Wednesday, May 22, 2013

diari naim : putera hati

salam..
tengah pantang kat rumah mak mentua.
so far semuanya berjalan lancar. 
aku dah boleh berak kencing. dah tak takut nak berak macam nak berak 1st time. teringat aku masa mula-mula kat hospital tu nak kencing. berdebar gak. then bila staff nurse tanye dah berak kencing ke..aku cakap da kencing..itupun takut..dia terus je gelak then cakap
kalau tak de yang pertama ni takde la yang kedua ketiga nanti. 
hehe. sporting gila staff nurse tu. 
sepanjang bersalin tu nurse-nurse semua baik-baik aje. mayb jugak sebab aku duduk 1st class. memang la semua berbudi bahasa kecuali masa aku nak checkout tu..nurse tu agak lambat nak update aku. terpaksa la tunggu dari pukul 2 sampai 5.

sekarang si putera hati masih lagi jaundis. kesian dia. asik kena amik darah. betul la orang cakap. rela lagi kita yang sakit tapi jangan anak sendiri. dah jadi mak-mak da rupanya aku ha.

rasa macam bertuah sangat dapat baby sendiri. sakit bersalin tu rasa hilang terus saat anak tu diletak atas dada. sakit macam nak mati tadi memang terus hilang.

aku dah tak sabar nak balik batu pahat.
nak tunjuk anak aku kat mak bapak aku kat kampung. dan aku tau diaorang pun tak sabar nak jumpa cucu lelaki baru diaorang ni. :)

perasaan gembira tu menggebu bila dapat cium dan belek-belek anak sendiri depan mata. sebelum ni rasa dia gerak-gerak je dalam perut. ni dah boleh tengok depan mata. dan cium bau syurga tu. sapa yang tak suka kan. 

sebab si naim masih jaundis. aku consume teh pegaga untuk redakan jaundis dia. puas la laki aku pusing-pusing satu uda cari teh tu. tetiba je aku terpk nak cari kat kedai HPA. dan akhirnya jumpa. setakat ni jaundis dia makin turun. alhamdulillah.

naseb la air ni boleh diterima tekak aku.

duduk berpantang rumah mak mentua mestila tak sama macam rumah sendiri. tapi mak mentua aku memang kelas ko jah. pagi2 dah readykan air untuk aku mandi. aku siap mandi turun bawah tinggal susukan budak aje sebab orang tua tu da siap mandikan cucu dia.

dan bertuahnya badan aku..dapat suami yang sangat la rajin melayan bini dia yang 1st time bersalin ni..time ni la rasa sayang kat suami berganda-ganda. maklum la time pantang ni..jiwa sensitif terlebey kan. tak boleh berak pun boleh menyebabkan aku menangis macam budak kecik. bengkak tetek pun leh merengek nangis2. manja terlebih da rasa.

dan eksaited tu harusla di kongsi dengan semua orang. 1st night je dah sekeping gambo aku upload. then masuk seminggu sekeping. rasa macam addicted nak amek gamba budak ni pun ada. tapi tak nak le obses sangat. kang orang bosan lak. haha

so sebab ini dikira diari perjalanan si kecik ni jugak kena la upload beberapa gambar kenangan dia.

kaki si comel aku. sebesar 2 jari kan..:)

ni la budaknya...

2 insan kesayangan.
shahrul n shahrul jr.

sebelum lupa.

selamat hari guru.
dan
selamat hari ibu



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, May 21, 2013

diari naim : saat kelahiran

13/5/13

arini ami ada temujanji dengan klinik tebrau..ami kene minum air gula lagi untuk kali ketiga..alasan doc sbb nenek medan ade kencing manis..ami ikutkan aje..xkn nak mlawan plak kan...tunggu punya tunggu..xjugak ami dipanggil untuk minum gula..sampai pukul 9...br la nurse cek ami..
harusla lps tu kene sambung puasa smpai 11 lbey..naseb xmuntah ke ape kn..so sbb da lbih pukul 11..ami trus mintak mc aje..dpt la ami cuti isnin tu...

balik rumah..terus rasa lain macam aje..tak tau kenapa..
then..ami pun rilex je dlm bilik..entah macamana tetiba rasa mcm period..skali bila cek memang betul la..ade darah kat panties ami

ami pun cam saspen aje.,trus bgtau ddy....

ami pulak da kua tanda tu terus mandi dan bersiap...ajak dady pegi angsana..nak makan2 dan bawak perut boyot2 saat akhir...


dalam hati da dug2 da..nak bersalin kn..sape xcuak


malam 13/5/13

dady tanye ami..nak pegi hospital ke tak..dady da naik risau sebab ami da start sakit..pukul  8.30 mlm...ami ajak dady makan nasi..tapi ami mampu makan 3 suap aje..then terus tak selera..

sebab tgk ami cam tak tahan..dady ajak ami pegi hospital..ami pun ikut aje..daftar kat hospital ambil masa sangat la lama...ami di check doktor pukul 2 pagi..time tu br je bkk 2cm..tapi rasa sakit macam da bukak 5 6 cm...tp doc pun cakap..contraction ami panjang walaupun br je bukak 2 cm..

sakit ami makin tak boleh handle...pulak tu ami kene masuk 2nd class..1st class katanya penuh..dengan ramai orang tu makin la ami bertambah sakit..ami da la tak pernah masuk wad..dady da merungut2 sebab tak masukkan ami kat swasta..

ami disuntik petidin dalam pukul pat pagi supaya ami tido..tapi bila disuntik makin la ami xboleh handle rasa sakit..bila ami sakit ami akan bangun..berdiri atau tonggeng atas katil. ami tgk orang lain elok aje tido nyenyak..amboi..sangat jeles ye..

brape kali tah nurse yang jaga ami tu bwk pegi check bukaan..bawak ami pegi toilet segale..baik nurse tu layan ami walaupun dekat wad kelas dua..tapi biasa la ada gak nurse  lazer ckp ami manja dan tak tahan sakit..hehe..

ala..ami bukan sedar ape tah time tu..apa yang ami buat cuma baca nama nurse aje..siap bc name tag spy lepas bersalin ingat nama dieorang. tapi hampeh..smua la lupa jadinya..

sakit tu ditahan sampai la pukul 7 pagi..ami memang da xboleh duduk atas katil da..so bila cek baru 4 cm je..sebab ami da xtahan..nurse pun anta la ami ke labour room.

14/5/13

nurse pesan suruh tepon dady bgtau ami da nak msk labour room..itu la kali terakhir sebelum berperang ami denga suara dady..tak sempat pun mintak ampun maaf..mayb jugak time tu ami da xingat..:)

ape yang ami ingat dlm labour room tu adalah..contraction yang panjang. setiap kali ami sakit..ami akan panggil nurse untuk mintak pegang tangan. sampai lame-lame nurse suruh pegang besi.tapi..ami tetap nak pegang tangan nurse. sekurang-kurangnya..time sakit nurse boleh pegang2 perut redakan sikit sakit.

battle ni start lebey kurang pukul 8 sampaila pukul 12..then dalam pukul 12 barula 2 orang doktor masuk..doktor cuma tanya macamana condition. then nurse cakap servik ami da start bengkak sebab ami asik teran aje.
sory ye naim..
ami tak tahu macamana tak nak teran. yang ami tahu cuma sakit dan rasa macam benda nak terkeluar kat bawah.

doc cakap..bukaan baru 9 cm. tapi doc akan tolong bersalin je time tu sebab ami da tak ingat ape pon. memang ami denga nurse suruh mengucap semua. baca doa nabi nuh dalam perut ikan paus. dan ami pun tak lupa semua tu. cuma ami tak larat nak menyebut kat mulut. cuma ami boleh niat dalam hati. mulut dan hidung sebok tarik hembus nafas..tarik hembus nafas..

time nak meneran. tetiba macam ramai pula yang masuk. ada nurse pelatih. bidan. doktor dan tukang sorak.
ami cuma denga doktor pesan..bila sakit teran kuat2 macam nak berak tu. bila ami start teran semua cakap da nampak rambut naim. ami teran kuat2..ami tak kisah rasa apa time tu. yang penting naim keluar. doc dan nurse jerit2 cakap..ye pandai..pandai..

dan akhirnya..naim pun keluar.
alhamdulillah.
penderitaan ami nak kua naim dah berakhir. naim diletak atas dada ami. sakit tu terus hilang. nak jait ke ape lepas tu..ami da tak kisah da sayang...

da siap jait semua nurse pelatih tanya ami dady ada tak kat luar..baru la ami larat nak cakap tolong carikan dady. siap describe dady naim botak dan pakai spec. 



dan hari ni..ami dan dady da ada naim.
semoga sihat selalu ye insan kesayangan ami dan dady

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, May 12, 2013

random : Politik

sekarang ni bila buka facebook..mata dan jiwa aku terus rasa tak senang. rasa rimas dan meluat.
tak.
aku bukan penyokong tegar mana-mana parti politik. tak juga membenci mana-mana parti politik. aku cuma tak suka pembawaan dan ketagihan sesetengah kawan-kawan aku dengan politik. bukan setakat share benda-benda yang tak yakin sahihnya, malah pandai-pandai kutuk mana-mana pihak yang dia suka.

well..
tak ada satu pun yang aku percaya jujur 100 %. ada jugak yang sengaja butakan hati dan telinga bila aku bidas dan kena balik batang hidung mereka. tak mampu balas balik kemudian bukak lagi topik lain sampai aku rasa nak hide semua notification dan status yang dia buat. ada jugak yang buat aku unfriend kan dia sebab ketaksuban mereka terhadap satu - satu parti politik.

jelas..
mereka belum sedar atau aku yang masih kolot.

kadang-kadang mereka post soal agama. kadang-kadang mereka post benda kutuk pihak sana. aku. makin rimas menjadi pembaca. padahal mereka sendiri kurang sedar benda itu sahih atau tidak. benda tidak sahih, bila disebar bukan kah menjadi satu fitnah?


komen pasal parti politik ini, aku percaya, tidak satu parti pun jujur 100 peratus isi dan intinya, kenapa gunakan benda itu sebagai senjata memecahkan kaum. jika kau kata barisan nasional itu rasuah, tidak jujur makan duit rakyat, boleh kah kau jamin kita akan bersenang lenang, kerajaan baru tidak makan rasuah dan jujur intinya?

bagi aku, orang yang berkuasa semua sama, tak kisahlah dia tok guru atau apa, kita bukan punya ilmu menafsir orang dari luaran. nampak dia jahil, sedangkan kita tidak tahu dia itu calon syurga Allah di alam sana. dia nampak alim, rupanya dia calon Neraka di sana. kita manusia biasa, tak punya ilmu setinggi itu untuk menafsir.

aku tak suka orang taksub. cuma tak suka orang taksub..tak kiralah kau sokong parti mana. enough. keep it to your self. kau bukan calon parti yang diarah berkempen sana sini. kau juga bukan orang penting yang perlu menambah dosa dengan berita yang kau sendiri tak tahu sahihnya.

fitnah sekarang mampu disebar dengan hanya satu ketikan di komputer.
orang lemah pula akan mudah terpedaya.

aku pun menjadi salah satu orang yang menguruskan undi pada PRU 13 yang lepas. mahu juga aku tau, benarkah SPR itu langsung tidak telus. walaupun usaha kecil. aku tetap menyelidik. bermula proses sebelum mengundi, sampailah menunggu keputusan undi di umum, kerja yang bukan sikit di buat. ketelitian semasa menjalankan tugas juga menjadi tonggak utama.

nak kata kami tidak jujur? ketika di bilik pengundian, aku tak sedikit pun menyebelahi mana-mana pihak. kerja tetap kerja. tapi masih ada yang membuat pertikaian. dan cerita yang disebar bukan seperti yang sebenar. tapi masih. pihak yang tak reti bahasa dan tak usul periksa akan menyebar lagi fitnah.

seperti yang aku kata sebelum ini. aku tidak taksub dengan mana-mana parti sebab aku tahu, sana sini parti itu pasti ada pincangnya. aku cuma tidak senang dengan orang perseorangan. bagi aku sebab dia kaum aku berpecah. hanya sebab dia
dia pembawa reformasi malaysia.
menyebabkan orang cetek ilmu biasanya terpedaya. dia memang pandai bercakap. sebab itu kelulusannya hanya dalam bidang sastera..

kecetekan pemikiran orang malaysia yang membuatkan aku tidak senang. tidak puas hati bantah ramai-ramai. tidak puas hati berkumpul dan merusuh. tidak puas hati tunjuk perasaan. sedangkan itu sebenarnya bukan tindakan bijak pun. malah tidak mendatangkan kebaikan.
sama macam pakcik-pakcik kampung kumpul depan kedai kopi cakap pasal itu ini. mengutarakan pendapat macam kau orang yang paling hebat.
idealogi seperti itu sepatutnya lupus dalam usaha malaysia menuju negara maju.

tapi tak
orang malaysia makin suka perhimpunan seperti itu.

dilarang. kata takut. disumpah seranah kata dengki. ditangkap kata tak salah.

mana ada orang berak tepi jalan mengaku dia yang buat?

selagi parti yang membangkang tidak menang, sudah pasti semua yang dibuat memang akan dipandang serong.
tuduh sana sini untuk mengatakan dia yang menang.

tapi tak pulak jadi di tempat yang memang kerusinya di menangi mereka?
langsung tak berbunyi.


dah lah orang aku.
sila lah bersatu. yang penting bukan siapa yang memerintah kita, tapi siapa bangsa kita masa akan datang. masihkah mempunyai hak bersuara seperti kini.



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers