam dalam hati aje.

sempena 3 september esok. aku nak buat list ucapan sikit. supaya esok-esok..bila aku sedih. aku masih ada entry ni mengingatkan aku tentang 3 september kali ni. 3 september yang pernah aku lalui dalam hidup. walaupun tak bermakna. sekurang-kurangnya aku ada sebuah entry yang mengingatkan aku tentang hari ni.


biarlah orang cakap macam mana pun pasal 3 september. yang penting aku tabah melalui 3 september kali ni seorang diri lagi..
10 years after 3 september 2001.

memang.
hati aku masih utuh. hanya untuk dia.
aku tak kira ini sebagai sebuah pengorbanan. lebih kepada terikatnya kasih dan hati pada yang berhak.
10 years after.
keadaan masih sama.
kami masih jauh.
dulu aku jauh dari kampung halaman. kini keadaan benar-benar berubah. aku mengabdikan diri di negeri sendiri. sedangkan dia mencari arah baru di negeri orang.

10 years after.
kami tetap sama.
aku yakin hati aku tetap padanya
tapi aku takut lidah mungkir berkata.
kadang-kadang emosi menguasai akal.
mulut menguasai minda.

aku risau tersasar.

10 years after..
akan ku tanya kembali..
dimana hati yang pernah kita kongsi

adakah masih milik kita berdua atau telah terbahagi dua.

10 years after...
aku kembali ucapkan
selamat hari ulangtahun perkenalan sayang
dan selamat hari kelahiran 


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

8 months until now..

okeh..
sekejap je rasanya cuti, 
hari ni dah masuk hari raya ke 4 dah.
sedar tak sedar lagi 2 hari je sekolah dah nak start. sangat tertekan. 

en. tunang akan pulang dari perantauan hari ni kalau tak silap. flight petang ni..tapi still jugak takde jodoh nak jumpa..sebab aku still lagi kt kg..lagipun...ada masa ni la nak habiskan masa kat kampung. jaga emak sebelum bermula balik kerja sekolah yang berlambak. nak tanda buku kerja yang sememangnya sangat tebal..mana lagi nak start pk buat soalan akhir tahun untuk 2011. kali ni rasanya cuma perlu kluarkan idea untuk buat soalan sivik tahun 4 n seni untuk tahun 2. yang lain semua dah lepas. 

masih lagi berkira- kira nak balik JB either hari sabtu or ahad. kalau balik ahad takut sangat akan jadi lagi kelamkabut. tapi bila balik sabtu stok makanan kat rumah sewa pun makin habis. last msk aritu pun hari rabu sebab hari khamis b4 cuti raya tu dah ada qiamullail kat sekolah. 

habis qiamullail dalam pukul 5 dan budak -budak terus bersahur. aku terus je cabut balik rumah dalam ngantuk yang sangat. huhu. yela..semalaman aku siapkan sistem SAPS tu. tak la kang en. SAPS sekolah aku sebok call time cuti..ye dak.. so sebab tak tidur malam tu makanya terbongkang la pukul 5 pg hari jumaat tu kat katil empuk rumah.

tapi jumaat tetap sekolah macam biasa. mata kuyu tak larat nak masuk kelas. dan hari jumaat adalah hari yang agak menyeksakan sebab kelas berderet2. pagi-pagi pukul 7.30 je dah ada kelas sivik. mujur hanya terangkan pasal projek buku skrap sempena kemerdekaan. then suruh budak - budak pk apa isi buku ksrap dieorang. lepas tu sambung kelas math yang ada 3 masa. nasib pulak memang dah rancang lama yang hari jumaat tu nak siapkan buku aktiviti. lebih kepada revision topik yang lepas. maklum la naik cuti dah nak masuk volume of liquid. budak - budak memang sangat baik macam selalu. menurut kata dan berlumba-lumba untuk siapkan buku aktiviti.

time tu jugak aku consult one-to-one budak - budak yang lemah. selalu aim aku ada sorang budak tu aku gelar 'shaidi'. dia ni belajar memang ikut mud. kdg-kadang ada topik math memang senang dia nak faham. kadang-kadang dia antara orang paling lambat. bila aku siasat. budak ni mengalami keretakan family. kesian.

mak bapak divorce dan ayah dieorang psycho. selalu je pukul2 si shaidi ni. sampai dapat perintah mahkamah kalau die nak jumpa bapak dia kena dalam jarak 3 meter. tgk. dapat tengok je..nak cium peluk memang dah tk dapat dah. kalau b4 ni, asal balik dari umah bapak dia je shaidi start ah buat pe el murung dia. macam muram je. orang tanya start ah nak menggigil tangan menjawab. padahal aku tanya penuh kelembutan.

so aku selalu buat one-to-one lesson pada shaidi ni.

aku jugak baru detect yang salah seorang budak aku lemah dalam nombor berturut. so sangat menjadi masalah kalau seorang budak lemah dalam nombor berturut. dia akan mempunya masalah dalam menguasai 4 konsep asas matematik. dari tambah sampai la bahagi. memula aku tak perasan pun. tapi bila aku buat one-to-one dengan dia. baru aku perasan. 

so terpaksa la aku paksa dia hafal sifir 1 hingga 5 sahaja. yang lain memang budak ni tak mampu. bila ada soalan darab sifir sembilan, terpaksa pulak aku ajar sifir tu kena bahagi 2 iaitu sifir 5 dan 4. memang agak rumit. tapi itu la murid aku si razin ni boleh. dia memang tak larat untuk hafal.

so nak taknak itu la yang boleh aku tolong.

memang mencabar walaupun orang rasa remeh. 

ce cite camne nak sabar kalau sepuluh kali kau suruh sorang budak tu jawab. dia jawab dengan kebilan mata je. padahal dekat tiga kali kita ulang. 
boleh jadi sakit jiwa...


huhu..
so 8 months until now. aku berjaya mengharungi detik permulaan karier aku.


semoga aku terus bersemangat & sabar.


selamat hari raya


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, September 1, 2011

mari kita membaca..@,@

wah..
blogger home dah ada interface baru. sangat besar ok tempat nak menulis. sangat suka dengan layout yang sangat tersusun camni. teringat zaman men coding-coding time balaj dulu. interface kali ni mengingatkan aku layout PHP. then link ngn moodle. haaaaaah..zaman dah berlalu kan

en kesayangan aku dah nak grad dari academy MAS. then minggu depan hari KHAMIS start la dia menjadi full-timer pekerja syarikat penerbangan malaysia. makin sibuk. makin terikat dengan jadual. so cik tunang di kejauhan memang sangat tertekan dengan perasaan.

mak dah makin sihat. cuma dia tetap kena pegi dressing yang doktor pakar da arrange. 3 hari sekali dressing dengan tissue aquacell. hm..harap mak cepat sembuh. dan sebab mak sakitla aku macam takde mood sangat nak buat persiapan majlis. even nak pk pun macam sangat jauh. kena ada mood betul-betul baru leh story. kalau tak konfem tak jd bincang. tak eksaited macam b4 mak sakit.

biasala time raya-raya ni konfem mak pak sedara, sepupu sepapat sebok nak tengok bakal family dieorang. tapi macam biasala. cik lin ni memang suka sembunyi tunang dalam selimut hati sahaja. hihi. even kalau cek henpon..ada la 2 3 keping je. then gambar bersama?? ooh..ade sekeping je. itu pun bluetut dari adek masa majlis tunang hari tu. yang lain non ado. macam dah berlalu je zaman amek gamba laga-laga kepala sama-sama tu. hihi.

sekarang ni pun hidup macam makin selesa je. cuma biasala kerja sekolah tak pernah habis. lagi - lagi bila sekolah sebok suruh stayback hampir hari - hari untuk update bahan pemantauan sekolah berprestasi tinggi kohot ke 3. aduh..sangat kebizian. tapi ade orang kate untung jugak 1st posting dapat sekolah camtu. boleh meningkatkan mutu kerja masa hadapan.

dah ada tetamu datang dah pulak.
maka.
selamat hari raya..
:)


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, August 27, 2011

duka ramadhan 2

mak dah keluar bilik bedah dengan muntah kuning.
dalam 2 jam jugak keadaan dia tu. kaki tak leh gerak sebab kejang kena bius. then perut lapar. tak leh makan lagi. time tu kesabaran seorang anak memang diperlukan.

tunggu sepanjang malam then melayan dia time sakit. time tu aku terus rasa aku memang perlu anak ramai supaya dapat jaga aku gilir - gilir bila dah tua.

time tu memang mata tak boleh nak lelap walau sepicing. pukul 5 pagi mak terus kejut nak terkencing. dia cakap nak pegi bilik air. kaki dah boleh gerak. mungkin time tu aku terlelap. bangun mamai-mamai mak yang baru habis bius mintak berjalan. sungguh kaki dia langsung tak kuat. menggigil sangat. tapi aku dalam tak sedar papah jugak mak berjalan ke bilik air.

siang tu mak dah boleh tersenyul riang. dia dah boleh mintak nurse tolong tukar cadar dan tuka baju. dah selera nak makan. dan akhirnya setelah 1 hari bedah doktor pakar kata mak dah boleh keluar sabtu. alhamdulillah.
malam kedua tu aku tidur kat wad satu sorang-sorang. memang berdebar. aku memang tak boleh nak lelap mata.

aku terus telefon anak sedara aku mintak tunggu kat wad sama. naseb dia ok je. terus naik atas n tido sesama kat kerusi malas. memang berdebar woh. walaupun menunggu orang sakit. bila ada kawan berbual aku tak rasa sunyi. mak pun dah boleh tidur nyenyak.


sekarang.
time aku taip entry ni aku dah selamat sampai kg lagi bercuti untuk hari raya.
mak masih berbalut kaki.
masih duduk atas katil besi baru
dan aku lega bila tengok dia ada depan mata.


kejayaan ibu bapa mendidik anak adalah melihat ketika mereka sakit. ketika mereka tua
semoga aku dapat membalas jasa mereka
amin




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, August 21, 2011

episod duka ramadhan 1

tepat pukul 7.30 pg.
aku terus menapak pegi sekolah.
time tu hari rabu.
hati tengah gundah. aku tekad. dapat cuti atau tidak aku akan terus menapak ke kampung.
tepat pukul 12 tghari aku sampai rumah.
rumah sunyi.
mungkin sebab mak dah takde kat rumah.
aku cari abah.
dia tengah duduk dekat meja dapur termenung.
bila isteri dah tak ade macam biasa abah mesti rasa canggung. terus aku telefon adik tanya dia balik pukul berapa.
aku hanya sempat mandi dan pakai baju kurung balik. terus bertolak ke hospital. sampai hospital masa tu tepat pukul 2. waktu melawat tengahari dah nak habis. tapi aku terus tunggu mak. mak merungut lapar. mak merungut sakit. hati aku time tu macam terhiris-hiris. tapi aku lega sebab dah nampak emak depan mata.
mak dah start puasa pukul 10 pagi. operation sepatutnya berlangsung pukul empat. mak masuk wad kelas 3. walaupun nurse semua baik. tapi layanan dieorang lambat. aku terus serahkan GL aku. setiap jam aku tanya bila nurse nak pindahkan mak aku ke kelas satu.

aku perasan, hari tu ramai pesakit keluar masuk. sebab tu jugak aku tak desak sangat nurse-nurse tu. dalam pukul 6 petang, mak di bawak guna kerusi roda. mak dapat dipindahkan ke bilik depan. selesa. ada aircond. wad kelas 1.
abang dan akak ipa aku dah sampai dari ipoh dan muar. abang sulung dan abang kedua pun bergilir tengok mak. tapi hak menjaga memang diserahkan pada aku sebab aku anak kedua perempuan lepas akk.

tepat pukul 12.30 malam nurse ketuk pintu blik. suruh mak ready untuk masuk bilik bedah. time tu aku tau emak gementar. aku apetah lagi. mak dah 64 tahun. kali terakhir masuk wad adalah masa lahirkan aku 27 tahun yang lepas. tanpa pembedahan. mana mak tak cuak tetiba nak kena operate dalam usia tua.

bermula dari 12.30 malam hinggala 3.00 pagi aku tunggu kat luar bilik bedah. dalam berdebar dan takut. aku berjaya jugak tunggu sampai 3.00 pagi kat luar bilik bedah mak diusung keluar dari bilik bedah sambil muntah-muntah. sangat menderita tengok emak time tu. emak muntah kuning. muntah tanpa keluar apa sebab dah lebih 12 jam puasa.

*****************

dah panjang sangat. nak buat entry episod kedua.
sekian.
lagipon esok sekolah.
bye

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, August 17, 2011

doakan emak kite

salam ramadhan.
hari ni hari rabu.
hari nuzul quran.
orang selangor akan cuti.
tapi tak dijohor.

aku sekarang selamat sampai kg halaman dalam kepanasan.
mak masuk hospital.
bakal di operate petang ni.
hati anak mata tak berdebar.
biar sekeras dan seteguh mana pun..
pagi tadi pergi ke sekolah dengan mata bengkak.

then kak wan tegur..
" eh2 keciknya mata...knape?"
then dalam baur sedih aku cakap. takde apa2.
memang sayu.

niat memula nak apply cuti baik2. tetiba kena fire pagi2. mana hal yang dah sedia serabut dlm kepala. naseb time tu kira separuh sedar. pegi balik ofis..terus GB mintak maaf sebab fire pagi-pagi.
dia ckp dia tgh hot dengan orang lain.
tak psl2 aku yang kena.

takpe. aku tak slhkn dia.

so selamat sampai kg. sedangkan rasa bersalah tinggalkan tugas yang banyak.
bukan.
aku dah siapkan.
dalam cuti pun aku boleh emel rasanya.


buat entry cuma nak semua doakan.
mak sembuh semasa raya.
tak seronok kalau raya kat hospital.

balik bawak guarantee letter untuk pindah emak kat wad kelas 1.
bia aku boleh jg dalam keadaan selesa.

sayu..

itu je yg tgh aku rasa



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, August 8, 2011

salam ramadhan

assalamualaikum.
salam ramadhan semua.

semakin kurang sekarang ni masa aku untuk menaip. sangat sibuk dengan kehidupan seharian. apatah lagi dengan sistem baru kementerian. walaupun sistem ni agak leceh, aku sebagai penggemar IT sangat mengalu-alukan perubahan yang menggembirakan hati kecil aku. yela. dulu cita - cita aku pun nak sebarkan pasal open source pada murid - murid. tapi ternyata, kat sekolah sangat ciput pengetahuan pasal open source. sampaikan aku rasa takde teman nak ajak berbicara pasal open source, takde kawan nak berbual pasal hal komputer lagi.

sangat sedih.

time ni la mula menghargai yang aku timba kat OSCC dulu, betapa nich mudah berkongsi ilmu baru pasal open source, betapa luas nya teknologi yang boleh digunakan. sekarang aku rasa sunyi dan buntu dengan teknologi yang aku tau. aku mahir, tapi aku tak gunakan. macam takut besi yang ditinggal lama akan berkarat.


rindu.rindu.rindu.
rindu dengan keadaan yang dah berlalu.
ramadhan kali ni makin sunyi kalau nak dibandingkan dengan ramadhan yang lepas - lepas. yela duduk terkontang kanting seorang diri kat bandar JB ni.
dan sekarang..
sebab duduk sendiri, nak tak nak..sbb malas nak merayau ke bazar dan kesudahan tidak akan ada juadah di beli..aku kena la merajinkan diri untuk memasak.
dah masuk syawal ke 7 dah.

stok makanan pun dah nak abis.
ni terasa nak duduk bawah ketiak emak balik ni macam adek..!


mak nak balik

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, August 2, 2011

kenapa mas kahwin di johor murah?


Alhamdulillah.
akhirnya sebelum menyambut bulan ramadhan tahun ni, aku berjaya jugak pergi kursus pra perkahwinan kat hotel seri malaysia JB. ramai gak yang tanya aku, apehal pegi kursus lambat - lambat.
jawapan aku simple.
aku nak apa yang aku dengar kat kursus tu sama dengan pasangan aku dengar. then kiteorang boleh bincang balik topik - topik dalam tu.
bukan ke orang yang paling rapat dengan kita adalah pasangan?
jawapan dia mestilah. kalau nak dikira, even di rantau orang, aku akan telefon mak aku sekali sehari, kalau tetiba terlebih rindu aku akan telefon 2 kali. tapi dengan pasangan, berkeping - keping mesej.

rasa semua orang pun sama. yang tak sama bila orang tu hipokrit. hihi.
dah masuk bulan ramadhan al-mubarak.

sempena bulan ramadhan ni nak kongsi sikit apa yang menarik dalam kursus perkahwinan aku kali ni. penceramah sangat sporting. eventhou sgt penat duduk di kerusi banquet mendengar 12 slot ceramah.

apa yang menarik untuk aku kongsi adalah mahar(mas kahwin) perempuan islam johor. jika nak dibandingkan dengan negeri lain, johor lah satu - satunya mas kahwin terendah. sangat lama johor menggunakan nilai tersebut. RM 22.50...mana - mana orang akan ingat secara tak langsung dengan ayat RM 22.50 tunai..........

even ustad tu kata. ikan bilis lagi mahal dari mas kahwin perempuan islam johor. hehe. memang kelakar. tapi ustad tu sempat memberikan pengajaran, yang membuatkan semua peserta kursus wanita senyum ke telinga.

Nabi SAW bersabda : Setinggi-tinggi keberkatan seorang wanita itu ialah mudahnya maharnya
sebelum tu memang ustad cakap, takde orang perempuan johor complaint pasal mas kahwin murah. sebab perempuan islam johor faham, murah mahar seorang wanita itu, tinggi martabatnya.bukan dibanding beza dengan harga ikan bilis, bukan di banding beza dengan emas permata.
bila ustad dah sebut hadis Nabi SAW tu, aku terasa bangga menjadi salah seorang wanita islam johor. :)

dan

Allah SWT berfirman : Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dan hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui (Surah an Nur : 32)
bila ustad kata camni, dia kaitkan pulak dengan rezeki anak - anak. time tu jugak terasa nak kawen. hehe.

sangat banyak benda yang aku belajar dalam kursus ni. walaupun sebenarnya kebanyakan benda kat dalam tu boleh dapat melalui pengalaman, tapi untuk yang tak pernah didedahkan dengan alam rumah tangga memang memerlukan kursus tersebut. time tu la kita dah boleh start risik2 macammana nak menangani syurga kita.

bak kata salah seorang ustad, kalau kita membebel, suami dah goyang - goyang tapak kaki, cubalah para isteri ingat. syurga itu terletak di bawah kaki suami.

bersediakah aku?

semoga jodoh kami kekal hingga ke syurga.

semoga pohon ku pilih untuk menaungi hidup aku rendang memayungi aku,
semoga permata yang aku pilih, menyinar sepanjang hidup aku,
semoga dahan yang ku pilih untuk bergantung, kukuh menampung aku
dan semoga teman yang aku pilih itu, setia dan kekal menemani aku.

aku hanya mahu dia, bukan orang sesempurna mana. aku terima dia seada dirinya.
kerana aku sedar. dia pelengkap hidup aku yang serba kurang.


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers