Sunday, August 21, 2016

Dunia Anak : Sara Iman Dannielynn

Salam

lama beno la tak menulis ni. sejak keyboard laptop rosak.. aku memang la tak kuasa menaip satu-satu.. tapi sebab dah lama sangat rindu nak menulis kan...

sejak mengandung anak ke 3 ni. aku makin kesuntukan masa. mana nak melayan abang.. mana nak melayan gadis.. rasa tak cukup rehat sangat.

nak rujukan persediaan bersalin boleh rujuk entri ini
ataupun bagi mak - mak yang nak tau pasal pam susu lak boleh rujuk entri ini 
 
lama dah tak share tips - tips pasal penjagaan baby or berkaitan. kali ni nak cerita pasal anak kedua aku je lah...

jarang cerita pasal nak dara aku yang sorang tu..
kalau diikutkan kemahiran bahasa betulla orang cakap anak perempuan biasanya akan lagi cergas dan cepat berbanding anak lelaki..
time nely ni aku rasa macam cepat sangat masa berjalan..
aku tak tertunggu - tunggu untuk dia merangkkak..then tau2 je nely dah pandai bangun n berjalan. nely boleh berjalan se awal usia dia 11 bulan. sedangkan time- time tu dulu naim berdiri pun belum lagi..

tak sempat lagi nak meraikan hari jadi nely..dia dah boleh bercakap.

dah pun tumbuh gigi...total sekarang ni gigi dia dah ada 8 batang rasanya.

memangl a kalau nak dibandingkan dengan anak orang lain dieorang dah penuh gigi..tapi sebab aku ada 2 anak je stakat ni..aku cuma boleh bandingkan tumbesaran nely dengan naim.

nely orangnya : 

1. nely tak nak dibedung dari kecik. so nak @ tak aku n shahrul tak le bedung dia. sedangkan anak 1st dulu kiteorang berjaya bedung sampai 8 bulan...:)

2. nely lagi manja. bila nak tidur aje kena la ada orang temankan dia. lagi - lagi memang anak yang mneyusu badan.. memang la nak ada puting susu je dalam mulut.

3. ligat. yang ni memang la tak dinafikan. ada aje benda yang dia nak buat. lepas satu - satu. kalau kena marah mula la tertangkup kat lantai. tak kira la time tu kat mana.. hai la anak..

4. eventho manja..nely agak pandai berdikari dan berani.

5. kemahiran bahasa dan berinteraksi lagi cepat dari anak sulung. sekarang umur 1 tahun 6 bulan dah pandai request
  • nak pergi toilet sebab nak berak..
  • nak sleep (cakap pedih mata)
  • nak berjalan / nak ikut pegi jenjalan
  • greet mummy bila balik sekolah
  • request nak main something. then gian..bila bawak pegi taman permainan. tak reti penat n taknak stop
  • nyanyi lagu twinkle - twinkle little star, lagu  1- 10 dan ABC
  • suka tengok hi 5, pocoyo dan dah pandai nak mewarna. pantang nampak warna. semua buku nak di gores2.
 6.  pandai berjalan se awal umur 11 bulan. 


Antara 2 anak aku ni dua2 berlainan. dari segi pe el mahupun kehendak.

Betul la orang kata. setiap anak pe elnya berbeza.
anak dara kesayangan mummy

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

0 komen yang perlu dibaca:

Post a Comment

page

Followers