Saturday, December 8, 2012

Mommy to B : Hello lil love

Bulan 9

dari awal tahun lagi aku dah berangan-angan nak pegi camping yang sekolah anjurkan. dari bulan satu benda tu dah diwar-warkan.
aku kawen bulan 3.

still jugak walaupun time tu menunggu kunjung tiba period setiap bulan. period still jugak sama datang. dan hati masih lagi berangan-angan diri akan stabil dan boleh pegi ke perkhemahan sekolah tanpa ragu-ragu.

aku masih lagi tinggal berjauhan dengan suami. kadang-kadang balik. kadang-kadang hidup sendiri. masih macam zaman bujang2 dulu. aku gak masih lagi aktif latih anak-anak kecil aku buat persembahan untuk tarian inang persaraan GB aku.

budak-budak kan memang comel2. latih budak2 ni walaupun penat boleh buat ilang stress..:)..

oh nak cerita pasal camping tadi.
kali ni camping buat dekat gunung ledang. mak aku mulanya berat ati nak kasi. sama jugak dengan belah mentua. risau benar menantu dia ni berlasak2. yelah ikutkan mana ada menantu dia yang lasak. semua ayu2 gitu.
mak pulak macam-macam pesannya. jangan itu. jangan ini. wuih..macam2.
tapi bila tanya laki aku. green light terus dia kasi sebab dia tau aku memang suka benda-benda camni. dah tau pe el bini dia ni yang macam mana. so sebab laki aku dah izinkan. mak bapak n mertua tak boleh la nak cakap apa kan. ikutkan aje la.

time tu aku tengah tunggu period. dah lewat dalam seminggu gitu. tapi aku cool lagi. tanak gelojoh mcm awal2 kawen dulu. rasa memang maybe hormon tu tak stabil lagi. aktiviti kat gunung ledang macam biasa la. ada panjat gunung segala. dah pegi mesti la aku nak buat semua tu.

entah macamana, pagi time nak mendaki tu tetiba cikgu-cikgu lelaki yang pegi panjat gunung tu sepakat tanak aku ikut mendaki. macam tau-tau je time tu aku tunggu period. ceh. dan ape lagi kena la soal siasat ibu-ibu kat situ dan akhirnya aktiviti memanjat gunung terpaksa aku lupakan. frust owh

tapi sebab condition diri sendiri yang aku sendiri tak pasti aku ikutkan jugak la pesan semua orang. sejak turun dari diaorang panjat gunung..aku rasa macam semua benda aku tak dibagi buat da. katanya sekarang dalam tempoh berjaga-jaga. ceh...

balik dari camping aku still lagi tak cek. period pun tak dtg lagi. aku sebenarnya nak tunggu tarikh bday aku nak cek. maybe time tu ada lagi dalam seminggu kot nak birthday aku. aku rilex je. orang soh cek pun aku buat tak tau. tapi dalam ati tiap-tiap pagi rasa berdebar takut period. hhehehe.

then bila laki aku balik, sebok la nak mintak blikan pregnancy test ni..tak bli pun yang murah. trus bli yang digital. sebab laki aku kata, dari beli yang garis2 tu baik bli yang digital..terus boleh nampak tulisan.

time test ni laki aku kat KL pun. takde kat johor. so test sendiri. cuma MMS je yang sampai kat dia..aku test then.....lambat sgt la keputusan tu nak keluar. aku ingat aku test salah. tapi aku rilex je dulu tunggu keputusannya..sebab pakai garis2 tu cepat je dpt result..

dan akhirnya...

3+..aku kira time ni dlm 6 weeks..:)
 eh..mestila aku suka kowt..
naseb baek aku ikut nasihat aritu..tak pegi panjat gunung ledang..
:) dan akhirnya +ve..lonjak2 gembira..

tapi still tanak xcited sgt. sebab kena sahkan dulu...takut tu berita palsu je. nak pi scan macam awal sgt lg. so kiteorang pegi scan lepas 2 minggu aku buat UPT ni...puas la aku search sana sini pasal pregnancy.
banyak sangat sekarang maklumat dapat.
best jugak dapat baca pengalaman orang-orang yang buat UPT sendiri ni...

bila kiteorang pegi klinik..
:) hai lil love..
dah ada kantung baby dan dia duduk elok dalam kantung tu...


hai lil love..:) ami n ddy syg kamu

dan bila laki aku balik lagi kang. aku nak pi scan lagi. tgk lil love membesar dengan sihat ke tidak..

alhamdulillah. kurniaan Allah.

15 weeks now..
masih muda..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, November 27, 2012

Mommy to B : Apa yang saya amalkan untuk hamil...

cuti sekolah datang lagi
kali ini sibuk dengan majlis adik. settle dah
walaupun kenduri ujan lebat gila..
majlis sempurna berjalan.

kalau ada pepatah yang mengumpamakan bau bauan yang kurang enak. tidak pulak aku terfikir ketika ini. angin aircond yang sedikit sejuk dan dingin beku ini membawa hawa kurang enak dihidu. mungkin dari pakcik duduk di sebelah kerusi.
entah berapa lama dia tak mandi aku sendiri kurang pasti.
tapi cara dia bercerita.
dia eksaited tak boleh nak cerita.
dengan tangan terangkat2. macam sendiri tak terbau ketiak hangit.

dah masuk minggu ke 13. orang kata kalau mengandung tinggal sisa-sisa saja nak mabuk. alhamdulillah. baby sangat baik. aku langsung tak mengalami sebarang muntah dan pening kepala sepanjang 13 minggu ni. rasa macam biasa je. dan kadang-kadang aku tak terasa aku membawa satu lagi denyut cinta.
:)

bahagia?
mestilah.
siapa tak bahagia kalau dah berbadan dua.
kan mempunyai zuriat sendiri tu impian semua insan yang mendirikan rumah tangga.
syukur ke hadrat ilahi diberi kesempatan rasa untuk mengandung dan mengalami alam rumah tangga.

berkat doa dan usaha akhirnya berhasil. aku kurang pasti apa yang aku ambil untuk suburkan diri lepas 6 bulan tak lekat lagi.
so antara apa usaha yang aku buat ni patut aku share kot-kot boleh membantu pasangan lain yang inginkan zuriat sendiri. manalah tahukan...

usaha kecil aku untuk berkongsi ini bermanafaat.

blackmore - primrose oil & minyak ikan 

sebelum ni period aku walaupun teratur aku menghadapi senggugut agak teruk. setiap bulan kalau tak makan pil maksudnya tak boleh la aku buat kerja kang. melepek je ha...

so aku search2 then aku macam berminat nak try shaklee punya primrose oil. tapi tetiba aku singgah giant time nak bli barang tanya kat farmasi, dia cakap shaklee kena beli dengan pengedar. so bila pk2 balik. baik aku cari jenama lain. asalkan monthly aku boleh  dapat senang.
survey2 last2 aku jumpa primrose oil yang lain.
ubat ni aku amalkan 2 bulan je. then tetiba je period lancar tanpa rasa sakit. time tu jgn cakap la. aku rasa kagum kot kenapa period langsung tak rasa sakit.

pegi berurut

sebulan sebelum aku pregnant tu aku demam. time tu kebetulan aku dengan husband. then lepas pegi klinik (yang hanya di beri panadol) aku rasa tak selesa. en abg aku pun bawak aku pegi tempat mengurut. time urut tu memang urut satu badan. sedap owh. takyah cerita. then dia siap betulkan kedudukan rahim rasanya sebab dia tanya aku
dah kawen ke?
dah dapat anak ke?

so bila aku cakap aku tengah cuba nak dapatkan anak, tukang urut tu angguk2 kepala je


asid folic

sebab ramai orang cakap asid folic ni perlu dimakan awal untuk sediakan rahim kita. untuk baby gak. lepas kawen aku makan gak. cuma kadang-kadang skip jugak. sampaila 2 bulan b4 pregnant tu aku konsisten makan. siap set rerminder tiap pagi. tak pernah miss...



alhamdulillah. berkat usaha yang tak seberapa. berkat doa dan tawakal

akhirnya aku berjaya hamil.

bila balik kampung ramai cakap anak aku lelaki.
eventhou aku da sediakan nama anak perempuan, aku tak kisah pun lelaki ke perempuan sebab dua-dua tu rezeki dari maha esa.

sekarang tengah mud holiday. dalam 15 minit lagi aku kena booked teksi nak pegi check - in kat hotel hilton kuching.
travel sendiri dari pagi tadi sebab en abang kerja.
aku ngada-ngada nak ikut. eh tak
en abg yang ajak.

so....terpaksa la travel.

lagipun si kecik kan ada teman aku...
:)

bahagia....

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, September 17, 2012

Mommy to B : Kacang Soya

ok.
topik baru.
maklumla nak masuk bulan 10 da. so aku kongsi siket2 pasal cerita mommy to be plak. kalau post2 dulu senok pasal bride to be. ini cerita pasal mommy to be lak.

:)

seronok tengok kawan-kawan aku galak bunting sana sini. kawen je bunting. kawen je bunting..rezeki kan. bila-bila Allah nak bagi tak boleh tolak.
baru je ada berita pasal orang buang anak dari tingkat 3. Astagfirullah-hal-azim..kesian baby tu ha. kalau taknak. bagi la kat kebajikan masyarakat. tak pun jual..daripada bunuh dengan baling dari tingkat atas. eish..cetek fikiran.

orang yang takde anak tu. berdoa hari-hari supaya dapat zuriat.

ramai orang kata..minum la banyak soya untuk dapat anak cerah. kulit gebu bersinar. dan baru baru ni kacang soya dikaitkan dengan pengurangan paras kolestrol. kacang ni jugak membekalkan nutrisi yang tinggi masa kita hamil

kalau semua bakal ibu nak tahu, kacang soya merupakan sumber terbaik untuk folat, zat besi, kalsium, zink dan mineral. tapi tahukah anda juga bahawa kacang soya boleh mendatangkan mendatangkan kesan negatif jika diambil secara berlebihan. 

so apa yang aku nak share arini adalah pasal pengambilan kacang soya ketika hamil. 

kacang soya ni mengandungi asid fitik yang boleh menghalang kadar penyerapan logam berat seperti merkuri. tetapi dia juga akan menghalang penyerapan mineral penting untuk tubuh ibu2 seperti kalsim, magnesium zat besi dan sebagainya. dan para ibu perlu tahu bahawa mineral tersebut penting untuk tumbesaran dan perkembangan fetus.

keupayaan kacang soya untuk merendahkan paras kolestrol memberikan kebaikan untuk wanita yang tak hamil. tapi tubuh wanita ketika mengandung memerlukan kolestrol untuk menghasilkan progesteron dan estrogen iaitu hormon yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan ketika hamil.

so kunci pengambilan kacang soya ni adalah kesederhanaan. so dalam sehari tu boleh la amek secawan dua soya kalau dah tringan sangat. :)

hm..sekarang ni galak pergi exercise petang-petang n brenang seminggu 2 kali. 
agaknya bakal ibu ni akan mendapat badan yang sihat tak. hihi

oh..ye2...tahniah buat kawan2 aku yang baru je kawan dah ada isi tu. :)
bila orang tanya kenapa aku lambat isi aku senyum2 then jawab.
suami kite jauh. bkn macam akk hari-hari ada kat tepi..
laju je kan akak tu menegur.
sapa la yang taknak rezeki kan..


hai la akak.. 
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, September 16, 2012

cikgu

sudah masuk setengah tahun aku menjadi isteri orang.
dan tulisan aku makin tidak rancak nampaknya.
tak tahu mana silapnya. sama ada aku sibuk merancang hidup baru..atau aku sibuk menyibukkan diri dengan kerja yang dari mata orang lain senang aje..

suami aku jauh.
jarang-jarang dapat ada dengan aku. maka hidup aku selain aktiviti petang adalah kerja. benda kesayangan aku selain family dan suami adalah anak-anak murid yang pelbagai pe elnya.
sehari tak jumpa anak-anak kat sekolah. rindunya macam tak lengkap hidup.
memang tak sama macam merindui suami.
tapi tetap ada bahagian rindu untuk mereka.

jadi cikgu sekarang bukan macam dulu-dulu lagi. dulu cabarannya lain. sekolah dalam hutan. nak pegi mahu berakit berselut. jadi cikgu rasa mulia. macam lilin bakar diri.
sekarang jadi cikgu pun lain cabarannya.

mak bapak dah pandai-pandai.
dah terpelajar orangnya. sampai kadang-kadang lupa yang diaorang dulu masa kecil-kecil masih pergi sekolah untuk belajar membaca..mengira.
dulu bukan macam sekarang. bersepah pusat tusyen.
aku pun bukan muda sangat. pernah kerja tempat lain sebelum jadinya cikgu.
cabaran kerja memang lain-lain.

ada client pun lain2. even cikgu sekolah rendah dan menengah pun cabarannya lain.

so tak boleh nak judge kerja orang lain senang.
bukan sorang dua kawan aku kerja engineer. peguam. arkitek. jawatan besar2.
tapi tak sorang pon pernah belagak.
bangga dengan kejayaan dieorang sampai kutuk2 cikgu yang pernah ajar dieorang.

aku ajar budak yang sedang-sedang pandainya. aku garang ikut kematangan budak. even aku ajar budak darjah 3 dan 4. aku layan diaorang macam orang dewasa. diaorang suka bila di treat mcm orang dewasa.

banyak lagi benda aku kena belajar untuk jadi mak pada 40 orang anak.
sedangkan orang yang ada anak pun paling ramai 12. jarang-jarang kita dengar dah, orang ada 16 anak. ni pulak aku yang baru kawen ni belajar nak jadi mak pada 40 budak.

setiap hari walaupun takde benda nak ngadu pada aku..budak-budak asik2 cari mak dia ni.
even dapat tengok muka pun diaorang dah lega.
camtu la rasa jadi mak budak.
budak ni kalau jumpa mak dia..walau tak cakap ape-ape dah lega dah hati dia..
siap cari aku kat bangunan tiga tingkat sebab konon-konon nak bayar duit didik. nak tanya benda yang kadang-kadang tak payah tanya pun

kids being kids..
kadang-kadang itu yang mahal dan indah nak dikenang sebagai cikgu..
benda-benda remeh tapi indah bila dikenang balik..

apa yang aku buat time aku baca ada orang kritik kerjaya aku sekarang. reaksi aku adalah seperti berikut
  1. aku rasa kesian kat dia. kenapa dia boleh tulis benda yang sangat mengundang kontroversi
  2. aku rasa dia tu budak tengah belajar lagi kat mana-mana kolej dan fikiran dia tak matang
  3. aku rasa dia tu mcm budak baru kenal internet dan tulis blog. 
  4. then aku rasa balik no 1 tu sampai no 3..
  5. rasa kelakar bila ramai sangat orang marah dengan budak tu. 
budak tak matang ni kalau dilayan kita pun jadi tak matang sekali. siap yang kesian budak tu siap kena padam blog dia lagi. eish2...kesian..
kena sumpah seranah lagi. dah menjadi idup tak tenang. takut nak online. stress dan boleh menyumbang pada ketidakstabilan hormon dan tekanan darah.

pendek kata. lepas je aku baca entry tu aku memang meluap2 rasa kesian dengan sifat tak matang dia tu. dah la kena kutuk kow2..
siap kena tulis entry mintak maaf yang tak ikhlas. then kena kutuk lagi.
pergh. idup macam roda kan. time kat atas bukan ingat sakit kat bawah.

siap aku terbayang. macamana la budak tu punya malu nak pegi ofis dia (yang dia claim dia engineer). camne kalau bos atas dia tau. tu belum lagi pengarah syarikat lagi. aigoo...
memang tak boleh di bayangkan macam mana dia nak menghadapi dunia dengan kecaman yang dia dapat tu.

dan lagi. macamana tah penerimaan orang yang kenal2 dia. mesti dia malu gila.

ha..
sekarang rasa logik tak kenapa aku rasa kesian.

logik kan..

tu aku ckp..
budak tu tak matang lagi. sebab tu dia tak pandai lagi buat konklusi.

kesian dia.


kalau la dia baca blog picisan aku ni. aku nak cakap je.
akak rasa kau kesian dek. ada akal fikiran kau tanak guna. bila dah tua kang. kau baca balik blog yang kau padam tu. if kalau kau simpan la...kau mesti rasa kalau la masa boleh diulang kembali..mesti kau nak merentasi masa n tak nak buat benda tak masuk akal ni. kesian kau dek

dah la...penat lak mbebel ni..
nanti jadi tak logik nak salahkan sapa.
akak jugak yang kena..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, September 2, 2012

2012 : Surat Cinta 3 September

salam sayang...

en abg syg.
sihat?
moga sihat2..
cik adik kat kampung halaman ni sihat dan sentiasa merindui cik abg.

nak tunggu tengah malam ni sebab macam biasa tiap-tiap tahun cik adik kat sini buat benda yang sama..pilih kek online untuk sambut bday suami sendiri. tak dapat sambut depan mata. tak dapt kiss untuk bagi hadiah. maka online ni harap mencukupi.
cik adik kat cni batuk selsema. maka real life pun tak leh peluk cium takut jangkit..


ingat lagi tak dulu..
encik abang bila nampak cik adik belagak gila..bila selisih jarang kita sengih-sengih kerang busuk. hanya kening tebal bwh spek mata tu terangkat2..tanda kita bertegur sapa. maka cik adik pun jual mahal dengan hanya angkat kepala. padahal stiap kali perhimpunan cik adik akan cari tempat strategik yang boleh nampak en abg berdiri. tak nampak muka nampak rambut pun time tu rasa bahagia..:)


dan tak pernah lupa
en adik baca surat 1st perkenalan kita masa 3 september juga tahun 2001..
dan esoknya hanya mampu hadiahkan coklat ketburi yang entah cik adik beli dari mana. cik adik pun tak ingat dah.
hanya itu yang mampu masa sekolah. tanpa perasaan cinta. time tu perasaan suka yang suci dan naif..dan berbaloi coklat time tu sebab akhirnya cik adik berjaya memenangi hati en abg sehingga en abg syg gila kat cik adek..:)
cik adik dah letak doa pengasih kat coklat tu..hihi


en abg.
moga tahun ini akan lebih baik dari tahun-tahun mendatang. sejajar dengan cita-cita encik abg cik adik da belikan hadiah yang mahal cket sampai tak cukup belanja bulanan bulan ni. bukan cik adik sengaja. tapi cik adik pk untuk masa depan kita juga.
maka. nak claim hadiah kena la balik kg. tapi dah dapat jangan asik main dengan hadiah itu semata. :)

kalau kata satu dunia perlukan 1000 orang untuk bernyawa. kalau pasukan tentera perlukan 10 000 orang untuk berperang. sy hanya perlukan awak dalam hidup saya untuk serikan hidup yang kini
kelam
kusam
tak berseri
lagi sunyi

maka.
sila pulang lebih kerap untuk melunaskan rindu yang tak pernah kurang
walau 11 tahun telah berlalu.

sy menunggu dan terus menunggu saat.detik. dan masa
untuk kita hidup bersama
bina mahligai indah
dengan awk.
dan baby kita...:)
mawar raudhah x sabar nak dady belai2 dia...

dan sebelum syg menutup mata sebab esok ada kelas dengan 8 period yang menjumlahkannya 4 jam berdiri tanpa duduk.
syg nak ucapkan...
Puan Razlina Mohamed.
sayang. rindu.
En Shahrulnizam Mustapha.
dan sempena 3 September tahun 2012 ni...


cpt buat wish en abg
dan tak lupa
hepi anniversary...yang keberapa kira sendiri




dari..
isteri yang jauh dan sentiasa merindu
^.^..muahh
Saturday, August 18, 2012

Hidup yang sempurna itu bagaimana?

Salam..
Dah agak lama takde topik nak tulis..
Kali ni nak cerita pulak apa itu yang dikatakan hidup sempurna

Fasa awal perkahwinan aku tempuh masih terkontang kanting.. Suami jauh.. Still duduk rumah sewa.. Nothing much change.. Hidup sama je mcm waktu bujang2..masih tunggu benda yang tak kunjung tiba

Awal dinihari..aku terfikir.. Apa sebenarnya yang aku cari dalam sebuah perkahwinan.. Apa sebenarnya matlamat idup aku..
Takkan stakat kawen then beranak.. Takpun kumpul harta untuk hari tua.. Atau sebenarnya aku mencari satu kebahagiaan.. Aku mencari kebahagian yang aku sendiri tak pasti.. Suami aku jauh..semua benda aku terpaksa tempuh sendiri.. Sedih...susah.. Gembira senang.. Jarang aku kongsi bersama..

Kali ini aidilfitri aku sambut sendiri.. Tanpa kehadiran insantersayang.. Ramai gak yang kesiankan aku.. Sdey bila beraya ramai orang tanya mana suaminya:)

Aku jawab aku simpan.. :)

Penting bahagia sebenarnya perasaan dan keadaan yang boleh dikongsi dengan yang tersayang

Aku masih struggle untuk pilih masa depan aku.. Akur dengan keadaan sekarang.. Tapi orang kata semua ni sementara.. Sekolah aku bizi.. Selepas subuh dah sebok bertolak ke sekolah..matahari dirembang petang baru aku sibuk2 bersiap pulang..

Bahagiakah aku?


Dan aku tahu.. Bahagia setiap orang itu berbeza...

Semoga bahagia itu sentiasa ada bersama..

Dan raya tahun ini masih dengan mak abah

c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, July 18, 2012

aku ini seorang isteri

salam.


sekarang ni hidup macam tak berubah apa pun. dah dekat 4 bulan dah menjalani bahtera hidup berumah tangga. laki aku masih lagi jauh dari aku. dulu time kawan aku rasa cam ok je duduk jauh2. then kiteorang tunang.


still..hidup aku masih sama. tak rasa pun dia jauh tu jadi satu masalah.
then. dua tiga bulan lepas kawen.
lepas kerap kali aku kena tinggal.
lepas kerap kali aku rasa sunyi


aku start rasa tak sedap duduk sorang-sorang. betapa bahagianya kalau duduk sentiasa dengan suami. ada teman nak dengar aku cakap
ada teman nak melayan aku nak makan itu ini
ada teman nak bercerita.
ada teman nak bawak jalan-jalan.


rasa hepi je bila duduk sama-sama.


tapi laki aku jauh. 


bila time dia dah nak balik aku rasa macam berdebar je nak lepaskan. aku takut itu kali terakhir aku jumpa dia.


baru je minggu lepas..pakcik laki aku meninggal. secara tiba-tiba tanpa sakit.
time tu aku terus terfikir dan terbayang


hidup kat dunia ni sangat singkat. so aku patut hargai masa aku bersama laki aku. walaupun dia balik kejap-kejap..aku tau hati dia tinggalkan untuk aku kat johor.
aku perlu tabah hidup sendiri kat sini.


lagipun aku ada tanggungjawab sendiri.


aku selalu pulang lewat dari sekolah.
sebab aku tak suka pulang kerumah
pulang ke rumah membuatkan aku terasa sunyi tanpa teman
asik terfikir nasib diri yang rindukan suami.


betapa bersedia pun aku menghadapi benda ni. kadang-kadang hati aku tetap bersedih. bukan kebal pun..


kalau aku tau bestnya kawen. dah lama patut aku kawen. :)
sepatutnya 11 tahun dulu kitaorang kawen. kalau dapat anak dah darjah 4 mungkin sekarang. hehe


oh. aku masih belum berisi lagi. kusut juga bila orang keliling asik tanya.
dah ada isi ke..
dah ada isi ke..


terpaksa sorong senyum pura-pura dan cakap dengan lemah lembut.


"belum ada"


dulu time aku masih bujang orang sebok tanya bila aku nak berumah tangga. ni aku dah berteman. orang sebok tanya bila nak bertiga..


hai la dunia..
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, June 14, 2012

Please vote for my school

:)
budak-budak..
sebok nak masuk acara pencarian protex handwash.

kalau korang nak tolong..cuma perlu view sahaja video kat bawah ni

anak-anak aku...
yang lelaki semua tu.

peel..memang le penat nak melayan..

group 1
group 2
group 3


tolong view ye semua


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, June 12, 2012

Wedding Preparation : Bunga Tisu

betul la orang kata..nak kawen ni berjangkit..
lepas sorang sorang..
dan kali ni family aku sebok tengah nak buat persiapan adek nak kawen pulak..

first skali...
mestila dulang hantaran...adek nak tema hijau coklat. tapi punya pening pk mana ada bunga coklat..last-last dapat gak alas dulang macam kat bawah ni.. 
dalam tu sebenarnya warna hijau..tapi dah nampak warna kuning je da...


survey sana sini then terasa nak try buat pelamin sendiri memandangkan pelamin tempah kat mak ke pak andam sux macam majlis aku aritu. so dah pakat-pakat dengan anak sedara aku si ima tu nak jimatkan duit adek. so nak try buat pelamin sendiri. dah survey2 pelamin yang senang nak buat. padahal pakai polistrin je..hekhek...


then ada berkenan satu pelamin yang belakang semua letak bunga. cantik oh...pastu aku pk gak..baik letak bunga tisu as background pelamin tu...leh amek color2 moist untuk pelamin tu...kat atas and bawah ni contoh bunga tisu gebu aku..


siap ajar anak murid lagi nak buat bunga ni tahun lepas..esok lusa aku upload gamba pelamin camne aku nak buat. kenape tah. time kawen aritu tanak buat. time orang kawen aku plak yang sebok2..

sekarang gak tengah pulun baca english novel. sebab nak meningkatkan vocab...
ada dari penulis lain. tapi sekarang ni tengah gila JODI PICOULT..

ni buku terbaru jodi's aku beli...after buku2 
  • my sister's keeper
  • change of heart
  • sing you home
jeng-jeng-jeng


 :)..gambar di ofis baru. even meja tak tinggi tapi tetapi suka ofis baru..

selepas berlakunya rombakan di sekolah. sebab nak anugerah sekolah kluster. bilik port aku untuk latih budak zapin. pusat tuisyen. tempat jualan. tempat jahit kostum action song. latih budak persembahan hari guru dan myshoolrock dah kene ambik.

aku? bengang memang la ada. ye la..aku n kawan-kawan duduk bilik tu bukan bersenang lenang sahaja. tapi buat semua kerja sekolah yang kiteorang buat secara rela hati kot.. balik rumah lewat pun tak kisah sebab kiteorang suka bilik tu. buat kerja tak terasa. tempat kerja rasa sebagai rumah kedua.

tapi dah kena amik.
jaki dengan sorang cikgu tu ah..
bila GG cerita aku jadi hangat..
bajet dia ngandung dia aktif la konon...

ptuii..


haha..emosi...

dah...nak tengok berita...

:) saya sayang suami saya..
tetiba..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, June 5, 2012

Bahagia bila......

dah seminggu kat nilai sempena cuti skola tu hari. so sekarang ni dah kat JB...
bas..delay tak agak..
aku beli tiket 10.45 mlm..last2 bas sampai pukul 12.25 mlm. punya la aku tercongok + sejuk kat terminal tu. mana dengan beg banyak...dengan mengantuk dan dengan kesedihan yang membukit sebab kena tinggalkan hasben duduk sorang-sorang dekat nilai balik...:(.. 
tak caye tengok bawah ni..betapa banyak barang kalau sorang perempuan tu pegi jenjalan. haha
sangat tidak efektif...
beg baru adidas aku..
 tapi mak datuk..bas laju tak ingat. sampai JB dalam pukul 3 1/2 pagi. siap aku pegi minum teh O dulu sebelum balik rumah.
keadaan yang semakin lengang menjelang 1 pagi
balik rumah sewe terus rasa sedey balik sebab kene tido sorang2 balik. then terus call husband dia dapat flight mane untuk pagi isnin tu sebab dia standby. tetiba je dia cakap dapat nightstop JB..berita sedih tadi bertukar jadi gembira.

then petang tu jumpa balik hasben tersayang kat JB..:)

depan kolam lepas balik mkn durian

kolam thistle waktu malam
kiranya dalam masa seminggu cuti tu baru la terasa betapa indah kalau hari- hari dapat tengok muka hasben sendiri.
susah ke
penat ke
tak sihat ke

bila hasben kat tepi terus je macam ada penawar.

kalau dulu aku malas buat air.. dah kena rajin2 belajar buat air utk hasben..walaupun selalunya shahrul yang akan bancuhkan milo untuk aku

kalau dulu tidur pakai bantal..kali ni dah selesa baring kat lengan dia je walaupun tak empuk sebab dia tak gebu..:)

kalau dulu aku tak pandai makan sushi..sekarang dah boleh telan sebab aku nak teman hasben makan. punya la perit aku blaja nak makan seaweed tu. siap makan yang dah di keringkan untuk biasakan makan..:)

pendek kate...walau camne susah pun. aku tetap bahagia bila hasben depan mata



ngade2 tak buat entri camni?
tapi tak kira..sebab aku rindu dengan dia...
time drive sebok nak pegang tgn dia..
en abang...cepat la balik JB lama-lama...


p/s: tengok gamba last tu..tangan aku lagi gelap dari dia. tapi dia cakap kulit tanned mcm aku seksi...haha
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, June 1, 2012

perempuan kawen makin kembang


lama sangat tak cuti rasanya sejak bulan 3 hari tu.
rasa macam dah hari-hari kena pergi sekolah.
time tu jugak rasa bebanan kerja macam bertimbun2.

oh.
aku?
masih belum berisi lagi pun. kena berehat sikit. lepas scan haritu n doktor kata ada sys..rasa seram sejuk je. tapi cara penyelesaiannya adalah dengan mengandung. supaya sys tu kecut sendiri. bercuti dan tinggal dengan suami.
susah macam mana pun. aku hargai saat-saat manis ni.

walaupun tak jadi pergi bercuti jauh2..aku tak bising pun. asalkan dapat duduk sama-sama jadila..
betul la orang kata. tempat isteri disamping suaminya.
sejak cuti sekolah aku belum lagi balik kampung. terus ikut shahrul balik nilai.
apepun.
hari-hari telefon mak.
mak okeh2 je.

orang kata..
perempuan lepas kawen memang badan naik. macam di pam2 pun ye. banyak gak yang tegur aku cakap badan maken kembang. dalam hati memang takot woh. ye la. mane penah aku tak muat saiz M or S..takkan tetiba beli baju nak cari saiz L pulak. oi mak datuk. scary ok..

tapi bila jalan-jalan..bila shahrul nak lebih mesra rasa macam segan plak. segan sebab mesti orang sangke kiteorang ni couple gedik2..men pegang2 tangan la..peluk2 bahu kat luar. dan terang2 laki aku memang suka buat benda camtu.
siap aku terlupa nak bawak surat nikah kitaorang naik KL.
then aku tanya dia..

aku : D, kalau kita kena tangkap basah camne ek nanti?
shahrul : kite ngamuk ah sebab sesuka je dia tangkap kita..
aku : Tapi kita memang takde bukti what..ha ape kate kita bia je diaorang tangkap..
shahrul: then ape jadi
aku: Dah tangkap kita suruh dia tepon pejabat agama islam johor then saman..
haha..
agak-agak..
akan menang tak?

inai tinggal sikit.

aku pergi urut kaki kat satu cina tu.
dah urut2 kaki aku..aku panggil shahrul sebab nak tanya pendapat nak beli minyak ginger buat sapu kaki malam2..ada hasben. leh picit2kan. kehkeh...

dia terus cakap. baru kawen ye?
then aku sebok tanya dia mana tau. dia cakap cincin kat jari aku ketat..haha
terus dia cakap kiteorang kawen muda..macam dia.
then aku tanye dia kawen umo berapa.
dia cakap dia kawen umur 21. sama muda macam kiteorang.
tapi aku cakap kiteorang da tak muda.
dia tanya umur.
rupanya sama umur dengan dia..


then aku nek teksi ngan satu yangkle..yangkle india..dia tengok shahrul dan jeling aku. terus tanya shahrul.

"bila mau kawen? sudah ada yang blakang ha. bila lagi. kawen muda itu bagus juga"
then shahrul jawab.
"ini sudah jadi bini yangkle."

yangkle cakap kiteorang kawen muda.
tapi yangkle tak pulak tanya umur sama kita..
terus terdiam yangkle tu. hekhek.
then dia berani bersuara terus tuka topik cakap
"ada istri boleh itu masak juga"


:) kiteorang muda sangat ke kawen?

eh tak....

tapi aku tau sebab ape..
kiteorang berdua awet muda...


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, May 17, 2012

(: kids now a days

for many of us, mathematics is a feared beast, best tamed by rote learning, memorising formulas and repeatedly doing past year questions. At least that was what my teachers told me until Puan Razlina came along. SHe was my further Mathematics teacher.  Within the first few classes, she had transformed my perception of Maths, showing it to be nothing a misunderstood unicorn and beautiful.......from : pravin raj 3 sri 1
 ok.
tak kisah la dia copy ke ape time buat surat ni. tapi serious terharu. hakhak.
(:..kids nowadays..

lagi satu keping..

a true teacher is someone who gives it their all. someone who has knowledge. someone who creates peers, not fans. someone who helps you find autonomy, not dependence. someone who shows you how to think and not what to think. BUT of course, not to say, you are always my favorite and my best teacher in the world.




terima kasih..
~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

hari guru 2012

sekejap je..dah kali ke 2 aku smabut hari guru.
yang lainnya kali ni..aku dah menjadi badan kebajikan yang menguruskan sambutan hari guru kali ni.
penatnya tak payah nak cerita la...memang le penat.
kalau orang lain keje 8 jam sehari.
aku kerja lebih 12 jam.
pagi-pagi 6.45 pagi dah sampai sekolah. balik rumah 11 malam. ceh
macam tak percaya je kerja guru zaman sekaramg dah jadi macam tu.


so kali ni pun masih meriah macam tahun sebelum ni.
hadiah dari anak-anak murid.
tak muat tangan nak pegang.
here there are..



 :)...selamat hari guru chegu..


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, May 5, 2012

slideshow majlis

its been a while. product penghasilan sendiri.

sangat suka tengok slide sendiri waktu malam time rindukan en abang..

:(..miss u much d..
video


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, April 29, 2012

anak muda masa kini

rasa dah lama sangat-sangat kan tak menulis dalam blog pasal topik am. sejak nak kawen hari tu banyak post semua mengenai hari bahagia je.
alhamdulillah da selamat dah semuanya. tinggal tunggu saat-saat indah untuk di lalui bersama je.

sebagai seorang lulusan ipt yang bertungkus lumus belajar rasa macam tak wajar bila tak keluarkan pendapat mengenai isu PTPTN yang anak muda soalkan sekarang ni.
ramai betul anak muda sekarang pandai buat demonstasi jalanan. tak tahulah diaorang ni semua terpengaruh ke apa. aku rasa pemikiran anak bangsa mungkin makin cetek. meh aku cerita sikit kisah aku nak belajar dulu.

well say. aku bukan datang dari anak orang senang. yang ada rumah besar. kereta mewah. mak bapak aku orang kampung. yang aku tau mampu sekolahkan aku sampai aku SPM je. lagipun tak ramai pun orang kampung tempat aku sambung belajar.  tak ramai yang minat belajar macam aku. yang lain fikir senang. keje kilang. kawen. tinggal kat kg. selesai.

tapi aku lain. dahagakan ilmu...

lepas SPM je aku start keje kat the store. time tu azam aku satu je. nak cari duit untuk sambung belajar. sebab bulan 3 @ 4 mesti akan dapat keputusan kemasukan ke U. nak masuk U kena la ada duit poket. nak susahkan mak bapak. tak sampai ati...
dan dapat la jugak aku pegi ke UiTM N9...amek kos diploma sains komputer. camne aku support hidup? semua sebab jasa PTPTN. aku jugak tak pernah merungut sebab aku kena bayar balik pinjaman. semuanya sebab apa. sebab aku tau aku meminjam. aku orang susah. kena pinjam ptptn. kawan-kawan kaya aku tak heran pun nak ambil PTPTN. tak pun buat rusuhan..

ok. mungkin nanti orang cakap aku mindset kg. taknak buat perubahan.
tapi logik pun kan.

kau pinjam barang orang. kau dah senang taknak pulang balik? kau kenapa?

kiranya dari situla sebenarnya bantuan yang disediakan adalah untuk menolong orang melayu sambung belajar.

isu sekarang yang aku tak faham adalah.
  1. kau nak pendidikan percuma macam sekolah. ape yang tak rasionalnya dalam hal ni adalah. even kita dah sediakan sampai spm pun ada yang ponteng2 malas. apa tah lagi nak sediakan sampai U. ewah lemak. anak muda yang tau semua benda yang perlu di sediakan percuma adalah anak muda yang tiada inisiatif dan daya usaha. ikut sedap kau aje. 
  2. kau merusuh cakap ptptn tu jerut darah la hapa. at the 1st place. sape yang paksa kau pinjam ptptn? ada orang paksa? kau sendiri kot sain. nta hapahapa. ni la nama orang baling batu sampai pecah tingkap tanak mengaku. dah ada bukti kot
  3. kau cakap kau susah. sebab tu terpaksa pinjam PT nak sambung belajar. then lepas tu sapa yang lenjam duit tu belanja awek la. beli topup la..beli hp la..sape? orang lain? org yang curi duit yang kau dapat ke? nama pun pinjaman. deal la. kau dah pinjam. kau bayar la balik.
  4. PT tu tinggi sangat interest. bayar pun macam tak nampak berubah. eceh. ni lagi ah tak caye..kau pinjam ribu2. kau bayar RM 50 sebulan. mestila tak nampak berubah. kalau kau bayar ikut schedule. no worries. semua akan berjalan lancar.

dan ada jugak anak muda yang susah nak dapat kerja katanya sebab tu tak bayar ptptn. masalahnya sekarang. dah banyak orang pandai. kena pandai bersaing. bukan tau nak buat rusuhan yang entah apa-apa. terhasut dengan benda yang bukan-bukan. dari buat benda tu baik ulangkaji pelajaran. dapat cemerlang. dah tak payah bayar.

ni tak. belajar tak pandai. tau mengabiskan duit. lepas tu tak sedar diri. haiyooo...
orang macam ni la memang patut di rejam lembing. sebab mulut busuk bau longkang.
lagi-lagi yang update status yang macam kau je bagus.
heisyh. menyampah tahu..

orang-orang macam ni la juga yang akan menjadi beban negara bila nak masuk alam pekerjaan. orang yang hanya tahu bercakap..gendang sekampung dengar tapi kosong. then bila tak productive. orang taknak ambil kerja. start la blame course yang dia ambil tu pulak tak bagus. universiti bagi course lelong kat dia.
fedup nak mampus.

dari kau tuduh-tuduh orang. baik kau tunjuk depan cermin. kau tengok diri kau dulu.
kalau kau rasa kau hensem. kau bagus. ye...takpe. tapi jangan kau jadi orang tak sedar diri.





~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, April 8, 2012

perjalanan majlis 11.3.2012

salam.
lama betul nak tunggu aku update blog kan.
padahal tak bizi mana pun.
biasa-biasa je. cuma agak bizi dengan aktiviti sekolah. dan aktiviti saringan LINUS.

hidup lepas kahwin biasa la. cuma rutin sebagai isteri je yang aku belum jalankan. masak. basuh baju. buat air. satu pun aku belum buat. masing-masing masih macam hidup masa bujang. barang-barang dia masih mak mertua aku yang susun. lipat. kemas. eventhat aku masih taktau lagi tempat letak baju. cara buat air kegemaran dan apetah lagi nak tolong gosok baju.
aku tak buat.
semua masih mak mertua aku yang buat.

hidup bujang masih je berjalan macam biasa. masih je aku datang uda sekali sekala. masih je aku luangkan banyak masa dengan norazah. pegi berjimba sana sini. yang berubah cuma...
1) laki aku makin kerap balik JB
2) laki aku dah boleh masuk rumah sewa aku kat sentosa
3) dah boleh pegang-pegang tangan bila-bila masa..:)
4) dah boleh buat aksi manja-manja bila nak sesuatu..


haha..

yang lain semua sama.

punya la aku bersedia nak menempuh alam baru ni. bila dah melangkah masuk takde pun benda yang rasa asing dalam hidup. masih jugak pegi sekolah. habiskan masa sampai pukul 5 kat sekolah. balik rumah kejap. terus keluar makan. balik rumah dah malam. tidur dan esok kembali lagi rutin selalu.

*****
perjalanan majlis lebih kurang bermula begini

masa malam lagi majlis kat rumah dah bermula. sementara bakal suami aku dah di homestay sri medan. aku kat kg dah di suruh perintah berkurung. next entri aku cerita pasal tempoh berkurung.

malam 10.3.2012
majlis khatam quran dan berinai. 
aku khatam quran dan berzanji malam ni. majlis dimulakan dengan khatam alquran. then berzanji barulah majlis berinai.
sangat best sebab inai dipakaikan oleh semua orang yang hadir.

menu makanan : soto nasi, lodeh & bihun sup

majlis nikah 11.03.2012 pukul 10 pg
aku start bersolek dalam pukul 8 pagi. tempoh bersolek ambil masa lebih kurang sejam setengah jugak. time ni semua sebokkan diri sendiri je. bersiap. gosok baju n everything. aku dah tak boleh pk dah. tinggal readykan diri je. pastu pasrah. time ni memang kita dah tak boleh buat apa. ape yang ada itu la...

aku siap solek time tu dalam pukul 9.40 pg rasanya. mak aku dah bising suruh cepat2. padahal janji dengan tok imam pukul 10. time ni agak kelam kabut. aku suruh je mak n abah aku pegi dulu masjid. time ni memang perlukan orang lain untuk uruskan majlis makan kat masjid. thanks to 2 orang makcik aku yang bertungkus lumus datang awal dan prepare dewan makan.

sampai je masjid tok kadi dah ready. bantal nikah aku la plak tertinggal kat rumah. hehe.
mau tak kelam kabut nak merempit ambil kat rumah. sebagai pengantin. aku cuma boleh diam je. orang lain la yang terpaksa amik.

aku sampai-sampai hanya ada pengantin lelaki dan 3 orang kawan bakal suami aku. pengapit. jurugambar dan driver. :)..then bila aku tanya mana family dia. shahrul kata belum sampai. aku rilek je la..

then tok kadi panggil.
dia tanya aku mana pengantin lelakinya.
aku punya tok kadi sangat cool.
siap suruh aku sign dulu borang tu tanpa tanya aku
"rela atau tak jadi isteri shahrulnizam.."..pdhal aku tunggu jugak detik tu. haha..

so secara realitinya. borang nikah tersebut di sign oleh pengantin perempuan dulu. haha.

sebab dah tunggu dalam 1/2 jam family lelaki tak datang. shahrul pun dah bersiap sedia nak akad. pihak aku pun dah pelik. macam la kami ni nikah koboi. parent belah shahrul tak dtg. yang tu masalah pihak lelaki. pdhl homestay tak jauh pun.

masa tok kadi tengah nasihatkan bakal suami aku. barulah rombongan pihak lelaki datang...dan aku tengah sebok bergambar dah time ni.

mood: suka
perasaan: gementar dan berdebar


aku suka solekan time nikah. sebab rasa  macam neutral je kat muka. maybe aku memang ade masalah dengan bulu mata. memang rasa tak bebas. dan rasa pelik aku bertimpa-timpa bila orang boleh pakai bulu mata palsu pegi jalan-jalan.

menu makanan : bihun goreng, kuih talam suji, tapai pulut, karipap & kuih lapis

majlis sanding 11.3.2012
kat bawah tu tengah sanding. sempat lagi tangan aku mengetam. :p..
aku suka gamba ni sebab ini gaya spontan.
tengah orang lain sebok2 nak amik port bergambar. aku sebok nak cubit pengantin lelaki.

aku pegi bersiap  dekat homestay sejurus je lepas nikah. event nikah habis dalam pukul 11.30 pg. terus je aku pegi bertolak ke homestay.family aku terus je ke dewan untuk sambut tetamu yang dah start hadir.

mandi.  bersolek. then terus je pegi ke dewan dalam pukul 1.45 ptg. sebab majlis bersanding start pukul 2.

overall majlis okeh je. makanan orang puji sedap.
cuma yang tak puas hati bila tengok gambar adalah pelamin.
pelamin adalah macam cipan eventho aku bayar pakej mahal.
pelamin sux. dan terus mencacatkan seluruh gambar untuk majlis bersanding.

bak kata orang. time hari pengantin tak kan aku nak merungut pulak. diamkan je la eventho kat atas pentas tu panas nak mampos. dengan takde kipas jadah semua.

tapikan..
akhirnya..

aku dah jadi isteri orang. :)


menu makanan : nasi minyak, dalca daging, daging masak beriani, ayam masak merah, bubur kacang, talam berlauk, kuih lapis, dan air 2 jenis.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, March 24, 2012

jari berinai sudah


salam.

after all.
alhamdulillah. selesai sudah majlis pernikahan dan resepsi kami.
semua nya telah berlalu dengan selamat.
dan akhirnya
gelaran cik razlina dah bertukar pada puan razlina. dah bergema jugak kat sekolah nama puan tu. rasa macam mimpi pun ada. rasa macam tak percaya pun ada. tetiba je dah bergelar puan.

perjalanan majlis tu nanti aku akan cerita satu persatu. hidup sekarang ni takdela berubah mana pun. cuma bahagia dan rasa macam secure. hekhek.

ni gambar baru je lepas bertukar status.

dah cover ayu sangat. dah tekad gak taknak touching2 time nikah tu. dan yess..
berjaya.
siap nak tergelak pun ada time shahrul baca taklik tu. bukan aku tak menghayati tanggungjawab yang aku kena jalankan. tapi kan aku redha.

bila  baca taklik kena berkekanda adinda..:)

dan ini la baju sanding selepas di beadingkan..


dan ini hanya lah update sementara tunggu majlis resepsi adik norazah habis.

ye..


p/s : betul ke orang kata kalau inai merah kat tangan maksudnya empunya diri kuat cemburu??



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, March 5, 2012

Hidup : Before NeW Life

tinggal 2 hari sekolah sebelum aku bercuti sminggu.
then esok dah start da periksa penggal pertama.
so kiranya aku rilex untuk minggu ni.
perasaan berdebar mesti la ada
kusut pun iya.
yelah. kalau semua benda kena buat sendiri memang akan rasa kusut.
dengan barang-barang banyak lagi nak bawak balik kampung.

siap terfikir aku akan buat 2 trip untuk bawak barang balik. untuk hari rabu petang aku dah fikir nak bawak coklat2 gudy bag tu dan jugak semua kertas periksa balik. then hari khamis pagi bertolak balik JB naik kereta dan uruskan hal terakhir kat jb. then petang tu jugak bergerak balik terus ke batu pahat.

kalau orang tanya perasaan sekarang.
aku terasa macam seorang tanpa perasaan. orang kata perasaan tertekan boleh membuahkan pelbagai fenomena perasaan.
aku masih sibuk dengan kerja sekolah. tuisyen. tanda buku. urus fail. semua berkenaan sekolah. takde satu ruang pun aku boleh guna untuk diri sendiri. mengajar di bandar JB memang memohon banyak pengorbanan masa. bukan macam zaman dulu-dulu. mengajar. then tengahari dah boleh beredar.

haih.
rentetan hidup yang tak pernah sempurna.
tinggal sehari di JB.
resah. gelisah. gundah

checklist b4 the day.
  • andam - another RM 1000
  • fotog - RM 1200
  • DJ, Karaoke & Kompang - another RM 150
  • Kek dewan - another RM 120
  • Katering - RM 5900
  • Makan Damai - RM 300
  • Meja Kerusi - RM 500
  • Goodie - RM 360
Save budget for all those. @.@...pening.

patut mintak hantaran 100k


haha.



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, February 19, 2012

Post : Kawan





menjelang hari-hari terakhir persiapan.
jika di kira. hampir kesemua barang dah di hantar ke pak andam. dah jugak pegi scaling n ambil acuan untuk buat crowning. bila dah pasang crowning kat gg nanti aku tunjuk kat blog. semua persiapan untuk perkahwinan. :)..

dalam kesibukan hal sendiri sekolah masih macam biasa. sibuk mengejar prestasi yang entah bila akan berhenti. mula-mula pemantauan nazir untuk new deal. kemudian sekolah kluster pulak. terasa bebanan makin menghantui. mana sempat dah nak tanda buku. nak pk persiapan majlis. nak apointment doktor sana sini.

yang tinggal hati ahad. itu pun dah sibuk nak basuh baju dan kemas rumah. rasa macam mengarut je bila tiap2 hari sabtu kena bekerja. bukan rela. tapi paksa rela. haihs...
even kerja swasta pun sabtu cuti. kami bukan lah buruh asing.
macam tu la kalau orang yang dah patut pencen di berikan masa untuk terus berkhidmat. lagi suka bermesyuarat dan membebel. tapi tak produktif.

lupakan semua persiapan. lupakan semua persekolahan.
aku mahu mengungkap kata di atas.


kadang-kadang kita perlu melupakan seseorang di masa lampau kita dengan sebab yang mudah. mereka tidak perlu ada di masa hadapan kita.

dulu-dulu, aku pernah punyai kawan rapat. kira budak-budak gelar BFF la.. aku bukan tak sayang dieorang. sayang. sepenuh jiwa raga. rasa seronok bila sama-sama. semua yang masa lampau macam kembali segar. kawan-kawan. prep. kehidupan asrama. tapi mcm aku yang menghulur salam sendiri.
kawan-kawan rapat aku dulu makin jauh jaraknya. makin terpencil kelibatnya.

dan dengan itu, aku tahu.
aku perlu melupakan mereka.
kehidupan akan tetap seperti biasa. walaupun aku kehilangan mereka. mereka juga tidak perlu muncul lagi dalam kehidupan aku masa akan datang.
biar semua yang pernah kami lalui bersama menjadi satu sejarah hidup yang kami pernah lalui.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, February 7, 2012

Wedding Preparation : 1st fitting baju sanding

salam.
hi all.
tereksaited sebab dah bli barang untuk kahwin lagi.
semalam pegi cari bunga telur. untuk malam berinai dan sebagai bunga paha majlis.
sangat teruja bila pegi air itam sekali pegi fiting baju sanding.
1st time pegi fitting mestila sangat eksaited.

yelah bukan diri sendiri yang pilih design kan. mesti la sangat berdupdap2 nak tengok baju. semuanya serahkan kat en ejad. pak andam majlis. then sebok2 la pegi kluang petang hari isnin.
dah janji2 tunggu dalam debaran dia sampai. dia cakap amek baju yang jahit dekat muar. tapi belum sempat hantar beading. nak hantar beading kat batam dalam minggu ni.

dia kluar je dari kreta dah angkut baju yang mleret2. dari jauh aku tengok da suka. keh2.
sebab memang aku buat baju nikah simple gila. then tetiba je rasa cam nyesal sebab bila tengok baju orang nikah semua glamer gila. :)...
start la nak beli baju la hape.

1st time fiting baju. baju tersebut memang betul2 ikut saiz badan. muat2 ok.
then siap ejad pesan. jgn gain weight da. pergh...
kecut2.
sanding ada lagi dlm 1 month after. boleh ke mantain berat badan?
terus rasa macam patut puasa selalu. tak pun jog selalu. ejad siap pesan kat tunang aku lagi. soh pesan kat aku jgn gain weight. kahkah.

aku berurusan sgt mudah dengan andam kali ni. kiteorang biar dia tentukan semua design. yang tau kiteorang kasi saiz badan. tau2 baju dah siap marvelous.

pendek kate aku suka baju sanding aku eventhou belum lagi letak beading.
nah nak bagi tengok cket baju sanding aku..kehkeh
walaupun orang cakap ape pon. aku tetap suka baju ni. rasa tak sabar trus nak tengok baju ni berbead2.
then balik dari fitting baju terus jalan-jalan cari souvenir untuk pihak lelaki and kawan-kawan rapat. so hasilnya setiap sorang akan dapat bunga kristal kat bawah ni.
sape nak sila datang ke majlis saya ye.





dah2. nak pegi pasang tikar baru kat depan bilik pengantin.
sat lagi nak setel reben gudi beg. dah ade warna-warni rebennye.

#mood tak sabar nak kawen..


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, February 6, 2012

Wedding Preparation : Goodie Bag

salam maulidurasul.

selamat juga bercuti di kampung.
punya la kelam kabut jumaat hari tu. tak sempat jugak buat kad bank pagi-pagi. BSN memang la. berapa kali tah nak block kad aku. da la pekerja BSN masai tu belagak. ceh.

cuti-cuti ni aku siapkan goodie bag. alhamdulillah. setelah usaha keras dapat jugak aku cari beg kertas recycle yang aku idamkan. punya la aku pusing seluruh bp cari benda tu. pegi air itam lagi la hampeh. langsung gak tak jumpa.

aku ade gak berusaha nak menghasilkan bunga manggar dari kelopak bunga. aku belajar semua dari bog B2B jugak. lenkali aku bagi link tu. aku lupa blog kak shaja tu ape.
so kali ni biar gambar bercerita..

masa dah buat-buat gudi beg tu, aku pun mms shahrul camne hasilnya. then bincang punya bincang bakal laki aku tu komplen ckp aku buat gudi beg terbalik. haha. aku pun macam blur je tak phm mksud dia terbalik tu. sebab aku bayangkan reben tu atas tag terima kasih yang aku buat.
pastu dia pun siap hantar lukisan apa yang dia bayangkan. ni la gambarnya..

awak. awk pandai melukis. kehkeh. dpt A

dan ni pulak gudi beg yang aku buat. haha.
sah-sah terbalik. tapi dah lekatkan lebih kurang 200 pcs kot. aku pon biakan je la.
seni tu kan tak kira camne pon. haha. lagipun aku pk bwh reben tu aku akan lekatkan bawah reben tu.


gambar-gambar kat bawah ni gambar aku buat bunga manggar sendiri

bahan-bahan
 apa yang diperlukan adalah
  1. gunting
  2. gam uhu
  3. soletape bunga
  4. dawai 20, 24 & 28
  5. kelopak bunga
aku pintal-pintal..ikut tutorial sebijik2.
jadi la bunga manggar emas aku.
then kawan aku komen.

bunga manggar aku dah jd bunga harum sundal malam. aku pun rasa camtu jugak..haha. tapi dah buatkan.
tibai je la.

bunga manggar - harum sundai malam
 dan usaha aku diteruskan dengan design tag terima kasih.

aku masih belum buat bunting lagi oh. tinggal lagi sebulan
ado..pening sep.

dan jadi la tag kat bawah ni.
sebelum tu aku nak bagi kredit kat lurvering sebab aku amek burung ni dari blog dia.
then aku edit balik guna inkscape.

ni je la yang mampu. semua DIY..
'saya syg awk' burung tu ckp

sekarang aku tengah sebok nak cari masa fiting baju sanding. tak sabar nak tgk..:)
semoga semua berjalan lancar.

oh2 tak lupa.
nak ucapkan tahniah kat kak azila ali.
kenduri di terengganu kelmarin.

tahniah akk..
semoga perkahwinan yang dibina kekal hingga akhir hayat. semoga bahagia selalu. n senyum sokmo.  jadilah hawa kepada adam mu sebaik mungkin. biasakanlah akal mengatasi hati. biasakanlah lidah tunduk mengerti. salam syg..lin

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, January 31, 2012

Check hati dengan pilihan anda

Check.

check.

check.

aku nak pesan. sebelum menetapkan apa jua perasaan yang kau dan kau pernah ada. apa jua. sila lah bekerjasama dengan hati. dengan perasaan.
sila beri perhatian sepenuhnya.
sebab. 
sebelum bermulanya sebuah perhubungan. semuanya diputuskan oleh hati sendiri. aku selalu sangat dengar. selalu sangat jumpa. orang itu dan itu menyesal dengan perhubungan yang pernah mereka jalani. menyalahkan takdir hidup bukan satu tindakan bijak sedangkan akal dan fikiran yang dibekalkan digunakan oleh kita sendiri.

bukan ada remote control macam astro. macam kipas. 

sebelum apa-apa jua terjerumusnya hati ke dalam perasaan halus yang bisa menggentarkan. kau tetapkan lah hati dulu. kau yakinkan perasaan kau dulu. kau putuskan untuk pilih perasaan yang kau nak tu tanpa penyesalan.

senang.

ini tidak. kau rasa takdir selalu tak menyebelahi kau. kau selalu rasa kau dapat pasangan salah. kau selalu rasa hidup kau melalui path yang susah. kau tengok orang lain senang je nak bahagia. tapi kau?

nak merasa bercinta dengan bahagia pun tak dapat. dan sekali lagi kau salahkan takdir. takdir tak adil!.

time ni. senang je aku nak conclude. kau tak jujur dengan diri sendiri.

kehidupan bercinta, berpasangan bukan perlu kau dan dia sahaja. kau perlu bertimbang rasa, bertolak ansur, give and take. bukan setakat barang. tapi ape2 pun. benda-benda ni jugak menentukan keserasian. bukan setakat bercinta malah sampai ke jinjang pelamin insya Allah.

rasa cinta yang di pinjam kan untuk kita, supaya kita bahagia menelusuri hidup. 
sebab itulah. aku mahu kau tetapkan hati bila bercinta. kadang-kadang kita merasa kita terlalu banyak pilihan dalam satu masa. Kau ada Ahmad. Kau jugak ada Abu. kau ada 2 pilihan. bila kau tulis pro dan kontranya, 
sedua-dua pilihan kau baik2 belaka.

aku pesan cuma satu

jika kau mencintai seseorang pada asalnya dengan perasaan sangat cinta. kau membaja kasih kau dengan sayang yang melimpah. kau memutuskan hanya dia Adam kau. dan Kaulah Hawanya. dan dialah yang pertama. tapi tanpa sedar, kau tersadung dan beralih cinta kepada yang kedua. Kau rasa yang kedua lebih sesuai dengan hidup kau sekarang. Tapi hati tetap takut melepaskan yang pertama. 

Membuatkan kau keluh kesah dan tak boleh memilih

nasihat aku satu

bila kau ada yang pertama. kau jatuh hati pada yang kedua. tinggalkanlah yang pertama walau sebaik mana pun dia. kerana, hati kau sudah terpaut pada yang kedua. jika cinta kau kuat untuk yang pertama tidak mungkin hati kau tersungkur dan terlihat yang kedua


**********************

sebenarnya aku celaru malam ni.
sebab tu jugak ayat aku tunggang langgang.
bunyi mercun kat luar rumah ni buat aku masih berjaga walaupun dah lebih tengah malam.
mungkin malam penutup.

aku sihat.
cuma rungsing.
sebab dah takde cuti
untuk aku fiting baju sanding.

sekian.

bahahahahah!

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers