Tuesday, February 22, 2011

60 hari menjelang hari bahagia

okeh.
dapat tag dari si KDee..tapi tak sempat lagi nak buat. hal tu aku noted dah.
kang bila sempat aku cari la gamba aku yang kebanyakannye senyum memang tak nampak gigi tu. sekarang ni. hiburan aku dah kurang. yelah. dah start duduk bilik sewa.

hal bilik sewa. aku okey2 aje. walaupun setakat bilik kecil tepi sekolah. tapi stil boleh lagi bernafas dan rilex dengan selesa. cuma bab makan aku payah sikit sebab area sekolah aku area cina. nak makan yang paling dekat adalah old town. mau sengkek kalo hari2 nak mentekedarah bende tu. dah la tak kenyang.

proses nak masak-masak kena la tunggu sampai peralatan memasak lengkap. apek penyewa rumah sangat baik setakat ini. siap sediakan peti ais kosong. baldi baru. alas kaki tebal depan bilik. mesin basuh dan jugak bil air letrik. gaknya sebab sewa rumah aku..eh salah.
sewa bilik aku dah cukup mahal dan menampung perbelanjaan semua tu.

sekarang ni aku tengah sebok siapkan kertas peperiksaan matematik dan juga kemahiran hidup untuk ujian pertengahan penggal pertama. hm..
hampir settle sebab nak kena submit hari ini.

tajuk adalah untuk aku cerita persiapan aku menjelang hari bahagia.
dekat 10 tahun kot kiteorang tunggu saat ni. tapi baru sekarang dua-dua pihak bersedia nak jalinkan satu ikatan yang insyaAllah kekal sampai bila-bila. bukan senang nak pilih lelaki yang akan kongsi semua dengan kita.
takut tersalah pilih.
tapi takut jugak terlalu memilih.
minggu ni test saiz cincin n bayar habis.
pergi cari baju dah siap untuk dulang kedua. dan aku tengah survey warna yang menarik

pilihan yang ada sekarang adalah hijau muda.

rasa macam kontra je dengan aku. tak sesuai pun ada. tapi si shahrul kata ok. kang kena tengok balik gabungan hijau muda putih. nak tambah siket2 dengan pink or biru.
sireh junjung dah dapat design yang di ingini.
bahagian majlis. aku nak fikir dalam masa 30 hari nanti.

sebab sekarang banyak sangat benda nak kena uruskan.
folio guru baharu belum lagi aku sentuh. asal nak bukak fail je. mata kuyu. bila main game. segar pulak.
lagipun baru 2 hari pindah. kena la selesakan hidup dulu.
hihi

dan tak lupa.
azam 60 hari menjelang hari bahagia.
diet nasi malam.

(@,@)..tapi berdasarkan.. pengalaman. keberjayaan sangat la tipis sebab pemakan nasi tegar.
so untuk itu.
doakan kejayaan ye.
haha...


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, February 19, 2011

ajarlah anak anda matematik dari muda

hm..
olahraga dah habis tanpa dapat aku pegi menyaksikan budak-budak aku berlari. frust tu memang ada. tapi aku banyak kerja. GB tak kasi keluar. so redha aje la. tapi aku jugak yang kena buat report post-mortem walaupun aku tak pegi. hai..nasib badan.
tadi. PK 1 aku ada cakap. aku kena pandai tolak kerja. tapi kena pandai-pandai la bawak diri. dia takut aku tak leh catchup dengan semua. sebab maca-macam benda yang dah menanti aku.
bila olahraga ni dah abis. aku ingat leh la bersenang lenang dua tiga minggu sebelum kena stayback hari-hari. dah macam keja opis dah aku ni. pegi keja masuk kol 7.00 then balik lak pukul 6.30. huhu. buruh binaan betul.
aku dah dapat task baru
1. latihan bola jaring
2. tarian zapin bersama warisan.

huih. lap dahi.

nasib minggu depan dah duduk dekat sekolah. sampai malam kat skola pun tak heran sebab leh balik jalan kaki. tanpa sempat penat dah sampai umah. perumpamaan sama macam baru masuk gear satu kat pagar skola nak masuk gear 2 dah tak sempat. hihi. jarak 2 buah rumah dari sekolah.
sangat dekat bukan.

syukur. dapat gak pindah akhirnya. harap-harap minggu ni dapat dah berulang dari sana. bukan kehidupan sekarang tak best. best..
bahagia.
tapi..biasa la
tak betah da duduk menumpang. :)

sekarang ni tengah sibuk draf soalan untuk ujian pertengahan penggal pertama. apa yang best jadi cikgu adalah bila kita jar. budak faham. time tu perasaan suka tu tak boleh aku gambarkan. tak kisah la budak tu bangsa apa. macam ada sorang budak darjah 4 kelas yang aku ajar math. nak buat kerja aku cukup liat. tergagap-gagap bila aku tanya mana buku. sebab aku tanya dalam bahasa melayu. then dia tau aku cikgu bahasa inggeris jugak. bila speaking. mau toleh 2 kali kat budak tu.
perghhhh...
slang dia..
best n gerek gila. hahah.

tapi bab tulis bahasa melayu. hancur.

then aku timbal balik bagus tak bagus bahas inggeris. memang elok untuk tumbesaran budak. tapi mak bapak pun kena seimbangkan dengan bahasa melayu. pastu. trus je aku buat assumption.
aku rasa aku nak ajar anak aku lebih ilmu hisab.

bila budak terer math. critical thinking dia tinggi.
problem solving skill pun tinggi. dan secara tak langsung otak dia akan jadi lagi kreatif.
dan bila otak lagi kreatif. akal dia panjang. senang sangat nak ajar bahasa apa pun.

kan anak jadi lagi bagus.
contohnya
adiputra la.

esok nak pegi tengok pesta layang-layang
jom smua.
nak ikot?


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, February 15, 2011

terima kasih sayang

minggu hadapan akan bermula kehidupan dirumah baru. berdebar aje rasa. huhu.
hari ahad yang lepas pergi survay set bilik tidur.
tahun ni. aku anggap. set bilik tidur tu adalah hadiah si dia pada aku. ikutkan. nak mula hidup ni aku rela aje tidur atas toto di alas tikar. dah dapat gaji nanti baru la aku sibuk kumpul harta.
tapi. tulah.
tiba-tiba je aku touching dengan keperihatinan en. syg aku..
hari tu. dia kerja tengahari.
pagi-pagi aku dah keluar dengan azah meronda JB. hihi.
tetiba mesej masuk time aku tengah test seluar baru.
sayang kat mana? tak nampak pun..d dah nak pegi keja
time tu jugak aku rasa bersalah keluar pagi-pagi tak mintak izin. tak kejut dia bangun dan cium dahi.
ek..salah2. cium dahi tu tak. tipu je..huhu
sebab rasa tak sedap hati. aku telefon kekasih hati tu.
bual2. then dia cakap nak survay set bilik tidur. terus aku senyum sepanjang hari. hihi.
dan hari tu rasa macam puteri aje sebab haritula
dia bukak kan pintu kereta.
pimpin tangan nak jalan
layankan aje aku nak apa.

sebab layanan camtu rasa nak kawen time tu jugak. haha

lepas cincin tunang hari tu. ini antara barang paling best dia penah kasi sepanjang relationship kitaorang. kalau set bilik tu dah sampai umah baru aku. kang aku amik gamba supaya dapat kongsi kebahagiaan kami. hihi..

hari-hari aku belek blog sendiri. tapi bila bab nak update. aku tiba-tiba putus idea. aku ingat nak try tulis pasal persiapan majlis tunang kami. tapi semua tu lama lagi. baru ada perancangan kasar je.
oh ye...
tahniah untuk kdee sebab dah selamat bertunang dengan MR teacher dia. sebab aku kat joho dan joho dilanda banjir. tak dpt la aku dtg majlis serba mewah kat BTHO tu.
apepon
wish both pf you the best. hormati pasangan, dan semoga berbahagia sampai ke jinjang pelamin. KDEE & RAZI
so sebab hari ni aku free dan cuti sempena MAULIDURASUL, aku pun nak ikut sama update blog sendiri supaya tak sunyi. hidup sekarang ok aje. dah hampir dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran sekolah. lepas taklimat kat PPD, rasa bersemangat nak set untuk jadi GC. (>,<)

duit dalam poket pun makin kering. tapi surat perjanjian belum lagi settle. macam mana la pulak nak beli persiapan tunang.

doakan semua berjalan lancar.
dan doakan kami tetap bahagia.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers