Saturday, August 27, 2011

duka ramadhan 2

mak dah keluar bilik bedah dengan muntah kuning.
dalam 2 jam jugak keadaan dia tu. kaki tak leh gerak sebab kejang kena bius. then perut lapar. tak leh makan lagi. time tu kesabaran seorang anak memang diperlukan.

tunggu sepanjang malam then melayan dia time sakit. time tu aku terus rasa aku memang perlu anak ramai supaya dapat jaga aku gilir - gilir bila dah tua.

time tu memang mata tak boleh nak lelap walau sepicing. pukul 5 pagi mak terus kejut nak terkencing. dia cakap nak pegi bilik air. kaki dah boleh gerak. mungkin time tu aku terlelap. bangun mamai-mamai mak yang baru habis bius mintak berjalan. sungguh kaki dia langsung tak kuat. menggigil sangat. tapi aku dalam tak sedar papah jugak mak berjalan ke bilik air.

siang tu mak dah boleh tersenyul riang. dia dah boleh mintak nurse tolong tukar cadar dan tuka baju. dah selera nak makan. dan akhirnya setelah 1 hari bedah doktor pakar kata mak dah boleh keluar sabtu. alhamdulillah.
malam kedua tu aku tidur kat wad satu sorang-sorang. memang berdebar. aku memang tak boleh nak lelap mata.

aku terus telefon anak sedara aku mintak tunggu kat wad sama. naseb dia ok je. terus naik atas n tido sesama kat kerusi malas. memang berdebar woh. walaupun menunggu orang sakit. bila ada kawan berbual aku tak rasa sunyi. mak pun dah boleh tidur nyenyak.


sekarang.
time aku taip entry ni aku dah selamat sampai kg lagi bercuti untuk hari raya.
mak masih berbalut kaki.
masih duduk atas katil besi baru
dan aku lega bila tengok dia ada depan mata.


kejayaan ibu bapa mendidik anak adalah melihat ketika mereka sakit. ketika mereka tua
semoga aku dapat membalas jasa mereka
amin




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, August 21, 2011

episod duka ramadhan 1

tepat pukul 7.30 pg.
aku terus menapak pegi sekolah.
time tu hari rabu.
hati tengah gundah. aku tekad. dapat cuti atau tidak aku akan terus menapak ke kampung.
tepat pukul 12 tghari aku sampai rumah.
rumah sunyi.
mungkin sebab mak dah takde kat rumah.
aku cari abah.
dia tengah duduk dekat meja dapur termenung.
bila isteri dah tak ade macam biasa abah mesti rasa canggung. terus aku telefon adik tanya dia balik pukul berapa.
aku hanya sempat mandi dan pakai baju kurung balik. terus bertolak ke hospital. sampai hospital masa tu tepat pukul 2. waktu melawat tengahari dah nak habis. tapi aku terus tunggu mak. mak merungut lapar. mak merungut sakit. hati aku time tu macam terhiris-hiris. tapi aku lega sebab dah nampak emak depan mata.
mak dah start puasa pukul 10 pagi. operation sepatutnya berlangsung pukul empat. mak masuk wad kelas 3. walaupun nurse semua baik. tapi layanan dieorang lambat. aku terus serahkan GL aku. setiap jam aku tanya bila nurse nak pindahkan mak aku ke kelas satu.

aku perasan, hari tu ramai pesakit keluar masuk. sebab tu jugak aku tak desak sangat nurse-nurse tu. dalam pukul 6 petang, mak di bawak guna kerusi roda. mak dapat dipindahkan ke bilik depan. selesa. ada aircond. wad kelas 1.
abang dan akak ipa aku dah sampai dari ipoh dan muar. abang sulung dan abang kedua pun bergilir tengok mak. tapi hak menjaga memang diserahkan pada aku sebab aku anak kedua perempuan lepas akk.

tepat pukul 12.30 malam nurse ketuk pintu blik. suruh mak ready untuk masuk bilik bedah. time tu aku tau emak gementar. aku apetah lagi. mak dah 64 tahun. kali terakhir masuk wad adalah masa lahirkan aku 27 tahun yang lepas. tanpa pembedahan. mana mak tak cuak tetiba nak kena operate dalam usia tua.

bermula dari 12.30 malam hinggala 3.00 pagi aku tunggu kat luar bilik bedah. dalam berdebar dan takut. aku berjaya jugak tunggu sampai 3.00 pagi kat luar bilik bedah mak diusung keluar dari bilik bedah sambil muntah-muntah. sangat menderita tengok emak time tu. emak muntah kuning. muntah tanpa keluar apa sebab dah lebih 12 jam puasa.

*****************

dah panjang sangat. nak buat entry episod kedua.
sekian.
lagipon esok sekolah.
bye

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, August 17, 2011

doakan emak kite

salam ramadhan.
hari ni hari rabu.
hari nuzul quran.
orang selangor akan cuti.
tapi tak dijohor.

aku sekarang selamat sampai kg halaman dalam kepanasan.
mak masuk hospital.
bakal di operate petang ni.
hati anak mata tak berdebar.
biar sekeras dan seteguh mana pun..
pagi tadi pergi ke sekolah dengan mata bengkak.

then kak wan tegur..
" eh2 keciknya mata...knape?"
then dalam baur sedih aku cakap. takde apa2.
memang sayu.

niat memula nak apply cuti baik2. tetiba kena fire pagi2. mana hal yang dah sedia serabut dlm kepala. naseb time tu kira separuh sedar. pegi balik ofis..terus GB mintak maaf sebab fire pagi-pagi.
dia ckp dia tgh hot dengan orang lain.
tak psl2 aku yang kena.

takpe. aku tak slhkn dia.

so selamat sampai kg. sedangkan rasa bersalah tinggalkan tugas yang banyak.
bukan.
aku dah siapkan.
dalam cuti pun aku boleh emel rasanya.


buat entry cuma nak semua doakan.
mak sembuh semasa raya.
tak seronok kalau raya kat hospital.

balik bawak guarantee letter untuk pindah emak kat wad kelas 1.
bia aku boleh jg dalam keadaan selesa.

sayu..

itu je yg tgh aku rasa



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, August 8, 2011

salam ramadhan

assalamualaikum.
salam ramadhan semua.

semakin kurang sekarang ni masa aku untuk menaip. sangat sibuk dengan kehidupan seharian. apatah lagi dengan sistem baru kementerian. walaupun sistem ni agak leceh, aku sebagai penggemar IT sangat mengalu-alukan perubahan yang menggembirakan hati kecil aku. yela. dulu cita - cita aku pun nak sebarkan pasal open source pada murid - murid. tapi ternyata, kat sekolah sangat ciput pengetahuan pasal open source. sampaikan aku rasa takde teman nak ajak berbicara pasal open source, takde kawan nak berbual pasal hal komputer lagi.

sangat sedih.

time ni la mula menghargai yang aku timba kat OSCC dulu, betapa nich mudah berkongsi ilmu baru pasal open source, betapa luas nya teknologi yang boleh digunakan. sekarang aku rasa sunyi dan buntu dengan teknologi yang aku tau. aku mahir, tapi aku tak gunakan. macam takut besi yang ditinggal lama akan berkarat.


rindu.rindu.rindu.
rindu dengan keadaan yang dah berlalu.
ramadhan kali ni makin sunyi kalau nak dibandingkan dengan ramadhan yang lepas - lepas. yela duduk terkontang kanting seorang diri kat bandar JB ni.
dan sekarang..
sebab duduk sendiri, nak tak nak..sbb malas nak merayau ke bazar dan kesudahan tidak akan ada juadah di beli..aku kena la merajinkan diri untuk memasak.
dah masuk syawal ke 7 dah.

stok makanan pun dah nak abis.
ni terasa nak duduk bawah ketiak emak balik ni macam adek..!


mak nak balik

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, August 2, 2011

kenapa mas kahwin di johor murah?


Alhamdulillah.
akhirnya sebelum menyambut bulan ramadhan tahun ni, aku berjaya jugak pergi kursus pra perkahwinan kat hotel seri malaysia JB. ramai gak yang tanya aku, apehal pegi kursus lambat - lambat.
jawapan aku simple.
aku nak apa yang aku dengar kat kursus tu sama dengan pasangan aku dengar. then kiteorang boleh bincang balik topik - topik dalam tu.
bukan ke orang yang paling rapat dengan kita adalah pasangan?
jawapan dia mestilah. kalau nak dikira, even di rantau orang, aku akan telefon mak aku sekali sehari, kalau tetiba terlebih rindu aku akan telefon 2 kali. tapi dengan pasangan, berkeping - keping mesej.

rasa semua orang pun sama. yang tak sama bila orang tu hipokrit. hihi.
dah masuk bulan ramadhan al-mubarak.

sempena bulan ramadhan ni nak kongsi sikit apa yang menarik dalam kursus perkahwinan aku kali ni. penceramah sangat sporting. eventhou sgt penat duduk di kerusi banquet mendengar 12 slot ceramah.

apa yang menarik untuk aku kongsi adalah mahar(mas kahwin) perempuan islam johor. jika nak dibandingkan dengan negeri lain, johor lah satu - satunya mas kahwin terendah. sangat lama johor menggunakan nilai tersebut. RM 22.50...mana - mana orang akan ingat secara tak langsung dengan ayat RM 22.50 tunai..........

even ustad tu kata. ikan bilis lagi mahal dari mas kahwin perempuan islam johor. hehe. memang kelakar. tapi ustad tu sempat memberikan pengajaran, yang membuatkan semua peserta kursus wanita senyum ke telinga.

Nabi SAW bersabda : Setinggi-tinggi keberkatan seorang wanita itu ialah mudahnya maharnya
sebelum tu memang ustad cakap, takde orang perempuan johor complaint pasal mas kahwin murah. sebab perempuan islam johor faham, murah mahar seorang wanita itu, tinggi martabatnya.bukan dibanding beza dengan harga ikan bilis, bukan di banding beza dengan emas permata.
bila ustad dah sebut hadis Nabi SAW tu, aku terasa bangga menjadi salah seorang wanita islam johor. :)

dan

Allah SWT berfirman : Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dan hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui (Surah an Nur : 32)
bila ustad kata camni, dia kaitkan pulak dengan rezeki anak - anak. time tu jugak terasa nak kawen. hehe.

sangat banyak benda yang aku belajar dalam kursus ni. walaupun sebenarnya kebanyakan benda kat dalam tu boleh dapat melalui pengalaman, tapi untuk yang tak pernah didedahkan dengan alam rumah tangga memang memerlukan kursus tersebut. time tu la kita dah boleh start risik2 macammana nak menangani syurga kita.

bak kata salah seorang ustad, kalau kita membebel, suami dah goyang - goyang tapak kaki, cubalah para isteri ingat. syurga itu terletak di bawah kaki suami.

bersediakah aku?

semoga jodoh kami kekal hingga ke syurga.

semoga pohon ku pilih untuk menaungi hidup aku rendang memayungi aku,
semoga permata yang aku pilih, menyinar sepanjang hidup aku,
semoga dahan yang ku pilih untuk bergantung, kukuh menampung aku
dan semoga teman yang aku pilih itu, setia dan kekal menemani aku.

aku hanya mahu dia, bukan orang sesempurna mana. aku terima dia seada dirinya.
kerana aku sedar. dia pelengkap hidup aku yang serba kurang.


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers