Sunday, October 11, 2015

Tumbesaran Anak : Tahap Mana?





Ni gambar tahun ni. 2015.
tema raya adalah hitam.
semuanya sebab tak sempat nak jahit baju raya dah
sebok dengan anak kecil dan anak sulung yang manja asek nak berkepit dengan mummy.
asal bukak mesin jahit mesti bz nak letak tangan sekali.

anak sulung aku panggil nama Naim. Naim perwatakannya agak hati tisu. terang hati dan manja. maybe sebab anak sulung, Naim agak manja masa kecilnya kalau nak dibandingkan dengan adiknya si Nely. Time kecik - kecik (baby) Naim tak pandai nak isap puting susu. terpaksa la dady goncang botol susu nak bagi Naim minum. pakai straw untuk minum susu. Naim pandai isap botol susu bila Nely lahir. masuk 1 minggu Nely lahir mumy bagi Naim pakai botol susu baru. Naim terus pandai isap susu.

itu la orang kata. Budak ni bila ber adik pandai sendiri.

Naim lambat berjalan. lambat tumbuh gigi.
Tapi Naim cepat pandai dalam hal - hal lain.
1 tahun 4 bulan Naim dah start kenal nombor.

sekarang umur Naim 2 tahun 1/2
Naim dah boleh kira nombor sampai 20. dah boleh baca nombor terbalik dari 10 - 1 dengan susunan yang betul. Naim dah boleh kenal shapes and colors.

yang penting, bila anak - anak kita tak sama dengan orang lain. tak ape lah. ada lebihnya anak kita tu kat tempat lain. tapi still tak terkecuali, time Naim belum jalan bila dah masuk setaun..aku hari - hari google pasal anak berjalan lambat. so paling tak pun. entry ni if ada ibu - ibu terbaca akan bagi semangat kat dieorang balik. sama macam aku dulu - dulu.

Akhirnya umur 1 tahun 3 bulan baru la dapat tengok Naim jalan terkedek-kedek. sekarang pulak da pandai bagi alasan if taknak jalan.
Naim bagitau Naim takut..ceh...
anak - anak....

Nely pulak bila tengok lebih berdikari berbanding Naim. walaupun Nely anak kedua, tapi nampak Naim lagi manja berbanding Nely. Nely cergas. dari kecik lagi Nely dah pandai isap botol. tak susah nak ajar Nely isap botol. cuma bagi je puting NUK (experience dari Naim jugak). Nely dah pandai isap. memang dari anak 1st lagi, puting NUK orthodentik tu tak pernah lagi mengecewakan aku n shahrul. memang diterima oleh 2 anak kami. eceh!

so tak la susah da dady nak goncang - goncang susu bagai. Nely pun belum tahap pandai minum pakai straw lagi. Tapi Nely lagi cepat bergerak. Nely cepat meniarap, cepat merangkak dan cepat memanjat - manjat.

Sekarang ni Nely 8 bulan. dah jaguh panjat tangga. da start menyusur dinding. dah jugak pandai cium - cium orang. cubit orang dan jugak buat muka comel - comel manja mintak gigit.
hopefully perkembangan otak Nely sama pantas macam Naim.

bukan la nak mendedahkan bahan - bahan ilmiah awal usia. tapi tumbesaran anak - anak perlu la jugak sejajar dengan peredaran zaman.
tapi nak tak nak. mak - mak zaman sekarang perlu sedar, anak perlu pandai membaca sukukata ringkas sebelum anak masuk darjah 1.
perlu pandai mengira sekurang-kurangnya 100.

ni pesanan cikgu orang kecil.

hehhe.
otak da buntu

so bai
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

Ubat Selsema Bayi

Salam.

Kali ni nak share experience macam mana nak menghadapi bayi selsema. dulu time anak satu aku larat la nak menjaga sorang. yelah bersengkang mata pun untuk sorang je. nak dijadikan cerita cuti sekolah haritu, anak - anak aku diserang demam panas + selsema yang agak teruk. mula - mula Nely kena selsema + keteguran.
ni semua sebab aku gatal bawak dia pegi kebun petang2. ingat anak aku kuat la. sekalinya ko..menangis + demam panas tak kebah2. badan panas. tapi cek suhu normal. risau tak terkata.
nasib la bapak aku boleh lagi buat tawar hilangkan keteguran tu. 

sekarang masih lagi hingus meleleh. ada orang kata sakit urat. tp belum jumpa lagi tukang urut budak. so untuk melegakan selsema supaya dia tak merengek malam adalah
yang ni saline water. atau lebey dikenali sebagai air garam. kiranya kalau hidung sumbat ke. nak clearkan pernafasan bayi adalah guna saline water ni la. cuma yang ni di peket comel2 dan senang nak guna. bila guna sterimar ni lega sikit idung nely. mukus2 tu pun klua la dari hidung bulat dia tu.

hehehe

otak tepu sebab banyak kerja sekolah.
tapi stil nak update blog.

itu je la nak cerita kot kali ni. kang ade idea aku tulis lagi.
sterimar tu boleh dapatkan kat mana-mana farmasi berdaftar..

ok. bai
Sunday, September 6, 2015

Suami aku.

3 september
setiap tahun.
ini antara tarikh yang akan aku tunggu - tunggu kehadirannya. sanggup kumpul duit cket untuk berhabis n berbelanja untuk hari ni.

tapi bukan nak cerita pasal berapa yang berhabis tahun ni. tapi antara kenangan manis yang aku nak tulis. kang masa2 depan tak la aku terlupa dengan saat manis 2015 pada tarikh ni..

tahun ni 3 september jatuh hari khamis. sejak johor cuti hari jumaat sabtu, kiranya hari khamis ni adalah hari terakhir bersekolah pada hari tu. sejak malam tadi lagi aku dah tanya suami, esok awak nak pegi mana - mana tak?
tak nak le tetiba time aku ajak esok baru la tetiba kawan dia call nak ajak melepak la pulak.

aku cadangkan nak makan lunch kat TGI Friday. hmm.. last2 hari khamis tu dia call cakap xde mood nak makan tengahari kat sana. ok..xpe..kiteorang pun jalan - jalan je la haritu habiskan masa kat leisure mall. pegi MR DIY beli beberapa skru n perkakasan yg mr husband nak. 


then nak dijadikan cerita petang tu balik la lewat sikit. dalam 4.30 ptg.. bagi aku kira dah lewat la balik kan..then bari teringat. gomen balik awal hari khamis. sebab tu la jalan jem. sebab nak elak jam punya pasal. kiteorang lalu la larkin n tembus area SM teknik JB.

sekolah kami berdua dulu.

tetiba je mr husband pegang tangan n cakap camni
mr H : sekolah ni dah takde manisnya dah?
me: hurm? maksudnya?
mr H : sebab  manisnya i da amek..
me: huh?
mr H : hmmm. manisnya sekolah ni dah ada dengan i skang..


wehhehe. time tu takyah nak cakap la. aku terus cakap ngan dia nak blog pasal ni. walaweh.
sepanjang petang aku tersenyum ingat dialog ni..kehkeh
gitu ko
padahal ayat dia bagi tu simple je.
tapi hati jadi bunga-bunga beb


time tu la rasa jatuh cinta lagi.





i love u more mr Husband..



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, August 10, 2015

breastfeeding journey : DNA lembu??

salam
alahai..kecoh benar kat facebook skang.orang nganjing2 kan ustazah tu cakap pasal DNA lembu. aku pun ikut gelak - gelak aje la. dari belum ustazah tu cakap pasal menyusukan bayi..aku macam dah agak mesti banyak orang meroyan tak pasal hal ni.

orang sekarang kan.

tak la aku nafikan pun ustazah tu salah sebut pasal DNA tu. tapi yang entah kenapa tak pasal benda ni jadi viral pun aku tak faham. gaknya emosi orang sekarang tu mudah sangat terusik. minum susu lembu la tu..tu yang cepat aje nak melenting.. eh...

hahahahhahah

sebenarnya bila jadi mak - mak ni.. tak payah la nak emosi sangat. semua benda kita nak marahkan. pantang sentuh pasal anak sikit. semua nak melenting. sebab tu la sekarang institusi pembelajaran dah takde kuasa dah rasanya nak mendidik anak - anak zaman sekarang ni menjadi murid yang bersahsiah tinggi.

nak buat macamana..
baru je kita marah sikit anak dia tak buat kerja rumah. pergh. datang sekolah marah cikgu. cakap denda anak dia la bagai. dah dia tu jadi mak bapak tak reti semak buku anak xpe pulak.
ha..
kan dah teremosi. rilex.. jgn jd lembu

ok.
balik pada topik tadi psl susu tu.
korang sebenarnya pernah dengar tak..
you are what u eat.
tapi itu bukan la bermaksud ko makan bayam ko tu bayam. ko makan siput ko tu siput.
kan bahasa tu indah
tau kiasan?

kalau tak tahu jugak pegi masuk balik sekolah rendah.

sebenarnya camni la.
meh akk terangkan lebih lanjut apa ustazah tu cuba sampaikan.

dia takda la nak kondem mak2 yang takleh susukan anak dia guna susu ibu. dia cuma umpamakan aje la. ye la. kalau anak - anak ni menyusu dari ibu, ibu sambil nyusukan tu berzikir, cakap benda-benda baik. fikir benda - benda baik..so secara tak langsung benda tu mempengaruhi anak yang menyusu badan.

percaya atau tak.. anak - anak yang menyusu badan lebih sihat kehidupannya??

percayakan....

kalau sesapa yang tak dpt susukan anak tu. tak payah la nak melenting sakan.
nak menunjuk kat sapa marah tu?
sampai ke mana pun?
marah sampai nak tunjukkan orang lain bodoh?

kan tak patut.

aku tulis ni pun mls la nak kuarkan hadis la bagai. sebab aku nak tegur secara general.
if ko susukan anak kau dengan susu kau. ye bagus.
kalau tak mampu nak susukan. ye sudah.
tak payah nak bagitau satu dunia kau tak berkemampuan nak buat tu semua. takde sapa ambil kisah or kesian kat kau.


benda - benda kecil macam ni la yang merosakkan pemikiran orang sekarang.
semua benda nak jadikan viral.
semua benda nak heboh2 kan.
sosial media adalah untuk bersuka ria. isi masa senggang. post benda-benda kelakar + menarik.
tapi fitnah.
no.

kan korang tau. fitnah tu antara dosa besar.

ish..ish..ish..

so kepada ibu - ibu yang berusaha menyusukan bayi mereka. alhamdulillah tahniah



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, August 4, 2015

Random : Ibu anak 2

sara iman dannielynn & shahrulnaim damien


okeh.
ni anak - anak aku. agak rapat 2 orang ni. beza setaun. abang tahun 2013 adik tahun 2015.

macam baru je aku kawen. tiba - tiba sekarang anak penuh dah katil. hihi. alhamdulillah rezeki.

bila dah ber anak 2 ni makin la aku bizi mak datuk. dah tak ada masa dah nak bersenang lenang keluar merambu. life penuh dengan aktiviti melayan dieorang ajek. pagi pegi keje. balik tengahari terus mengadap dieorang.

sampaikan raya baru - baru ni laki aku tanya aku takde kawan ke sebab tak de pun ajak dia beraya kesana ke mari. yelah. kat sekolah pun aku duduk bilik sendiri. takde la sampai tak berkawan. tapi aku lebih senang berkawan time kat sekolah je. kat luar masing - masing ada life sendiri kan.

nasib jugak la bff aku jie n pah masing - masing dah duduk dengan husband. kalo tak mesti rasa bersalah. iyela. dulu time duduk jauh dengan laki bukan main lagi spend masa dengan dieorang. mcm tak adil la kan tiba - tiba berubah.

betul la orang kata.. perempuan ni bila dah kawin. masa dia hanya untuk suami n anak - anak aje. nak kata berhoye-hoye dengan kawan - kawan sekarang ni a BIG no. lagi - lagi sikecik tu masih nyusu badan. n tau2 je timing dia. asal tengahari je gelisah bila tak dapat tek dia. haish.
nak tak nak.
kena la bergegas balik dari sekolah.

anak - anak aku ni pulak jenis tak pernah pisah tidur. sejak si Naim lahir, belum sekali pun aku tinggalkan dia sehari semalam. paling lama aku tinggal pun adalah waktu siang je. menjelang malam mesti Naim dah nampak muka mummy kesayangan dia ni. sampaikan mak mentua aku komen

"Naim ni even duduk serumah dengan mak. tak pernah tidur dengan emak" huhuhuhu

Yelah. cucu dia yang lain pernah je tidur dengan dia eventho tak tinggal serumah. 

aku n husband lak tak pernah tinggalkan anak dengan orang lain eventho dengan parent dia. kemana pun pegi usung anak. 

Bila anak dah 2 ni aku rasa 24 jam tak cukup.tau2 je dah siang belum sempat puas tidur. tau - tau je dah malam belum sempat habis lipat kain. tau - tau je dah habis ujung minggu tak sempat nak berlibur. 

aku membayangkan macamana kalau anak aku 8. 
hahahah

Ibu anak 2 makin bz dengan hidup.
makin berusaha gigih bahagi masa.
mana nak sambung master
mana nak start tulis buku
mana nak start buat kem

haish.

doakan.
ibu anak 2 ni 
makin berjaya dalam hidup.
makin murah rezeki.
makin succes untuk semua benda yang bakal dikecapi.


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, July 23, 2015

Mom 2 B : Breastfeeding? Sedia ke tidak?

salam.
syawal ke 6.

selalu kan..kalau dah start mengandung jek siap - siap pk sama ada nak breastfeed anak ke nak sumbat je susu formula. 
bagi mak - mak yang sumbat anak pakai susu formula jangan la sentap eh dengan entry ni. aku saje je nak share pengalaman menyusu aku. pengalaman aku time nak preparekan diri untuk breastfeed anak - anak aku.

sebenarnya aku rasa, semua tu bergantung pada niat dan azam yang kita set. aku sejak dari kecik - kecik memang dah biasa tengok orang netek kan anak. yelah orang kg. kat mana - mana bersepah je tengok mak - mak nyusukan anak. benda tu jadi tak heran pun. so secara alaminya..aku dah set dalam kepala otak aku.. anak - anak memang kene menyusu badan. no susu formula.

benda ni aku macam dah simpan dalam minda separuh sedar rasanya. lepas dah kawin, bila tengok keadaan sekeliling (sebab start kerja aku terus duduk bandar)..makin kurang pulak orang menyusukan anak. belah laki aku memang semua tala susu botol jek. dapat lak mak mentua yang memang duduk bandar. takde la pulak dia kisah kan.

kakak aku sendiri pun bagi 2 orang anak dia susu formula..yang last aje dia menyusukan.. akak ipar aku pun sama.. so kesedaran menyusukan anak tu kiranya makin luput la. 
tapi sebab aku memang dah niat nak menyusukan anak, aku pun start la menggoogle info2 pasal breastfeed bagai. 

sebab tu aku cakap. yang pertama sekali adalah niat. if kita memang niat nak menyusukan anak..mesti la kita akan berusaha ke arah tu. ye tak... then dari situ la sikit - sikit aku tau pasal cara simpan susu.. pam mana yang best. boleh ke tak nak fully breastfeed if kerja. semua tu aku dapat dari internet. bukan dari family experience bagai. so pengajaran kat sini adalah.. walaupun takde ahli keluarga kita yang fully menyusukan anak. its ok. kita boleh belajar sendiri. kita boleh mula.

susah tak?

susah sikit la. berbanding dengan anak yang menyusu susu formula. anak menyusu badan ni agak leceh di jaga. bukan sebab apa..susu ibu senang hadam. so kekerapan baby menyusu tu akan lebih kerap berbanding susu formula. kat sini apa yang penting adalah sokongan orang tersayang. cthnya suami. if suami tak sokong kita kena la bentangkan hujah2 supaya dia tetap menyokong kita. 
dalam persediaan ni apa yang kita perlukan adalah
  1. SABAR
  2. pam susu
  3. storage
  4. sediakan jadual penyusuan(untuk senang kerja storage susu)
  5. baju menyusu
  6. bra menyusu
  7. breastpad
itu je.

:)

susah tak?

tak susah. 

nak anak sihat? kurang sakit? lagi cerdik?
meh kita menyusukan anak.



 happy breastfeeding u'all
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, July 22, 2015

Pam Susu Bermasalah : Medela Harmony

salam.
selamat hari raya pada semua
dah sebulan berpuasa tiba lah hari kita menyambut hari raya. eceh.

dah jadi mak - mak ni mestila bizi. lagi - lagi jadi mak yang menyusu dan berkerja. berganda - ganda la tugas seharian kita. sejak aku ada anak ni, ada satu benda jadi teman setia aku setiap hari. pergi beraya ikut, pegi pasaraya ikut, pegi kerja pun ikut. apa lagi kalau bukan benda kesayangan ni. pendek kata sepanjang dekat 3 tahun berkhidmat, ada la 2 kali meragam sebab o-ring dia putus. tu pun sedar tak sedar ajek. sekali sebab dia punya membrane koyak. punya la kelam kabut sebab pam susu rasa tak melekat.
oleh sebab pengalaman sendiri la aku nak share kat mak - mak yang macam aku ni.
sekurang - kurangnya tak la dilontar teman setia tu n beli yang lain. sayang oh...


ni antara sparepart medela harmony

nampak x benda putih yang ada anak panah tu..o-ring. kebanyakan pam manual yang selalu sangat guna, perasan atau tak, biasanya o-ring dia mudah putus. tetiba je suction pam tu tak kuat. maybe penyebab utama adalah o - ring tu. sebab benda tu kecik je. sedar tak sedar je. so 1 skali kalau suction pam tak kuat cek o-ring dia ok ke x..
    
ni adalah sparepart dekat diaphgram(kepala)

yang ni pulak diaphgram yang kita letak kat handle / kepala. pastikan getah putih ni tak koyak. 
diaphgram(kepala)
ni pulak connector. biasanya connector ni la benda paling susah nak basuh sebab benda ni takde berus yang sampai nak berus celah-celahnya. cara nak bersihkan adalah rendam air panas then guna cotton buds untuk bersihkan lubang-lubang dia. kadang - kadang susu boleh berkerak dekat connector ni.
yang kat bawah ni pulak membrane. yang ni pun sensitif part. kena cek sama ada koyak atau tak. if koyak boleh tukar membrane je tanpa melibatkan valve.
membranes

valve + membrane

valve ni boleh tanggalkan dari connector. ramai yang tak tau n tak basuh dalam valve. pastikan semua part pam dibersihkan untuk mengelakkan susu cepat basi or tercemar. so kalau korang reset pam tu, jangan lupa gonyoh pakai berus bersih2 semua part pam.


bagi aku harmony ni adalah pam yang paling senang nak guna + ringan n senang nak bawak. lain orang lain pendapat kan. ada orang senang guna karennya pam.

nasihat untuk ibu - ibu baru adalah try la beli pam manual ni dulu, if dah berjaya breastfeed anda semua boleh bertukar or upgrade pada pam letrik such as swing or freestyle. tapi kalo laki ko banyak duit bertimbun timbun, terus nak beli pam mahal...takde sape kesah dek.

menyusu ni kena enjoy, tapi yang paling penting adalah support dari org tersayang = husband. ada jugak kadang-kadang husband yang tak support susu badan / susu ibu or whateva korang panggil ni.
ada certain mak - mak muda rasa benda ni leceh la, kena pegi bilik menyusu la if nak susukan. kena pakai certain baju la..

yes it is.

tak dinafikan.

tapi fikirkanlah untuk anak.
itu antara hak anak.

aku tak bising pada sapa-sapa yang memang tak mampu nak menyusukan. cuma aku nak pesan

menyusukan tu adalah satu yang menyeronokkan.




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, May 20, 2015

Tips : Membuat anak membaca seawal Usia.

Alhamdulillah.
Genap si Nely 4 bulan semalam. dan 5 hari lepas genap Naim 2 tahun.

Betapa bertuahnya badan. Anak sepasang comel - comel.
Rasa bersyukur bertambah-tambah bila tengok anak makin pandai.

Sejak anak 2 ni. memang tak sempat apa nak menurunkan petua.
Naim baru je sminggu lepas genap 2 tahun. tapi alhamdulillah dia da kenal huruf dan nombor. pantang ada tulisan dia akan sebut huruf tu satu - satu.

so kali ni aku nak cerita apa yang aku bagi n suami buat untuk naim minat nak kenal ABC seawal usia.


penggunaan teknologi
  • ramai ibu bapa sekarang merasakan penggunaan teknologi kepada anak - anak tidak bagus. kena ingat semua benda yang digunakan tanpa pengawasan adalah berbahaya. sama jugak macam penggunaan tablet. bagi aku, naim ada masanya yang aku bagi untuk main tab. dan dalam tab tu aku dah downloadkan siap2 benda interactive macam nursery rythme, pororo interactive learning, siri busybeaver dan sbgnya. so naim akan minat untuk belajar n menghafal lagu tersebut. tapi macam aku cakap. semua tu memerlukan penglibatan parent. naim ada aku n husband + mak + ayah dia untuk tengok tab tu sama - sama.    

    penggunaan alat maujud 
    • selain daripada tu, aku belikan naim permainan semua berasaskan pembelajaran. kiranya dalam dia seronok bermain, dia juga seronok belajar. antara permainan yang interactive yang dipunyai naim adalah seperti berikut 

      • blog ABC dan 123 - blog ni aku beli murah aje. satu papan ni lebey kurang RM 3 jek. dan boleh didapati di MR. DIY shop. selain dari dia seronok menggembur. anak akan belajar bentuk huruf dan mengenal nombor dan huruf.



      • talking octopus. selain mengenal warna, anak akan mengenal nombor dan merangsang motor halus anak untuk memegang bola dan memasukkan barang dengan tepat kedalam lubang



      • lettasaurus. saurus ni menyanyi lagu ABC, warna dan huruf awalan benda. ini adalah permainan pertama Naim ada untuk ABC. berkesan sebab naim suka picit kepala saurus ni untuk dengar lagu ABC. kalau 1 hari dengar 2 kali. sebulan da brape kali ye x. 
      • spin n sing alphabet. yang ni pulak ada bunyi2 haiwan. n boleh pusing - pusing. kiranya dia lebey kurang lettasaurus, tapi lettasaurus kena tekan satu-satu. tapi yang ni bley pusing je laju2.

    • hasilnya, naim dah boleh hafal lagu2 nursery rythme dan kenal nombor 1 - 10 dalam usia seawal 1 1/2 tahun. 
    • 1 tahun 10 bulan kenal nombor (bukan menghafal)
    • 1 tahun 11 bulan kenal ABC
    ada beza antara mengenal dan menghafal tau.
    kalau kenal maknaya bila kita tulis kat kertas tanya dia nuruf n nombor tu dia boleh sebut dengan betul. 






    cumanya cara dia sebut seven jek agak pelik. tehehehe
    dia pronounce seven as LELEN.


    Sunday, January 25, 2015

    Persediaan Bersalin

    salam...

    kali ni aku nak cerita pasal barang - barang yang perlu disediakan untuk dibawa ke hospital. sebelum bersalin anak sulong dulu, aku cari jugak dekat internet kelengkapan bayi yang perlu dibawa ke hospital. punya la naif..semua benda yang disenaraikan aku bawak. sudahnya ada 2 beg + 1 bakul makanan. punya la banyak barang nak dibawa.

    sebab senarai yang disediakan tu banyak la aku nak tolong mak - mak yang bakal melahirkan ni dengan senarai ringkas + senang nak bawak bila discharge nanti. takde la berlambak barang nak diangkut time tu...

    bagi aku bila bersalin anak kedua, pengalaman dari yang pertama tu la mengajar aku bila dah discharge nanti ada barang lain yang aku kena bawa ---> bayi baru lahir. masa time datang memang la muat tangan sebab bayi tu dalam perut. heheheh.

    so ni antara barang yang perlu di bawa

    untuk ibu

    - kain batik - 1 helai.
    - baju lengan pendek - 1 helai.
    - tuala kecil

    kenapa satu helai je?
    sebab kat hospital, sejurus dapat je wad lepas bersalin, kita akan disuruh tukar baju hospital. satu sut lagi. kain n baju. so xpayah la nak bawak sampai 3 ke 4 pasang. bukan nak berkampung pon. incase if kita ni di warded kan agak lama. baru la suruh husband bawak baju. time memula tu tak payah la penuhkan beg dengan bawak kain n baju banyak2.

    rasanya tak payah bawak tuala mandi bagai sebab dalam pantang tak elok mandi air sejuk. kat hospital mana nak dapat air panas nak buat mandi. tuala kecil (saiz tuala good moning) tu bley buat lap2 muka supaya nampak bersih sikit.

    - disposable panties - 1 bungkus (ada dalam 5 helai)
    - bra menyusu - 2 helai
    - pad - dalam 5 keping (bagi aku tak payah beli maternity pad tu. sangat tak selesa nak pakai. baik la beli je pad biasa jenis overnight. brand aku suggest adalah whisper sebab serapan dia bagus. takde la rasa basah je. kalau amek brand yang atas cotton takde lobang2 kecil tu darah lambat menyerap. so penukaran pad akan menjadi lebih kerap. so xbest.)

    - bedak, berus gigi + ubt gigi, sikat, deodorant.


    untuk bayi

    - baju - 2 pasang. tak payah bawak seluar pon. sebab budak kecik kena bedung bila klua hospital
    - kain bedung. bawak la 2 helai. satu kain bedung tipis. satu lagi bawak la yang ada topi.
    - pampers bayi - bawak dalam 5 helai gak
    - tisu basah.
    - tuala kecil (buat lap2 if baby muntah or nak guna lap2 lepas menyusu)

    ok. itu jek.
    yang kelengkapan ni semua letak dalam satu beg. kalo bley letak je la dalam tote bag. senang nak access. tak payah asingkan pon dalam 2 beg berlainan. letak sebelah - sebelah. tak payah la banyak beg sangat.

    pastu, asingkan selai baju bayi tanpa seluar. 1 kain bedung dan 1 pampers. letak dalam plastik beg. yang ni nak guna lepas keluar labour room. so masa nak masuk labour room tu just bawak plastik beg tu je. senang. tak payah terbongkar2 beg yang korang dah packing tu.

    bakul makanan

    - termos air kecil
    - bekas air. time ni kosongkan je. lagi senang bawak shaker. nak buat air boleh. nak sejukkan air untuk buat air masak pon boleh.
    - 3 in 1 (cthnya milo or coffee)
    - coklat bar or energy booster.
    - biskut

    eventho korang tak larat makan (if warded awal) korang akan perlukan semua ni sejurus lepas bersalin. sebab haus + lapo tau.

    so.
    itu je barang yang perlu korang bawak. tak payah la bawak barang banyak - banyak. sebab bila aku baca online. mak ai...banyak beno ha kena bawak.

    untuk ibu - ibu yang bakal bersalin, goodluck.
    semoga semua dipermudahkan.



    ~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
    Friday, January 23, 2015

    Diari Naim : Umur 1 Tahun 8 Bulan

    Shahrulnaim Damien bin Shahrulnizam sah bergelar abang pada 19 Januari 2015.

    Journey Naim untuk 1 Tahun 8 Bulan

    1. Dah boleh kenal anggota badan (bila kita tanya anggota tu atau suruh dia tunjuk anggota tersebut)

    • kaki
    • tangan
    • kepala
    • telinga
    • pusat
    • tetek
    • bebird
    • hidung
    • mulut
    • mata
    2. Dah kenal orang yang selalu dia jumpa (dah boleh sebut) 
    • DD - dady
    • Mi - mummy
    • nenek
    • Atok
    • Ain dan Alif (nama sepupu kesayangan dia)
    • Yah - Ayah
    • Mak - Emak
    • Acu
    • Adek 
    3. Dah boleh hafal no dan selalu sebut one to ten dengan lancar

    4. Kenal beberapa gambar or benda yang dia nampak or sebut benda yang dia nak
    • ulat
    • apple
    • ball
    • ayam
    • quack - itik
    • bek2 cin - baik2 licin
    • jum nek tas - jom naik atas
    • jam
    • ower - flower
    • fish
    • pin pin - Upin Ipin
    • boboi - Boiboiboy
    • Ha5 - Hi 5
    • teb - Tab
    • shashak - cicak
    • aikim - aiskrim
    • syuk - masuk
    • wang - buang
    5. Dah boleh ikut lirik Alif Ba Ta dengan lancar

    6. Boleh Hafal beberapa nursery ryhme yang selalu dia denga mcm - 5 little duck, Hickory Dickory Dock n else..

    7. Gigi baru aje tumbuh 6 batang dan susah untuk suruh dia gosok gigi. If nak suruh si Naim Damien ni gosok gigi kena cakap "Open Wide" baru la dia akan cakap "AAAAA"

    8. Nak makan baca bismillah then cakap amin

    9. pandai dah request nak tulis. then mintak pen or marker untuk conteng2.

    10. Baru la sminggu dapat adek masih lagi kadang2 gian nak menetek.

    Itu je kot stakat ni. bahu sakit. dalam pantang kan.
    eheh
    ada kena mengena tak?

    p/s : semoga Shahrulnaim Damien membesar dengan sempurna, jadi anak bijak dan soleh. 

    Amin..


    ~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

    Pengalaman bersalin anak kedua

    salam.

    cuti lagi lepas cuti akhir tahun.
    dah selamat bersalin anak no 2. alhamdulillah
    segala dipermudah


    tarikh edd yang doktor kasi 23 Januari 2015. tapi memandangkan time 1st time dulu 37 minggu aku da selamat melahirkan seorang hero kecik, aku pon budget anak no 2 pon bergaya serupa. eventho EDD yang dibagi dah dekat akhir januari, tapi akhir tahun 2014 aku dah du dag dug dag. kalau boleh memang aku tak nak bersalinkan anak bulan 12. kesian kat budak. lambat sangat sambut bday dia. ^.^..

    akhir tahun aku tetap bertugas macam biasa. hari - hari pegi meeting sekolah. buat kerja macam yang aku tak kan bersalin n cuti akhir tahun. sebab aku pk, nak tak nak pon kerja aku..kena la setelkan. kalau tak..nanti aku gak yang pening. 

    then sekolah untuk 2015 pulak di tangguh. dari 4 hb sekolah tangguh lagi seminggu. aku cam da budget tak naik da sekolah ni. tak sempat nak mengajar ni. 
    tapi..
    anak aku best pulak duduk dalam perut. nak jugak dia merasa naik sekolah. then bersekolah la aku genap seminggu. orang yang tengok aku pulak heran. ntah kebilanya aku nak bersalin. jalan ke hulu ke hilir memang da tak larat sangat dah. siap laki aku hari2 tanya larat ke tak pegi sekolah. 

    almaklumla...aku cikgu yang rajin kot. nak jugak pegi sekolah. hihi...


    18 Januari 2015
    then masuk minggu kedua persekolahan. pagi ahad tu aku rasa sakit pinggang. then tak larat nak naik turun tangga kat sekolah. aku pon ada check up hari ahad tu. alang - alang nak pergi klinik, aku nak mintak MC la terus untuk hari tu sebab memang la da tak larat. bagitau guru besar. yes. dia bagi. pagi tu aku pegi klinik cakap dengan doktor aku tak pergi sekolah sebab sakit pinggang. doktor bagi aku MC untuk 2 hari. so aku leh la mlepek aje kat rumah 18 n 19 hb tu. time tu aku siap pujuk2 anak dalam perut cakap meh la klua time aku MC tu. takyah la aku naik kerja dah. 

    Rilex2 petang tu tetiba pulak aku teringin nak makan kek dan japanese soba kat secret receipe. aku ajak le laki aku pegi. tapi memula macam dia nak tak nak sebab hari ahad. 

    almaklumle.. hari ahad membayangkan orang berduyun2 kat angsana, tu laki aku macam berat hati sikit nak pegi gaknya. dia cakap makan esok aje la sebab esok aku still MC lagi. 

    tapi entah kenapa, bila aku turun tingkat bawah aje laki aku suruh bersiap sebab dia cakap aku teringin kan. meh la pegi. aku pon mesti la gembira aje..

    teringat aku time naim dulu, petang b4 aku admit hospital pun aku sempat lagi jalan2 kat angsana. hihi

    time pegi angsana ni aku tetiba je rasa macam sakit2 perut n ari2. aku siap cakap kat laki aku macam sakit nak bersalin..time tu sambil gelak2 aje. tapi aku tahankan aje. jalan2 kat ekspo pengantin angsana dua tiga round. pegi pulak beli pampers n susu untuk si naim.

    laki aku ajak pegi cari baju melayu hitam. tapi time tu mood aku da xde nak jenjalan kat angsana sebab bila aku jenjalan rasa merengat2.

    b4 balik rumah laki aku tanya larat tak if nak singgah jakel sebab nak guna baju melayu tu untuk job photog dia ujung minggu tu. aku cakap stakat singgah jakel boleh la. lagipon nak cari baju melayu je pon. 

    malam tu ada anugerah juara lagu. aku da start sakit perut da. tapi aku ingat sakit biasa2 aje la. tak de la dah nak bersalin pon. sempat aku tengok juara lagu 2014 sampai abes. siap cakap kat BFF aku lagi dah start sakit.

    pukul 12 mlm laki aku naik bilik bwk naim. aku dah ngadu sakit. tapi aku cakap xde pulak keluar tanda ke apa. so xpe la. tidur je dulu esok pagi aku cakap kita pegi hospital.


    19 Januari 2015

    pukul 1 - 2 aku rasa makin kerap pulak sakit. dah tak boleh baring2 da tahan sakit. aku pegi toilet. xde plak kua tanda ke apa. tapi sakitnya..aduiyaii.. xleh handle. aku siap berpaut pada almari nak tahan sakit. laki aku time tu tido.  
    aku bia je la sebab kesian..asik nak mlayan aku aje.

    pukul 2.30 gitu..aku dah tak tahan. aku tengok anak tido pulas. ok..tak terganggu. aku kejut laki aku sebab bila sakit aku nak peluk dia. dah tak tahan nak pegang pintu almari dah. aku suruh tolong gosok2 belakang. tapi still aku rasa macam tak tahan. last aku g toilet tengok da ada darah. then tiap kali sakit aku rasa macam nak terkencing sangat. 

    terus aku salin kain batik n baju tshirt beso. aku cakap kat laki aku. aku dah tak tahan. nak pegi hospital sekarang. time tu pukul 3.00 pagi. laki aku terus kejut mak mentua bagitau aku nak g hospital. turun tangga tu dekat 3 kali gak aku berenti sebab macam da tak boleh melangkah turun. heee

    sakit contraction kena dekat ruang tamu. peluk husband kuat2. mak mentua aku lagi la cuak jadinya. dalam kereta pon kena 2 kali sakit contraction. drama kan.

    sampai je hospital, polis bantuan tolak pakai wheelchair sebab aku memang dah tak tahan. sampai bilik saringan, nurse check bukaan, xsempat la nak pasang alat CTG ke apa. sebab jalan da full. laki aku pon xsempat nak daftar lagi nurse terus cakap aku nak bersalin. daftar kendian.

    wawawa..
    tragik tak.
    dari merancang laki taknak masuk labor room. terus aje dia kena masuk teran2. 

    dapat la sorang puteri.
    yeay. da anak dua


    itu je ceritanya.


    p/s : aku tanya laki aku, ngeri tak tengok aku bersalin, laki aku cakap lagi ngeri tengok video kat utube dari tengok life. senang je dia cakap. takyah potong2 rupanya.

    eceh.

    ingat contraction n bersalin tu tak sakit ke...

    cet.

    ~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

    page

    Followers