Monday, April 26, 2010

BI micro teaching & konvo MAKTAB

dan hari ini, cik lina dah setel BI micro teaching..kat bawah ni antara teaching aids yang cik lina guna. kali ni group cik lina pilih my body part. bertungkus lumus cik lina siapkan raw material ni.

dan untuk itu, micro teaching BI..done...
hopefully..lepas ni...
cik lina bersedia untuk mendidik anak bangsa dengan teaching aids yang dah tersedia..














owh..lupa nak kata..yang atas ni semua puzzle body untuk group aktiviti. tapi yang klakanya..bertungkus lumus cik lina sediakan raw material, sampai giliran cik lina, lecturer skip dan trus suruh buat conclusion.
dia da boring kot cik lina present. hekhek..lagipon...RPH ni asalnya memang cik lina yang buat.
thanks to ing.d.ravi and azah sbb bagi full cooperation.

selalunya Allah menyebelahi kita bila kita yang betul..=0..


oh ye..anouncement...2 - 3 jun ni...cik lina nak umumkan..JPP terlibat dalam penganjuran pesta KONVO maktab. sgt tidak sabar menunggu detik itu lebih dari yang lain. sebab cik lina tahu. cik lina ade team work yang bagus dalam JPP. lagipon sangat seronok bekerja dengan mereka.
buat permulaan, mungkin AMT akan terlibat dalam protokol konvo. rindu untuk menikmati saat2 menerima scroll. so taun depan..adalah konvo kali ke 3 cik lina.

erm..perkhemahan bulan sabit cancel. TAHNIAH...hahaha
tapi kena pula ke JOHOR. cik lina sangat suka..
boleh pegi dating..yeah..yeah..


Sunday, April 25, 2010

micro teaching & preparation


cik lina sedang sibuk buat teaching aids utk micro teaching. maklumlah nak yang terbaik. cik lina seboleh2 dengan rakan sejawat cik lina..miss d..cari barang2 budak yang boleh di bawa masuk ke dalam kelas.
dan ini antara hasil yang cik lina buat.
banyak jugak dah teaching aids cik lina beli. tapi..ini half dulu yea...sbb cik lina excited nak tunjuk cik lina dah buat ikan guna plaster powder..
entry ni khas kepada encik shahrul sbenanye..nak tunjuk hasil tangan cik lina..=)



dan sementara siapkan teaching aids utk micro teaching KH..cik lina pon tengah bertungkus lumus siapkan micro teaching BI punye bahan...
Maths pon cik lina da siap pk kan..tapi tak sempat nk amik gamba smua..so lepas ni cik lina upload lg ek





world largest animal..




Largest Animal : Blue Whale
The recorded weight of this animal was 190 tonnes with the length of 30m.












Largest Living Land Animal : African Bush elephant
It has an average weight of 100 kg at the time of birth. The largest elephant recorded was a male having the weight of 13.5 tons and a length of 10.6 m (from trunk to tail) with a shoulder height of 4.2 m.




Largest living land carnivore : Polar bear and brown bear
The polar bear and brown bear are having having the weight of 1 ton and height of 3m.





Largest reptile : Saltwater crocodile
The crocodile has the length of 5 m. The largest recorded crocodile had a weight of 1,900 kg and 6.3 m length.




Tallest living land animal : Giraffe
Height of 5.8 m and it is considered as the tallest living animal on the land. Its weight is approximately 2,000 kg.

Largest living bird : Ostrich
Ostrich is the largest living bird having a height of 2.7 m and a weight of 156 kg.














Largest amphibian : Chinese giant salamander
The ugly look, Chinese giant salamander is the largest living amphibian having a weight of 64 kg and 1.83 m length.









Largest fish : Whale Shark
Whale shark is the largest living fish having a length of 13.6 m and 22,000 kg weight.







Largest invertebrate : Colossal Squid
Colossal Squid is the largest invertebrate which attains the maximum size of 14 m long. The largest recorded size of colossal squid was measured 10 m long with a weight of 494 kg. So you can imagine how huge it is.







Heaviest insect : Goliath beetle
Goliath beetle is the heaviest beetle having a weight of 115 g and a length of 11.5 cm






how to start a fight


petikan menarik dari emel..=)


My wife sat down on the couch next to me as I was flipping channels.
She asked, 'What's on TV?'

I said, 'an inch of dust!!'

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

My wife was hinting about what she wanted for our upcoming anniversary.

She said, 'I want something shiny that goes from 0 to 150 in about 3 seconds.'

I bought her a weighing scale.

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

When I got home last night, my wife demanded that I take her to some place
expensive. So, I took her to a gas station.

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

My wife and I were sitting at a table at my high school reunion.

I kept staring at a drunken lady swigging her drink as she sat alone at a nearby table. My wife asked, 'Do you know her?'

'Yes,' I sighed, 'She's my old girlfriend. I understand she took to drinking right after we split up those many years ago, and I hear she hasn't been sober since.'

'My God!' says my wife, 'who would think a person could go on celebrating
that long?'

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

I took my wife to a restaurant.

The waiter, for some reason, took my order first. "I'll have the strip steak, medium rare, please."

He said, "Aren't you worried about the mad cow?"

"Nah, she can order for herself.."

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

A woman is standing nude, looking in the bedroom mirror.

She is not happy with what she sees and says to her husband :

'I feel horrible; I look old, fat and ugly. I really need you to pay me a compliment.'

The husband replies : 'Your eyesight is still damn perfect.'

And then the fight started.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

I asked my wife : "Where do you want to go for our anniversary? "

It warmed my heart to see her face melt in sweet appreciation.

"Somewhere I haven't been in a long time!" she said.

So I suggested, "How about the kitchen?"

And that's when the fight started.

#####

p/s:

Do you need...
1) A system to capture important data? OR
2) To pull data from one application into another? OR
3) To access the data from the internet? OR
4) To develop custom system

Saturday, April 24, 2010

wahai anak ku......

anakku
tahukah engkau
betapa gembiranya hati ibu mendengar tangisan pertamamu
biarpun tempoh menanti jerit tangis itu,
bergelut dgn kudrat dan nyawa
namun ibu bangga
kerana pertarungan itu diakhiri dengan zuriat, yg sekian lama dinanti
anakku
terasa baru semalam ibu mendodoimu,
meriba,dan menyusuimu
bagaikan baru kelmarin engkau belari-lari anak
belajar bercakap,
merenget minta dibelai,
disuap nasi kemulut
hingga ibu lupa,
anak ibu tlh besar panjang pun
pejam celik-pejam celik
dah tiba masanya kita berpisah buat seketika
dan ingatlah anakku sayang
pegimu bukn erti kau bebas
tp pergi dgn satu tujuan tuk menunaikan impian semua
ingat ank ku,
kita bukan org senang
ibu takde harta untk ditinggalkan
kecuali ilmu yg engkau ada
ibu dah bekalkan kau dgn agama
amalkanlah setiap masa,buatlah apa yg disuruh


tinggalkan apa yg ditegah
pesan ibu,
jgn kau bazirkan masa dengan perkara yang bukan-bukan
jgn ikut telatah rakan,
gunakan peluang ini kerana ia datang hanya sekali
dan ketika ia kembali,
ibu dpt bayangkan betapa bahagianya hidup ini
betapa ringannya bebanan
bila engkau datang membantu adik-adik yang masih bersekolah

dan pasti ketika itu,
kita tidak lagi tinggal dirumah usang
biarpun masanya masih panjang lagi
tapi ibu sentiasa mendoakan ianya menjadi kenyataan

biarpun ibu disini masih bermain lumpur
bermandikan getah untuk menyaramu
tapi ibu berharap sangat janganlah siakan keringat ibu yang mengharap


Monday, April 19, 2010

part 2 : cintailah orang yang mencintai kita

sedar tak sedar..sekarang ni kiranya dah bulan ke empat cik lina di arena dunia latihan perguruan. cik lina sangat sibuk kebelakangan ni. macam2 cik lina kena buat. tapi cik lina rindu benar nak meluah rasa kat blog love line cik lina ni.

dah banyak pasangan cik lina tengok..hubungan baru saja kenal2 rupa dah sibuk merajuk2..bergaduh macam dah lama berumah tangga. orang kata..kalau baru bercinta..kentut pasangan pon rasa wangi. ketiak masam pun bisa di hidu. malah boleh jadi aroma kehidupan. dan sebab tu juga cik lina nak pesan..kalau dah bercinta..tolong jangan butakan minda. tulikan telinga.

kali ni..cik lina ada satu kisah
kisah ni mengenai kenalan cik lina. kenalan cik lina ni dah bertunang dengan jejaka idaman tahun lepas lagi. dan cik lina tumpang gembira sama. tapi yang cik lina kurang gemar..sambutan tu mcm melampau2. bkn cik lina cemburu. tapi setiap pasangan..kena la berbincang. bukan pentingkan diri. kan yang nk jadi tunang kamu berdua. cik lina tak nafikan..ibu bapa penting..tapi..parent skarang understanding..bia kita merancang..then br share ngn family. br la org kate..tarik rambut dlm tepung...rambut tak putus..tepung tak selerak.

tapi kali ni..bukan cik lina nak komen pasal bende tu..tapi psl cinta mencintai ni. maklumlah..mood berbulan madu gtu..
cik lina selalu pegang pd prinsip..
mencintai orang yang cintai kita tanpa syarat lebih manis dari kita mencintai orang yang kita tidak pasti cintanya.
phm tak??
ek..
huhuhu...
menerima orang yang mencintai kita itu sebenarnya bukan satu kerja mudah. kalau hati belum tertawan. blm tentu kita boleh menerima. mahu terima..
1. hati kena ikhlas
2. cintai dia sebagaimana dia cintai kita. cik lina nak komen pasal ni. bagi cik lina. dunia ini amat adil. jadi..jika kita berperangai kurang baik. jgnlah mengharap pasangan semulia, secantik dan selengkap bidadari syurga. dan mcm tu jugak la sebaliknya.

ramai orang sekarang, suka memilih berdasarkan 2 benda
1. harta
2. rupa

tapikan..bila difikir kembali, jika kita telah berkahwin, tiba2 di takdirkan si suami itu bankrup...apa yang akan terjadi dengan cinta kita?
bak kata orang...hutang ketuk lalu pintu, cinta lari ikot tingkap..
dan andaikan pula, jika si jejaka baik rupa..
bagaimana jika...kecantikan fizikal yg dipinjamkan ditarik balik. tak ke haru biru namanya..

cik lina pernah tanya bakal suami cik lina.
kenapa awk pilih saya. dan kenapa awk mencintai saya..
cik lina mengharapkan sebab mengapa dia jatuh hati pada cik lina. tapi jawapan si dia mudah..

"mungkin kerana itu jodoh kita. sy pilih awk kerana saya mencintai awk"
"tapi kenapa awk cintakan sy?"
"kerana cinta. dan tidak ada sebab untuk sy mencintai awk.."

erm..tpkn..bkn la kami ni ber"awk"..ber"saya"..huhu..rasa mcm pasangan skema pulak..
tapi..itulah jawapan si dia.
hm...
frustkan?

haha

tapi dah lama-lama..cik lina sedar..apa yang diperkatakan dia betul. kalau di tanya kembali, mengapa cik lina terpaut hati pada dia. cik lina pon hampir lupa. tapi yang pasti..keistimewaan layanan si dia membuatkan cik lina kekal bersama.

kan manis bila mencintai orang yang mencintai kita.. =p


Monday, April 12, 2010

cintailah..org yg menyintai kita

tbe2 cik lina tfikir nk ulas benda ni..bg cik lina..mmg ade bnrnya kata2 ni..
cik lina rasa lebih ber erti utk hargai orang yang syg kta..sbb..orang yg mencintai kita tidak ada had untuk menyayangi siapa diri kita sebenar...

upsss..cik lina dlm clas..kang next entry cik lina smbg ok..




Thursday, April 8, 2010

siapakah wanita itu....

memang penat dan lelah sekarang. hari - hari ada saje benda yang nak di siap kan. td..tamat persembahan Puteri Gunung Ledang..thanks to all class mate yg bg kerjasama yang amat memberangsangkan termasuk lah pegawai teknikal yg sorang..eh2..sebenarnya berdua..tapi kamariah tu..hm..langsung tak guna..

aku tak tipu..tapi itu yang sebaiknya. baik aku berterus terang..aku dan yang lain2 bertungkus lumus berfikir siang dan malam selesaikan kerja bersama. tapi dia..? sekadar datang tunjuk muka...kemudian kata..oh..mari kita buat sama2. tapi..orang lain buat..kau tolong membebel aje..

hmm?? dan sebab itu la aku pelik..macam mane orang yang terlebih gemalai macam dia..lepas interview KPLI smua? bersukan --> dia akan cakap tidak.."owh..akk tak larat la.."
pakai bj kostum -->sudah tentu tidak. orang lain bertungkus lumus mencari baju cheongsam untuk dia..dia boleh persoalkn kebersihan la..ketat la..dia dah kawin la..tak sopan la -->?? WTH..
lagi??..apa lagi alasan dia...hmm??..jika suruh berpantun dia akan kata.."hmm..akk tak pandai la"

dan tadi..dia marah sbb org panggil dia untuk setup prop. diakan teknikal. mestila jalankan tugas sblm berlakon. tak kan org da berlakon br kelam kabut nak setup itu ini..entah kat mana akal die agaknya. kata bodoh..nnti marah..kata lembap..nnti menyinga..

tapi nak buat macammana..dah itu hakikatnya..

puan kamariah...mengapa susah benar untuk bekerjasama? sila jangan budget bagus..

lepas ini akan ada lakonan untuk pertandingan drama pula. jika aku menjadi cik pengarah lagi. mintak maaf. smua watak aku tidak akan beri kepada dia..biar..markah dia kosong untuk kerjasama. daripada menyampah bila di suruh tidak buat. lagi baik...abaikan dia biar terkontang kanting. kau buat..ini balasan kau. kau nak..kau kena terima..

thanks to all my classmate sbb bg full comitment..
thanks to kak timah..even tak sihat..stil jugak buat kerja dengan laju utk naik kan prop...
thanks to penari..sebab ber iya2 berlatih..
dan terima kasih semua sbb kita berjaya bekerja sama.


satu kepahitan itu, akan jadi satu kenangan manis..
dan jika di ingat..
ini adalah usaha kita bersama..
linda.normah.yasin.d.azah.along.ibrahim.dayah.yan.siti.zu.ibah.hari.ravi.ing.timah dan farhan.

Friday, April 2, 2010

maharani..

sedar atau tidak.
entah bila bermula.
gelaran itu jatuh juga padamu kakak..
bukan aku yang bagi kau.
tapi.
itu perangai kau sendiri

bukan aku yang anti dengan engkau.
tapi rakan2 aku.
bila mereka menghasut. jiwa halus aku..dalam sedar atau tidak..sudah pasti termakan.

tak sampai setahun kakak.
kita cuma ada setahun di sini.
maka kakak..
sila ubah perangai anda.

kakak..
aku tahu..aku belum berumah tangga. aku tidak faham kau punya anak.
kau punya suami.
tapi kakak. aku punya akal untuk berfikir.
kakak..
sila berubah ye kakak..

ini nasihat ikhlas..



page

Followers