Saturday, December 24, 2011

1st Invitation

click utk tumbesaran. :)
en syg. sila approve inlay ini
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, December 23, 2011

wedding preparation : Wedding Cake

:)
lagi beberapa hari lagi je nak balik JB.
dah siapkan beberapa perkara penting untuk hidup.

2 appointment penting dalam hidup on january. need 2 pass for all interview and exam on january supaya semua perancangan untuk march xde yang tergendala.

IM done my HIV test. sangat mudah bila buat dekat KK kampung. seawal 8 pagi dah keluar rumah. sebab terus nak uruskan pasport. then pegi klinik kampung, jadi orang kedua jumpa doktor. masuk 5 minit   dah setel..




of course la tak reaktif kot. no worries.

dah setel 1 benda. so untuk januari kena la apply cuti untuk pegi pejabat agama. bkn sengaja taknak buat masa cuti. tapi macam ada benda tertunggak lak nak buat cepat sangat.

then dah jugak pilih wedding cake. dah tempah beberapa ketul macaron.
macaron tu divide dua dari tempahan. 1/2 daripadanya nak letak kat hantaran. save budget.

macaron yang bakal di hidang bersama kek gorgeous
kek yang telah di pilih..
kek ni aku pilih dari blogger jugak. tak sangka area kg aku ada perusahaan buat kek cantik2 camni. hihi
nak jugak tengok sila terjah sini

kek ni pon ala2 gold gitu. tamak kan. semua nak berunsur emas2.

oh. ye
invitation card pun dah selamat di pilih. yang ni kira save budget punya pasal aku just beli out layer je. so minggu terakhir december terpaksa bertungkus lumus untuk buat in lay sendiri. punya la kedekut kan..:)



walaupun simple aku puas hati sebab kad ni mengikut tema yang di inginkan
kiranya ada beberapa benda je lagi nak setel.

catering dah confirm.
skirting & alas meja pun confirm
menu stil lagi dalam decision.

dan apa yang sangat exaited nak share sebenarnya adalah package untuk staff MAS. tengah pilih untuk destinasi bulan 3 lepas majlis. untuk cuti bulan 6 dah pilih destinasi. tapi yang paling dekat ni masih blur.

tapi sangat berkenan dengan package ni.


en sayang.

i nak package yang ni boleh..:)



cuba bayangkan. naik flight dari KL ke Penang. then travel ke phuket n krabi naek cruise. :) sangat bahagia. haha

tapi en kesayangan jawab. tapi bln 3 pun kan nak dapat cruze....sama ke??



yang ni insyaAllah keluar bulan 3.
cannot wait for march yang bahagia..
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, December 7, 2011

cemburu buta atau cinta itu buta?

pagi tadi tengah ondaway keluar aku sepat dengar radio.
kisah kali ni kat hot FM pasal kes lelaki cemburu buta.

siap ada sorang tu hantar emel cakap dalam sehari dekat 10 kali BF dia cal. tak sangka ramai gak yang mengaku time bercinta memang sikap diaorang memang macam tu. siap aku pernah berkawan dengan individu yang ada BF yang sangat obses camni.

nak kata sayang iye la kot.
tapi nak kata scary tu memang ada.

aku tak sure la sama ada aku dah cerita kisah ni dalam blog aku ke belum. tapi andai kata dah. ini merupakan entri baru yang dapat aku kongsikan. :)

dan memang banyak sebenarnya aku jumpa kawan aku yang dapat BF yang sangat mengongkong gile.
kadang-kadang aku terfikir jugak, betul ke sebab cinta itu buta atau orang yang bercinta tu yang dah jadi bebal.

contohnya macam kes-kes kat bawah ni.
apa yang berlaku semua ni semoga boleh di jadikan iktibar bersama..

kes 1 :

balak telefon berpuluh kali dalam satu masa. even that siap message tanya location semua. tak cukup dengan tu. rasa tak percaya pulak terus buat friend finder. pasang spy kat tempat-tempat tertentu. even kalau keluar dengan family pun maseh sebok cal2 @ sms.

apa yang patut korang buat ?
rasanya memang banyak kot typical BF or GF yang camni. korang tengok la. belum apa-apa lagi dah meroyan tak tentu pasal. cemburu buta camni boleh menjadi racun dalam perhubungan. 
apa yang aku nak nasihatkan

kalau korang mampu layan. mampu di perhatikan selalu. keep on with ur relationship. sebab ada gak orang cakap, cemburu itu tanda sayang. tapi tak bermaksud cemburu buta tu sayang gila kat korang. tapi bagi yang tak tahan korang cari lah pasangan lain. sebab bunga bukan sekuntum. kumbang bukan se ekor.
kes 2 :

pasangan korang tu pantang korang silap. akan berbirat la badan. tak kisah la guna kaki ke tangan ke rotan ke..iron panas ke.

apa yang patut korang buat?
 alah. senang kot. korang ade mak bapak. tau undang-undang. go on le sayang2 sekalian. lapor je pada talian nur. 

apa yang aku nampak
memang la senang kan aku nak tulis..lapor je la kan pada pihak berkuasa. tapi..sebenarnya aku ckp faham dengan sesetengah perempuan ni. sanggup salahkan diri sendiri sebab kena pukul tu.

meh aku ceritakan satu story..

kira mangsa ni boleh dikatakan kenalan aku la. belum lagi masuk dalam bab kawan..sebab aku kenal dia pun untuk sesi kaunseling.
haip2. ini tak bermaksud aku bocorkan isi kaunseling aku..aku cuma petik sikit2 kisah dia untuk di jadikan iktibar.

watak 1: leya
watak 2: ikmal

kisah mereka bermula di sini :

leya ni seorang yang berpelajaran tinggi, berkelulusan cemerlang dari universiti terkenal negara. leya anak sulung pasangan badrul dan hayati. anak sulung yang di didik penuh dengan kasih sayang dan hukum hakam. leya menjadi seorang dara sunti yang di intai ramai lelaki.
badrul dan hayati bersifat sangat protektif terhadap anak sulung mereka.

dah di takdirkan, leya yang berpangkat pegawai di suatu agensi kerajaan berkenalan dengan ikmal. seorang kerani rendah agensi tersebut. leya terbuai dengan layanan ikmal. leya lupa dengan pesan parent dia, yang mahukan calon yang setaraf dan sekufu dengannya.
tak di nafikan. ikmal seorang lelaki yang mudah di senangi orang. tapi ikmal panas baran. ikmal cemburu buta.
mula-mula leya anggap tingkahlaku ikmal tersebut adalah sebab ikmal sayangkan dia. dia percaya apa yang dilakukan ikmal semua untuk menjaga keharmonian mereka.
tapi sikap bengis ikmal sangat kelihatan ketika ikmal marah. bukan setakat batang tubuh leya pernah menjadi mangsa. tapi..habis barang2 yang ada berhampirannya di campak.

ok.

cerita tu panjang lagi.
nak shortcut je..

so..salah sapa sebenarnya?
apa yang perlu korang buat untuk jernihkan keadaan?


selamat berfikir kawan

 




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, December 4, 2011

benda sweet yang dia buat kat aku

dulu - dulu
aku jarang dapat pegi dating-dating macam budak2 sekarang.
kisah cinta kiteorang bermula dengan susah payah.
hampir 10 tahun berlalu meninggalkan kisah manis yang kadang-kadang membuatkan aku senyum sendiri.

satu hari.
shahrul turun ke batu pahat semata-mata untuk jumpa aku. time dulu-dulu nak keluar pegi batu pahat kena naik bas. jauh pulak tu trasa. tak macam sekarang. 1/2 jam je dah lem jimba2.

time tu aku macam dah ingat2 lupa kiteorang pegi dating kat mana. tapi rasa sangat comel bila budak2 remaja pegi dating sekali sekala.
haha

then. yang buat aku tak boleh lupa pada hari tu adalah. shahrul kasi aku satu barang. barang tu dia sampul dengan sampul biru. aku pun buat muka eksaited nak buka. tapi shahrul kata nanti. kena buka kat rumah.
aku bertambah tertanya-tanya bila dia cakap
benda ni dah lama dah nak pulang balik kat awak. barang ni awak punya. saya cuma pinjam je. sekarang dah tiba masanya saya pulangkan balik barang awk
ehem...padahal aku dah lupa gelaran untuk panggil sama sendiri time tu. tapi dialog kat atas ni adalah lebih kurang macamtu la. haha

seingat aku. time tu aku baru-baru je rapat balik dgn shahrul. time skolah2 dulu lagi la tak pernah berkongsi barang ke hapa.

aku pegang2 macam buku. tapi buku apa.

selama dating tu aku asik pk je. buku apa yang dia cakap buku tu buku aku.


bila balik.
aku bukak je bungkusan tu. rupanya buku ni

walaupun lepas bukak hadiah tu aku still konfius.
dekat buku tu siap ada note yang buat aku terasa hati melayang2..

sebab buku teks ni aku guna time form 5. then bila aku dah habis sekolah mestila aku pulang balik buku teks. tapi yang buat sweetnya adalah sebab.

shahrul jumpa teks book ni. dia simpan sebab aku penah guna then dia ganti teks book nak pulang tu dengan teks yang baru.

sweetkan.
dalam diam. time dulu-dulu dia buat perkara sweet camni kat aku..


camne aku tak cair ye tak

hehe.

itu zaman kecik2.
sekarang dah besar2.

dah nak kawen da kiteorang.

less than 100 days.

nak ckp banyak kali.
aku sayang shahrul aku..:)
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, December 2, 2011

wedding preparation : material utk baju nikah


dah start da cuti sekolah tahun 2011.
dah jugak start rasa demam2 sesema n batuk kokol.

dah kena series jugak buat persiapan untuk majlis akan datang.
punya la tak sedar masa berlalu..lagi lebih kurang 3 bulan je dah nak sampai wedding date kiteorg.
sgt gementar ok

walaupun belum tempah kad lagi tarikh macam dah confirm akan ambil 11.3.12.
memang macam tak strategik. tapi dah bilang kan.
kalau satu benda tu kita nak jadikan.
kita kena berusaha.


latest untuk persiapan adalah day beli material untuk baju. day beli jugak beaded untuk baju. semua atas jasa baek kawan baik untuk jalan-jalan cari material. so 2nd december ni adalah masa yang sesuai untuk tempah baju nikah.

en andam jugak telah di booked. :)

sebenarnya hari ni nak cerita pasal material yang di beli untuk baju nikah.
memula aku ingat nak beli je baju ready made. tapi entah kenapa macam tergerak hati nak pegi jugak cari kain then buat baju.

lagipun aku memang jenis beli baju dah siap je. tapi sebab hari tu akan jadi hari se special mungkin. nak jugak aku buat sesuatu yang lain.
survey punya survey terbekenan la dekat kain yang siap sedia di beli ni.

untuk nikah. aku beli kain heavy chiffon lerang 60 sebagai inner. then satin silk lerang 45 sebagai outwear.
sempat gak terpegun dengan border lace dan terus terpedaya untuk beli. tapi. kalau ikotkan hati..baju biasa2 takde mane nya aku sebok nak habiskan duit beli border lace segala.



satin silk 

heavy chiffon
border lace yang mencabar iman
so hasil shoping dengan duet gaji kali ni aku berjaya menghabiskan 1/6 daripada duet gaji sendiri untuk beli outfit nikah.

so hari ni dah sebok2 nak tengok balik diari love line ni. dan aku dah decide nak jugak buat baju macam baju yang aku buat entri sebelum ni. rasa sangat xcited nak pegi tempah baju

so untuk semua b2b. sila2 la pegi jalan2 cari outfit nikah.

yang penting outfit tu sepatutnya bukan kita setakat pakai untuk nikah aje. pastikan design dia boleh di pakai untuk majlis lain.

:)
dah.
nak pegi makan tengahari.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers