Friday, December 2, 2016

Kuning Berpanjangan (Prolonged Jaundice) Dahlia

Alhamdulillah. time menulis entry mengenai Prolonged Jaundice ni Dahlia dah selesai ujian yang parent mana pun akan rasa berat nak hantar. Sekarang umur dia pun dah nak dekat 2 bulan. Last check jaundice adalah 17/11/2016. Genap sebulan Dahlia lahir sebagai khalifah dunia.


Dalam tempoh 1 bulan tu adalah tempoh sukar sebab asyik kena berulang hospital n klinik untuk pantau jaundice dia. Meh aku cerita sikit rentetan jaundice anak ke 3 aku ni.

1. dapat balik ke rumah adalah hari ke 2 kelahiran. discharge tengahari. so petang barulah rilex 2 kat rumah. laki aku pergi lapor ke klinik kesihatan untuk rutin checkup harian selama 20 hari,.

2. nurse datang pada hari ke 3. check baby. sah dahlia ada jaundice. nurse suruh bawak esok untuk  checkup kuning dia.

3. start la kene amik darah untuk cek bacaan kuning. kalau dekat klinik kesihatan, amik darah kat kaki 1 tiub kecik je ha. tapi still kesian. ko bayang la baru la 4 hari umurnya kene cucuk bagai. sakit kan.....then dapat bacaan dekat KK = 13

4. jumpa doktor terus la dia cakap kene refer hospital. aku time tu dah sedih da sebab bila kene refer hospital 4 sure kene duduk bawah lampu. kene tinggal si kecik dekat wad kanak - kanak. memandangkan hospital sultanah aminah tu dah sedia pack, ruang untuk ibu menunggu sangat la terhad. sampai kecemasan hospital, dia amik darah 1 tube. tube hospital tak sama macam KK. dekat hospital darah akan di ambil dekat tangan baby.

5. belum lagi result darah hospital keluar. MO dah suruh admit sebab dia cakap bacaan kunign dahlia memang tinggi. so nak tak nak kene la admitkan dahlia. tapi dahlia duduk wad pun tak lama. kiranya 1 malam 1 hari sebab tengahari tu dah discharge dah. hospital bagi surat suruh KK pantau kuning dahlia

6. kena la berulang alik klinik. mula - mula hari - hari. then selang 2 hari sekali sampai la umur dahlia 15 hari. tapi dahlia ni kuning dia lain macam sikit. last check hari ke 15, tetiba kuning/jaundice dia bacaan statik  (10.2)

7. doktor terus refer poliklinik HSA pulak untuk buat checkup ada masalah lain atau x. time tu doktor terangkan la serba sedikit masalh budak prolonged jaundice ni. doktor KK cakap akan amik 6 tube darah + sampel air kencing untuk test several infection / penyakit

8. temujanji dekat poliklinik HSA. menangi skuat betul si dahlia. ko bayangkan kan. budak 1/2 bulan kene amik 6 tube darah + sample air kencing. mau tak melalak. sampel - sampel tu di ambil untuk test

1. Masalah hati – biliary atresia, neonatal hepatitis, choledochal cyst
2. Masalah jangkitan saluran kencing
3. Jangkitan semasa dalam kandungan ( TORCHES)
4. Masalah metabolic ( galactosemia)
5. Sindrom-sindrom tertentu yang berkaitan dgn masalah hati
6. Masalah kelenjar tiroid


then lepas amek darah + sampel air kencing tu kene tunggu dalam 2 minggu untuk tunggu result / jumpa doktor. bagi aku mayb dia nak suruh tunggu umur budak cukup 1 bulan.

setelah berulang alik 1 ke sana ke mari. 17/11 dapat result menyatakan dahlia bebas dari sebarng penyakit / kuning di atas. 6 result semuanya lulus. yeah ti dahlia. so doktor conclude kan yang dahlia hanyalah breastfeed jaundice. Even tho dahlia breastfeed jaundice aku n suami dah sepakat akan teruskan jugak penyusuan susu ibu.  sebab itu adalah yang terbaik untuk anak - anak supaya lebih bijak dan kurang penyakit dalam usia dia membesar.

so untuk ibu - ibu muda yang baru ada anak. tawakal n jalani la ujian kuning ni walaupun kita kesian kat baby kene cucuk. tapi semua ni untuk kebaikan dia. if baby ada masalah boleh di kesan awal. jangan pandai - pandai sendiri bagi macam - macam kat baby untuk elakkan baby kene tahan wad.



b strong mummy semua!!!!

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, October 25, 2016

Pengalaman bersalin kali ke 3


1.    bangun pagi lebih kurang pukul 8.30 gitu rasa macam tak selesa kat pinggang. pegi bilik air tengok macam ada lender – lender coklat. sah nak bersalin hari ni.
2.    Siap – siap bagitau suami rasanya akan bersalin hari ni sebab dah kluar tanda. mandi  n terus pk apa lagi barang yang belum lengkap nak bawak pi spital.
3.    Suami bersiap pegi beli sarapan. sebelum tu naim ngan nely dah bangun melalak taknak dady mandikan sebab nak mummy.
4.    Mummy dah start rasa contraction. tengok jam macam ½ jam  sekali gitu. leh layan lagi. kejap – kejap naik atas, baring..kejap – kejap turun bawah tengok naim n nely.
5.    Sempat lagi mandikan n siapkan naim.
6.    Telefon mak kat kampong nak bagitau arini nak bersalin. tak dapat. tepon akak ipor sebelah rumah mak pun tak dapat. tepon plak anak sedara. ok. dapat bgtau akk ipo. soh pesan kan kat mak.
7.    Tepon plak akk bagitau benda sama. suami dah balik dari beli sarapan. suami suap anak – anak sarapan. aku naik atas layan contraction. siap – siap salin baju, kain batik n pakai pad baru.
8.    Sarapan. makan seketul je nasi impit (suami beli sarapan soto). sebelum tu dah makan kurma 3 biji. tapi terlupa nak consume air yang banyak.
9.    Jam dah pukul 11. anak – anak menyusu. Mak mentua dah ready nak melayan budak berdua ni. Nely lambai2 aku masa nak klua pintu rumah. Naim start melalak nak ikut.
10. Maka bertolak la aku n suami ke hospital
11. Sampai hospital, pegi dekat kecemasan naik kusi roda. Tak sempat lagi nak parking kereta terus tolak aku pegi bilik saringan.
12. Procedure biasa dalam bilik saringan. pasang ctg untuk tengok denyut jantung baby. contraction agak kuat. So nurse decide untuk cek VE. ok pasrah dah
13. Doktor cakap nak pecahkan air ketuban sebab cek bukaan dah 7 cm. dia seluk then main – main dengan baby sebab dia cakap ctg baby kurang cantik. lepas pecahkan air ketuban time tu dalam pukul 12.50 tengahari.
14. di tolak pergi LR. tspi kene tunggu 2 minit luar LR sebab nurse tengah sediakan LR tu. then aku dah rasa air keluar dari bawah.
15. Ada 2 orang nurse dalam tu. sorang uruskan alas bontot n alatan, sorang lagi tengah uruskan drip.
16. Rasa sakit then aku cakap dengan nurse aku cam nak teran.
17. 2 kali teran keluarlah baby girl. alhamdulillah



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, September 8, 2016

Pemilihan puting yang sesuai untuk bayi anda

sebenarnya,
ni antara masalah terbesar yang dihadapi ibu - ibu baru.
lagi - lagi ibu - ibu yang mengamalkan menyusu badan.

bila nak tukar kan anak dari menyusu pakai botol susu, alamak..anak taknak hisap la..
tak pandai hisap la.

aku kagum jugak tengok anak - anak yang tak di breast feed @ anak - anak yang dari kecik hisap botol.
pandai pulak la dieorang isap puting tiruan tu dengan jayanya.

berdasarkan pengalaman sendiri. aku tengok anak - anak sedara aku boleh je isap botol avent or tommie tippi. takde masalah pun dieorang nak terima sebab memang dari lahir je dieorang terus melantak puting tu.
tapi berlainan dengan anak - anak aku. dah puas pantang hisap tek... nak tukar ke botol susu punya la cerewet hai...

so puas la aku search n google pelbagai kaedah. so nak share sikit la untuk ibu - ibu muda ni berkenaan puting susu ni.

time naim, aku beli botol susu tommie tippi. sebab aku suka tengok bentuk dia. comel - comel pulak tu. terpedaya la jugak beli botol tu. tapi last - last naim tak sesuai pun isap botol tu sebab puting tommie ni agak keras. berusaha gigih la jugak nak mencari puting yang sesuai. akhirnya dapatla puting jenis orthodentik. jenama yang di syorkan adalah brand NUK.

eh NUK.. ape brand..hahaha
tapi itu antara puting yang tak bermasalah diterima kebanyakan baby yang nak bertukar dari direct breastfeed kepada menyusu guna botol.

so time anak ke dua. aku kenkonon nak cuba pulak botol avent. sebab cam canggih je botol tu. hihih.
pun sama. ade la lagi terperam tu kat rumah tak jadi apa.
tak nak jugak si nely dengan botol avent tu.

bila bagi aje orthodentik NUK. terus boleh aje hisap susu macam biasa. kat bawah ni aku lampirkan beberapa gambar untuk rujukan mak - mak baru.

1. yang ni puting orthodentik NUK wide neck. aku suka guna wide neck sebab senang nak isi susu perahan dalam botol tu sebab lubang botol besar n tak kecut - kecut. kalo tak kerjanya asik nak betul kan puting aje la. biasanya puting ni kena beli berasingan. sebab dia tak jual dengan botol sedia ada. botol sedia ada guna puting jenis silicon (clear plastic). so a bit keras sikit berbanding puting kuning ni.


 2. kat atas ni contoh botol NUK. ya. di jual sekali dengan puting silicon orthodentik.

3. yang ni pulak puting kuning NUK yang bukan wide neck. kalo mak - mak yang nak guna botol storage terus untuk bagi anak minum, boleh la beli puting ni. sebab selalu jugak anak - anak aku ni minum susu dari botol storage. senang keroje bapaknye ha..

panaskan susu simpanan. pasang puting boleh sumbat dekat anak terus.

aku cakap botol storage ni maknanya adalah botol yang kita gunakan untuk simpan susu badan. biasanya botol storage akan guna standard size ni. tak pernah lagi jumpa botol storage wide neck.

hihi..


anak ke 3 ni..
aku terus bercadang nak beli je terus botol NUK.
puas hati pakai.
dan terbukti puting ni sesuai untuk 2 anak terdahulu. if anak ke 3 tak nak aku bley je try bukak tommie tippi naim or avent nely punya nanti.

mana la tau selera anak ke 3 ni lain.


ye dak..



so..
selamat berekperimentasi  ibu - ibu muda...



salam..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

Mengandung anak ke 3

Salam..

Sekarang dah masuk minggu ke 32..lebih kurang sebulan je lagi mengandung...:)

kali ni rezeki nak dapat anak ke 3 rapat sikit dengan yang nombor 2..
kiranya cepat dalam 2 bulan la gitu..supposely dapat la jarak kan anak 2 tahun. tapi dah rezekinya kan....

sape kata tak penat anak kecik rapat - rapat. lagi - lagi mengandung kali ke tiga ni.. badan tak tough sangat macam mengandung 1st n 2nd dl.. takde langsung sakit - sakit time mengandung

1. SPD

tak tau apa sebabnya mengandung kali ni aku kena symphasis pubis disfunction. (SPD). sakitnya Allah aje la yang tau. maybe jugak sehari sebelum sakit tu, aku n 2 orang ank aku yang tengah lasak tu main2 atas katil, si abang main golek2 tertendang belakang aku. pergh...
nak mengamuk je rasa kene tendangan tu memula.
aku tak rasa pun memula ada efek, sebab petang n malam tu ada jamuan kat sekolah. jamuan hari raya. elo aje aku pegi gotong royong + makan - makan malamnya tu. then bila balik rumah aku nak tidurkan si Nely. sekalinya aku nak bangun dari katil, langsung tak boleh gerak kaki. kaki aku jadi cam lumpuh gitu.
bukan tak rasa, tapi macam patah. kalau gerak sakit nak mati.
menangis2 la aku atas katil sebab dari mengiring aku tak boleh langsung nak terlentang ke apa.

suami pulak time tu kat bawah dengan anak sulung. telefon2 tak angkat. haih...

dekat 20 minit aku cuba bangun dari katil sampai nak berdiri. then dah berdiri aku tak boleh nak melangkah. sakit yang amat.

aku paut almari n pintu bilik nak berjalan menuju ke tangga semata - mata nak panggil suami.

aku nak sembuh SPD ni ambil masa seminggu jugak la. + dapat MC dari doktor 2 hari. bila naik sekolah pun aku stil tak boleh jalan laju. selangkah2 aje.
ramai la menjangka aku sakit nak bersalin ke time tu..heheh
dengan kat sekolah turun naik tangga lagi...
bukan cam ofis orang len..ada lif nak g tingkat atas. sekolah ada? nan hado.
ko terhincut2 la panjat tingkat 3 turun tingkat 3. panjat lagi tingkat 4 belah bangunan sini. berkejar pulak nak pegi bangunan sana 2 tingkat. orang lain tak nampak..

cikgu dah la susah nak cuti. kerja berlambak. bukan cam orang len. annual leave yang leh amik bila2 masa je dekat 1 bulan. kalo service perkhidmatan mcm aku dah tentu2 dapat dlm 1bulan 1/2 dah.
cikgu ada 7 hari je utk EL. mana nak serve kan anak - anak sakit. kecemasan dll.

then orang komplen2 lagi cikgu banyak cuti. time cuti sekolah bukannye dok rilex goyang kaki bagai. kene gak datang bertugas la kan. nak pegi bercuti plak rate mahal.
kesian cikgu2 ni...

ha tgk dah teremosi.
padahal nak cerita pasal SPD aje tadi.

SPD ni lagi senang nak faham adalah kerenggangan otot pubis. mayb time tu otot aku terlebih meregang. so tak leh nak buat kerja apa. tapi rilex2 time MC 2 hari tu penat jugak sebab anak aku yang berdua tu keje nak bergayut la 24/7 kat aku. pantang aku ilang kejap ade la bunyi suara2 alus panggil mami...mami...mami...mami....

ohoi....

ni antara gambarajah SPD yang seminggu gak aku hadapi..




then sekarang ni kiranya aku dah masuk hujung - hujung trimester ke 3 dah.

tapi sejak akhir2 ni asyik sakit kepala aje la.
hari - hari menanggung sakit kat kepala.
then dapat lak selsema menyebabkan kepala makin mengap dan tak berdaya.

dah la aku macam kekurangan air dalam badan + hb pun turun..sakit kepala la pulak.
sedangkan sebelum ni aku tak de pon menghidapi sakit kepala time trimester ke 3 ni.
bila baca2 balik jarang pulak orang menghadapi sakit kepala masa last2 pregnant ni.

pegi klinik doktor siap tanya boleh tahan ke tak sakit kepalanya..
aku jawabla sebab tak tahan la aku pegi klinik. kalau tak takdenya aku nak bazirkan duit setakat mintak panadol kat dia..
aku nak consume aku takot bahaya untuk baby or aku kena penyakit lain ke..

lagipun time aku mengandung ni tengah sibuk kes virus zika.
berisiko untuk ibu - ibu mengandung. sape tak takut kan

bila doc cek.
tak de apa. dia cakap sakit kepala biasa...
heh
ye ke..

tapi sakitnya hari2 nak mengadap tu yang tak tahan.

minggu depan dah cuti pertengahan penggal ke 2 sekolah + raya haji..

then naik sekolah lagi 2 minggu. pastu insyAllah aku start bercuti panjang sebab aku ambil cuti bersalin awal 2 minggu.

agaknya...

bila nak bersalin kali ke 3 ni ek?


rasa macam cuak pulak tetiba..

semoga aku kuat menghadapi dugaan kali ni..
bertabah dan semoga dipermudahkan







~c.i.k.g.u.l.i.n.a~


Tuesday, August 23, 2016

breastfeeding journey : anak alah laktosa?


 Salam.

Kali ni nak share sikit pasal alahan laktosa pada bayi.

kalau di ikutkan anak - anak aku menyusu badan. tapi kali ni termengandung no 3 agak rapat dengan anak no 2. susu start kering masa umur nak ke 2 time si nely berumur 1 tahun 2 bulan. Nak atau tak terpaksa la campurkan susu. kang tak bagi susu kurang pulak kalsium dalam badan nely.

anak aku tak de la memilih pun nak minum susu apa. dulu masa naim, 1y + dia campo dengan susu friso. tapi dia kurang gemar rasa friso. mayb sebab rasanya agak berlemak. then tukarkan dengan dutch lady time umur dia 2 tahun. terus takde menghadapi masalah sembelit ke apa...

anak no 2 si nely ni laki aku start campo dengan susu lactogen. memula memang la takde masalah. lepas demam panas hari tu, nely macam tak selera sangat menyusu. lepas tu kerap berak - berak. memula aku risau gak sebab takut dia kena rotavirus. cuak..
tapi bila perhatikan simptomnya, nely bukan kena rotavirus.

then najis nely macam ada lendir-lendir darah sikit.

aku bawak pegi klinik doc suspect dia alah pada laktosa susu lactogen yang kiteorang bagi tu.
start dari tu la aku amik tahu apa maksud susu tanpa laktosa tu?

so aku nak share sikit, anak yang alah pada laktosa biasanya akan kerap buang air / berak lepas dia konsume susu yang mengandungi laktosa. dalam 30 minit - 2 jam gitu mesti nely akan cakap..nely nak yak..

ye.. 1 tahun 6 bulan nely dah pandai cakap nak berak. nanti kiteorang bawak la dia pegi toilet.

apa maksud laktosa?

laktosa tu adalah gula dalam susu tersebut. ada diantara perut baby yang tak boleh proses gula dalam susu tu. gula tersebut terbahagi pada 2 bahagian iaitu glukos dan galaktos.
benda ni penting untuk bayi sebab glukos membekalkan tenaga.
bahagian gula yang dipanggil galaktos pulak gula yang mempunyai molekul besar yang perlu dicerna oleh enzim lactase yang terdapat dalam perut kita semua.

so biasanya bayi yang lactose intolerance ni tak boleh proses galaktose ni.
kekurangan enzim lactase disebabkan oleh kecerderaan usus. Ini selalu dikaitkan selepas mengalami masalah cirit yang berpunca daripada virus atau bakteria. Dalam kes ini, apa yang berlaku adalah virus mencederakan usus menyebabkan kekurangan enzim lactase yang diperlukan untuk pencernaan laktosa. Biasanya masalah ini akan pulih semula. Oleh itu masalah pencernaan laktosa ini hanya untuk sementara.

sebab aku rasa nely ni mengalami lactose intolerance, aku pun pegi la bersegera ke kedai untuk cari antara brand2 susu yang ada menyediakan susu tanpa laktosa ni.

antara yang aku jumpa ialah
  • mamex gold - ada beberapa jenis. tapi pilih yang lactose intolerance
  • nan al 110 - rumusan khas bayi (tanpa laktosa)
  • dumex (dulac LF) - LF khas untuk lactose free
  • isomil plus advance - rumusan soya
  • similac LF
  • bebelac FL
  • enfamil O - Lac
so aku pun try la setin susu dumex, alhamdulillah ok. then aku dah tak minumkan anak aku susu lactogen sebab takut memang perut dia dah tak sesuai dengan susu tu.


sekarang dua - dua consume dutch lady jek.


yang penting budak selera makan + nyusu. baru la dapat tumbesaran yang elok.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, August 21, 2016

Dunia Anak : Sara Iman Dannielynn

Salam

lama beno la tak menulis ni. sejak keyboard laptop rosak.. aku memang la tak kuasa menaip satu-satu.. tapi sebab dah lama sangat rindu nak menulis kan...

sejak mengandung anak ke 3 ni. aku makin kesuntukan masa. mana nak melayan abang.. mana nak melayan gadis.. rasa tak cukup rehat sangat.

nak rujukan persediaan bersalin boleh rujuk entri ini
ataupun bagi mak - mak yang nak tau pasal pam susu lak boleh rujuk entri ini 
 
lama dah tak share tips - tips pasal penjagaan baby or berkaitan. kali ni nak cerita pasal anak kedua aku je lah...

jarang cerita pasal nak dara aku yang sorang tu..
kalau diikutkan kemahiran bahasa betulla orang cakap anak perempuan biasanya akan lagi cergas dan cepat berbanding anak lelaki..
time nely ni aku rasa macam cepat sangat masa berjalan..
aku tak tertunggu - tunggu untuk dia merangkkak..then tau2 je nely dah pandai bangun n berjalan. nely boleh berjalan se awal usia dia 11 bulan. sedangkan time- time tu dulu naim berdiri pun belum lagi..

tak sempat lagi nak meraikan hari jadi nely..dia dah boleh bercakap.

dah pun tumbuh gigi...total sekarang ni gigi dia dah ada 8 batang rasanya.

memangl a kalau nak dibandingkan dengan anak orang lain dieorang dah penuh gigi..tapi sebab aku ada 2 anak je stakat ni..aku cuma boleh bandingkan tumbesaran nely dengan naim.

nely orangnya : 

1. nely tak nak dibedung dari kecik. so nak @ tak aku n shahrul tak le bedung dia. sedangkan anak 1st dulu kiteorang berjaya bedung sampai 8 bulan...:)

2. nely lagi manja. bila nak tidur aje kena la ada orang temankan dia. lagi - lagi memang anak yang mneyusu badan.. memang la nak ada puting susu je dalam mulut.

3. ligat. yang ni memang la tak dinafikan. ada aje benda yang dia nak buat. lepas satu - satu. kalau kena marah mula la tertangkup kat lantai. tak kira la time tu kat mana.. hai la anak..

4. eventho manja..nely agak pandai berdikari dan berani.

5. kemahiran bahasa dan berinteraksi lagi cepat dari anak sulung. sekarang umur 1 tahun 6 bulan dah pandai request
  • nak pergi toilet sebab nak berak..
  • nak sleep (cakap pedih mata)
  • nak berjalan / nak ikut pegi jenjalan
  • greet mummy bila balik sekolah
  • request nak main something. then gian..bila bawak pegi taman permainan. tak reti penat n taknak stop
  • nyanyi lagu twinkle - twinkle little star, lagu  1- 10 dan ABC
  • suka tengok hi 5, pocoyo dan dah pandai nak mewarna. pantang nampak warna. semua buku nak di gores2.
 6.  pandai berjalan se awal umur 11 bulan. 


Antara 2 anak aku ni dua2 berlainan. dari segi pe el mahupun kehendak.

Betul la orang kata. setiap anak pe elnya berbeza.
anak dara kesayangan mummy

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Monday, April 25, 2016

Menangani penyakit HFMD - sakit kaki tangan dan mulut

salam.

lama la oi tak update blog.
menulis pun jarang - jarang sekali.
kali ni mak nak share pulak camne nak menghadapi penyakit yang glamer sangat la hai zaman sekarang.
ni mak share berdasarkan pengalaman pertama la yang dihadapi.

anak - anak mak memang tak pegi nursery @ sekolah or baby sitter. dok je la dieorang kat umah. so tak le risau sangat kalau dieorang sakit. tapi nak dijadikan cerita.. sepupu dia balik then sakit. maka tersebarlah virus tersebut.

memula takde la suspect benda tu berjangkit kat anak2 mak pun. sepupu dia warded. then tetiba je anak mak yang kecik tu demam. taknak nyusu botol. haish...
nasibla la susu badan mak masih ada. itu je la kiranya penyelamat yang membuatkan anak mak ok je even tho demam. ber alas la jugak perut dia eventho xnak nyusu botol.

stil...time ni tak suspect pun virus tu berjangkit kat anak kita. hoh!!

bawak la si kecik ni pegi klinik sebab risau dia taknak nyusu n badan panas. time tu adalah hari ke 2.

tinggal si abang kat umah. bawak adik je.
cek kat klinik..
alhamdulillah. doc kate virus..so adik cuma tekak merah. xde pun tanda kena ulser ke apa. tapi doc nasihat. if xleh susu gak cek lg sebab baby tak boleh tahan lapar lama-lama. dapat la antibiotik.

tapi mak tetap tak risau sangat sebab anak mak masih nak nyusu badan. makan n susu botol je kurang. lepas bagi antibiotik, adik nampak ok..

tetiba pulak..petang rabu tu abang demam panas. si abang ni kalau demam panas, memang payah sikit. asal demam aje..badan dia akan kluar ruam-ruam. dan ini bukan kali pertama.
so kat rumah memang dah ready calamine lotion n ubat bontot.

bila cek suhu abang dah 38.6..aduhai..
tetiba pulak tu. si adik da ok sikit tetiba abang demam mendadak.
masuk ubat bontot untuk redakan panas.
mandikan abang.
so abang baring aje.
malam tu abang stil ok lagi..
nak makan lagi nasi udang kunyit. banyak la jugak makannya. so xexpect abang kena penyakit HFMD ni. mak buat rilex je la kan.

malam tu memang sesi berjaga suhu aje. sebelum tido abang amik paracetamol. abang sibuk cakap nak gi klinik. nak jumpa doktor. tapi mak tak bawak sebab ubat masih ada kat umah.

esoknya khamis tangan abang start tumbuh ruam-ruam. tapi kali ni macam beso - beso sikit. the dady pecahkan ruam berair tu then sapu calamine lotion. melalak la abang macam kena dera. padahal sapu lotion je kot.

yang mak pelik ruam abang kali ni macam beso - beso sikit. abang stil demam. tapi mak n dady sentiasa jaga suhu badan abang. then abang stat taknak minum susu. asal buat susu aje tak habis. mak dah stat risau. mak suruh dady cek mulut, rupanya tekak n mulut abang ulser.

terus la mak risau. tau abang xleh nak makan or minum. mulut pun macam bengkak aje. terpaksala mak bagi abang susu badan sebab itu je yang abang nak. syukur.....

abang selalu mak mandikan untuk redakan demam.
then bila bawak pegi klinik hari sabtu tu doc kata abang da ok. tinggal ulser je.
memang risau time hadapi penyakit ni.
so mak nak share tips mak jaga abang time kena HFMD ni.

  • pastikan suhu badan anak tidak terlampau panas. pastikan suhu anak stabil. 
  • jika panas, masuk ubat bontot untuk redakan panas dengan cepat. mandikan, jaram kepala n pastikan suhu stabil.
  • cek tubuh badan anak. ruam sapu calamine lotion or lotion ruam supaya anak tidak rengsa / menggaru. perbuatan menggaru akan menyebabkan  ruam akan meninggalkan bekas
  • beri anak makan n minum benda yang lembut - lembut. cth asikrim vanilla dan bubur. 
  • pastikan anak tidak terputus susu or makan. kerana anak kecil tidak boleh berlapar dalam tempoh yang lama.

mak ada kelas.

da loceng.
nanti mak update lagi.


babai




~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers