Sunday, March 28, 2010

jika susah benar mahu ke langkawi..mari kita ke.....

tinggal 2 bulan je lagi cik lina kat cheras.
banyak benar aktiviti yang menginginkan kami bergerak cergas.
salah satunya perkhemahan BSMM ni la
uhuh...
entry ni sebenanya lebih dtujukan buat bdk2 kelas cik lina.
cik lina nak terangkan satu2 takot tak jelas.
so bia cik lina tulis..bg dieorang komen.

oleh sebab percutian kita untuk ke langkawi itu sangat lah tidak teratur, cik lina di sini ingin membantu. harap2 ape yang cik lina cari ini dapat dikonesi bersama. jika tak nak pun tidak mengapa. sebab ini cuma cadangan.

cik lina dah bc komen budak2. nak pergi tempat yg dekat. dari mula lagi cik lina da pesan..daripada nak pegi tempat jauh..baik cari tempat dekat dan banyak aktiviti. badan tak penat dengan perjalanan. masa yang kita ada juga lebih. maka begini lah
cik lina cadangkan
jika susah benar mahu ke langkawi, (menunggu sesara sedari nak tlg konfirm..) maka cik lina cadangkan kita ke tempat reakreasi ulu bendul.
sapa tau?
angkat tangan.

cik lina dah survey dah smua berkaitan ulu bendul ini. pengangkutan dan yang paling bagusnye..tempat penginapan.
ok2.
1st..cik lina nak bgtau pasal perjalanan dulu
ulu bendul ni terletak di kawasan jajahan kuala pilah di pinggir bukit putus. jarak dari seremban adalah 25 KM dan 5 KM dari pekan kuala pilah. untuk kesini. kita ada beberapa pilihan
1. menaiki kereta sendiri. (tong2 wit minyak n then kita bincang, sapa nak share ngan sape)
2. menaiki keretapi hingga seremban dan bas ke kuala pilah (ini adalah sangat meriah bila pergi bersama2. yang penting kn kerjasama. dan time ni...pengangkutan untuk lect. kita boleh pk kn)
3. naik bas maktab. oleh kerana ini adalah urusan pembelajaran (tertakluk bawah aktiviti kokurikulum..)..oleh itu, jika boleh memohon.
4. naik bas ekspres ke seremban / kole pilah, then kite naik bas sangkut2 dari kole pilah / seremban.

dari segi masa perjalanan. cik lina rasa benda ni tak menjadi masalah sebab....jarak KL ngn seremban kan dekat. so dalam sejam..kite sudah sampai..=)..

ok..
yang kedua adalah..penginapan..
cik lina da suvey. di TRUB (taman reakreasi ulu bendul..cey..clas x nama)..ada jugak di sediakan chalet utk penginapan. 1 night = RM 30 aje. so bg lect2 kesayangan, kita boleh la suruh dieorang menginap di situ. tidak terkecuali juga ibu2 manja yang mahu tidur di chalet. asal ada ongkos. hal lain tidak perlu risau dong.

"There are chalets for rent at the Ulu Bendol Park for only RM30 per night. These A-shaped chalets are basic so bring along your own bedding and basic accessories. For more information and reservations please call : +6 06-760 1321, +6 06-760 1345, +6 06- 481 1036 " ..wah siap kasi contact

second choice utk penginapan adalah BERKHEMAH. cik lina suke..hehe
utk pengetahuan smua, TRUB ni memang menyediakan tapak perkhemahan khas. selamat dan bgs. tak pyh nak tarah2 pokok da cari tmpat selamat nak buat khemah. dtg2 bentang khemah. tido. ahaha.. sekurang2 nya tak dpt berkhemah kat pangkor. kita berkhemah dlm utan. amacam??

dekat ctu jugak ada homestay bakinang...so kalo tanak chalet..bley la pi menginap di hoemstay bakinang.

ok..masalah 2 bende tu cik lina rasa dah ok..

aktiviti/pengisian la pulak kn..
cik lina rasa..kita tak menghadapi masalah untuk buat bakti siswa BSMM pon. N9 sgt byk ombah2 yg sudah tua utk di tolong. =).
boleh jugak buat jungle treking.
juga boleh panjat gunung angsi.
mandi air terjun
buat game pola air..ehehe..tetibe.
malam kebudayaan kat tapak khemah
barbeque..time malam2..
um...leh pegi mancing udang jugak kalo tak silap.
nak agak historical cket..kita pegi ah melawat istana seri menanti. tak pun melawat teratak za'ba..uhuhu..

ha tgk..
byk kn..
so kawan..
apa lagi?
sila komen..
ni ade cket gambo utk tatapan.

Notakaki : sblm lupa..ulu bendul ni = air terjun. so no sunburn mcm pi pantai





Friday, March 26, 2010

eh2..tolong jangan........

semuehehe..
lama cik lina tak cerita ape2 da dalam ni. dan post sekarang ni lebih berkisar hidup kat maktab..uh..mestilah boring dan trase mcm baca blog budak2. pdhl satu masa dulu cik lina ni doktor cinta..*_*..uhuuuuuuuu

cik lina tak sempat sangat sekarang nak update blog selalu. sebab tu cik lina jarang jugak berblog walking. bz sampai tak sempat. kesian.

sekarang ni, cik lina dalam kursus KPLI --> bakal cikgu math. cakap pasal cikgu ni..cik lina nak share pengalaman cik lina masa alam sekolah dulu. time skolah menengah. cik lina banyak kenangan manis masa sekolah rendah --> sekolah menengah rendah. smua cikgu cik lina kat kampung baik2 belaka. faham murid. penuh sabar mengajar.

tapi..sebab cik lina teringin nak masuk asrama, cik lina daftar di sekolah TEKNIK JB. ada pengalaman pahit dan manis kat cni. kat cni la cik lina kenal kawan2 rapat cik lina. kenal BF cik lina sekarang dan cik lina kenal cikgu2 yang cik lina rasa kurang layak untuk jadi cikgu..memula cik lina fikir jugak, cik lina ni memang kampung sgt ke sampai tak boleh terima ajaran cikgu2 bandar. sedih...cik lina terasa bodoh time blaja kat bandar.

cik lina bukan nak buruk2 kan cikgu menengah atas cik lina, tapi cik lina nak buat perbandingan. so dari entry ni, harap2 cikgu2 bandar yang membaca boleh faham situasi ini. cik lina harap sangat sekarang ni..cikgu2 cik lina ni da pencen..sebab pengajaran dieorang---> sgt memilih kasih.

cik lina dapat rasa cikgu2 bandar cik lina time kat teknik tu cuma pay attention kat budak2 yang memang excellent. dan kebanyakannye anak orang berada. anak orang ternama. time tu..budak2 kg n tak pandai ni terus di label sebagai "bodoh dan sila duduk diam2..time orang belajar sila belajar sendiri". berbeza dengan sekolah kg..cikgu2 sangat ambil berat, rajin buat kelas tambahan utk murid2. sekali pun cik lina tak pernah ingat yang teknik tu ade buat kelas tambahan. huuuuuu

cik lina juga rasa cikgu2 kg ni mengajar lebih ikhlas. dan sedaya upaya fahami student. cik lina pun bakal cikgu..sebab tu cik lina boleh tulis entry ni sekarang. sebab apa yang cik lina belajar..langsung tidak sama apa yang cik lina jumpa masa belajar. bagi cik lina..kebanyakan cikgu teknik cik lina dulu sangat lah mementingkan diri. so cik lina terfikir balik.
mungkin tu sebab didikan dari maktab kot. ataupun cikgu duduk di bandar tu rasa diri mereka sangat bagus?? naknye la cik lina tau..

antara perangai cikgu yg cik lina tak suka
1. cikgu yang emosi - dulu cik lina ade sorang cikgu BM. cikgu ni cukup sencitip. ade satu masa kelas cik lina lupa padam padam papan hitam. cikgu tu masuk, then kiteorang stil buat taktau aje. tetiba dia hentak buku kat meja. keluar kelas mengadu ngn guru kelas kiteorang n then pegi menangis..*_*..uu..gediknye
2. cikgu math - satu hari cik lina lupa bwk buku teks (xkn ttinggal pon xleh?)..tnpa tanya alasan, cikgu tu terus ngadu ngn cikgu kelas cik lina. pdhl time tu cik lin buat latihan siap kongsi ngan kwn. bkn tak buat pon. sebab cikgu mulut itik tu la cik lina kena tempeleng depan kelas. naseb cik lina kebal time tu. nak nangis pon tanak sbb tunjuk degil. haha. cikgu itik ni sangat la menyampah. dia rasa die cikgu paling pndai. dia cabar cik lina dapat 100 m next ujian. sbb menyampah tengok dia juih2. cik lina dpt gak markah tu.


dan antara cikgu2 yang best tu..cik lina paling sayang cikgu tan sui hiong. cikgu addmath cik lian. dia sgt best. cik lina syg dia.

so..tlg la cikgu2. jangan jadi emosi dan pilih kasih. ajar lah murid seiklas yg boleh.

Nota: cik lina suka jadi cikgu sekolah rendah. sebab cik lina rasa. itu permulaan mereka. betul cik lina didik, sampai besar ilmu dibawa.
Thursday, March 25, 2010

botol cantik.






nah amik gamba2 ni buat tatapan. cantik.


Wednesday, March 24, 2010

lagu hari ini


saya ada kuda
dibuat oleh ayah
leher pakai tali
kudaku mahu lari

oh kudaku garang
ekornya sangat panjang
kuda ayah buat
dari pelepah pisang

...hari ini suruh budak2 darjah 2 nyanyi lagu ni..then buat kuiz utk dieorang alert
perkataan baru untuk budak - budak hari ini ialah
1. experience
2. punishment
3. blue eyed cat

dan..ni saya dapat dari you tube..mari berkongsi..


Tuesday, March 9, 2010

budak vs pegawai

huuu..
sk seri dayong..mekar bertambah seri 2x.
panjang umur murah rezeki...

ecey2..tak sangke aku..ingat lagi lagu sekolah rendah zaman aku dulu2. semalam 1st asembly aku dekat sekolah rendah bergelar chegu..
wah tak sangke..kedatangan aku di terima dengan hati terbuka oleh budak2 n chegu2 kat cni. hari pertama je dah brebut2 budak nak salam tangan aku..*__*..itula seronoknye jadi chegu sekolah rendah. disayangi murid2.
iyela..budak2 kan tak gheti sgt pk lg..die tgk chegu cantik je..jujur dia ckp..
"chegu lina chantik..chegu masuk kelas saya kan.."..pagi2 turun kereta je budak2 da tego..
"chegu aja kelash sayer ek chegu??"..
"tak..arini chegu aja kelas dajah 2..kamu dajah 5 kn.."
then..die wat muke kecewa..
haha..kiut gle..

semalam adalh hari ptama buat kelas...tetibe je smua nak dtg umh..uh2..konfius..arini aja kelas PJ...smua tanak brenti pulak..then esok tatau lg...*_*
dan mintak2..semangat mengajar ini...kekal sampai bila2..

dan kini
dah jatuh cinta dgn dunia pengajaran


notakaki: lagi seronok ajar budak2 dari ajar pegawai2 yg rasa dieorg pandai (pdhl tak..)..mls nak ckp byk..korang pk ah sendiri.=)


Sunday, March 7, 2010

di risik lg..


sejak kebelakangan ni. masa selalu mencemburui aku. 24 jam terasa sangat suntuk untuk dibazirkan. sampaikan bila aku baring-baring tanpa tujuan, mesti badan rasa tak selesa. mesti tangan secara automatik nak amik buku baca.
jgn slh anggap lak aku asik maen game fesbuk. yg tu bkn aku yg main. aku dah upah jin supaya jg tanaman n kucing belaan aku si chichi tu. kalau tak..jenuh la aku. tapi upah jin pon kene bg makan gak.
minggu ni minggu SBE @ dalam bahasa melayunya adalah pengalaman berdasarkan sekolah. sekejap je rasa masa berlalu. dah masuk bulan 3. habis SBE dah bulan 4..then lagi 2 bulan aku akan posting mengajar. rasa macam tak cukup persediaan lak. sedangkan budak2 ijazah perguruan masih sibuk tunggu panggilan intbiu n posting. aku dah nak praktikal. hm..bgslah..=)..macam masuk akademi fantasia. kejap je da leh klua jd penyanyi. cuma yang membezakan nnti adalah cara bekerja.
satu perkara yang aku betul2 kurang gemar adalah pensyarah2 memandang KPLI ni sebagai fast track yang akan menghancurkan sistem pengajaran. tidak seperti pelajar PISMP. hm?? dimana logik kenyataan itu. perkara ini berkisar kembali dengan didikan mereka semasa dimaktab. aku rasa...kami cukup terpilih untuk menyertai program tersebut. kami bukan calang-calang orang yang tangkap muat. berbanding dengan pelajar yang terus memohon memasuki maktab. belum tentu mereka berbakat. cuma yang membezakan kami ialah latihan. tapi dari segi pengalaman dan cara menghadapi dunia luar. ternyata kami lebih unggul..=)

SBE, aku lakukan dikampung halaman. dan kiranya aku baru sahaja pulang dari perantauan. panas macammana pun johor..aku tetap suka duduk di rumah sendiri..

kali ni aku nak berkongsi cerita. cerita ni aku perolehi dari emak semasa aku menjamah makanan ketika pulang semalam.
emak kata, sabtu lepas..ada orang datang merisik. aku pun buat muka pelik..aku cuma sampuk 1 perkataan.."merisik lg?"
mak terus buat muka excited mahu meneruskan cerita. "ye..merisik..cik misah kau yang datang tanya.."
cik misah? terus kepala otak aku berlegar2 mencari jawapan. sejak bila pula makcik sepupu aku tu ada anak lelaki bujang. tapi aku biarkan emak terus bercerita. ayah dari tadi diam meneguk air nescafe.
"ye..dia tanyakan engkau untuk orang parit HJ NOH. anak si HARUN"
aku terus tersentak. tapi mak stil wat dono. trus bercerita.
"dia ckp pernah anta kau balik sekali. then die cakap kat mak dia..berkenan kat engkau. dia tu kawan bangjak kan.."
"oo..."aku terus tak tahu jawab ape..dalam ati berdebar jugak. trus aku tnye mak
"then..mak jawab ape?" "mak jwb..nnti mak tnye tuan empunya diri"

hal2 lain adalah *rahsia*..hehe..perbualan dengan mak aku hanya boleh dirakam sampai ctu. aku terus la terpk..bukan susah kalau jadi gadis kampung ni nak kawen. terima je lah risikan2 orang. seminggu kemudian, mesti dah bertunang *__*.
aku kan da nak posting..so kalau la aku kawen dlm masa terdekat..mesti aku dpt posting kat kg ni sebab kawen dgn org kampung kn..kn?
huuuuu

hei2. tapi aku tanak la..buatnya aku stil kene posting sabah sarawak..kesian kat suami aku. baik la idup single mcm sekarang. risaukn mak bapak je...itu pun ade abg yg tua tlg tengok2 kan..tgh2 taip ni..tbe2 je si NURIN call. dia ckp dia nak tunang..
so..congratulation at advanced for nurin n emy...
dan pasti..11/6 kena masukkan dalam takwim wajib utk pergi. nantikan aku bumi segamat..*>*.

dan dengan lega aku nyatakan
1. vdeo & report utk teknologi pendidikan - fraction year 3 - DONE
2. slide & report utk teknologi maklumat - fraction year 6 - DONE
3. Bahasa Melayu Komunikasi - laporan & shooting forum - DONE
4. Ilmu pendidikan - behaviourism slide - DONE
5. Ilmu pendidikan - peta minda utk bimbingan & kaunseling - ALMOST DONE (1 part je lg)
6. PJ - gerakan asas & gerakan kreatif - yg blm adalah practise & cari lagu
7. Math - RPH, weekly & yearly - DONE
8. BI - RPH & scheme of work (1 year) - tinggal nk msk kan sound system,CCTS, moral value
8. Math - SBE report.

so..ade lg x?
harap2 tade yg tertinggal..
memang ptt pun sejak kebelakangan ni demotivate n tade mase utk diri sendiri. even nak berblog pon tak tau nak buat bila.
ni nasib dah ade kat umh..
dan berblog ble ade cerita nak dikongsi..=)..

page

Followers