Sunday, January 31, 2010

selamat datang dunia sekolah




sedar tak sedar..dah seminggu aku berada dalam alam sekolah balik. kali ini totally pengalaman macam sekolah dulu-dulu. pagi2 dalam pukul 8 aje da start kelas. rehat pagi pulak dalam pukul 10.30 pg..sebab rutin harian yang baru ni. badan aku pon dah buat mogok secara diam. tak psl2 selseme n batuk pon mnyerang. tak leh nak ckp ape ah.
kalau dulu..sejak u lagi..aku dah mlupakan dah aktiviti padang. kat cni..setiap kali ade pendidikan jasmani..aku kene lari keliling padang tu sebanyak 3 kali. memula memang ah semput..nak pegi kelas pon jauh..tapi..bila dah 2 tiga kali pegi..kejauhan tu tak terasa sangat dah.
mungkin..lepas ni badan berselulit ni akan dapat di fitkan kembali. dalam banyak-banyak hal tersa rugi adalah sebab tempat belajar aku kali ni tak sediakan hostel. so...aktiviti untuk waktu malam yang aku boleh join telah berkurangan la..terasa tak adil tu memang ade..iyelah..orang len dpt hostel..tetibe kite ni kena lak cari umah sendiri. aktiviti koku juga tak la sebanyak mana yang aku gambarkan. masa mula-mula masuk dulu aku memang teringin nak join kumpulan tarian balik. join group bowling..kelab debat..JPP..tapi..kat cni macam tak ade je..
nak ikot bertanding pun..smua budak-budak belaka. memang cukup berbeza dengan suasana kampus IPTA. pendedahan yang kita dapat di IPTA tak sama langsung dengan suasana tempat aku belajar sekarang.
aku bukan apa..sekadar mahu berkongsi pengalaman jika semua warga tempat aku belajar itu ingin tahu. bagaimana situasi menjejakkan kaki ke universiti. perbezaan tetap ada..
apa yang penting..dunia baru ini mendatangkan seribu satu cabaran buat aku. komitmen aku akan berikan 100 %. aku mahu buktikan...aku seorang pelajar yang cukup pakej. pelajar yang memenuhi semua adas JERIS yang ada. dan target utama ialah bergelar jusa C sebelum umur 40 thn..kiranya..tahun 2010 adalah tahun perubahan.
dari segi takwim 2010..aktiviti dah penuh di tempah..sampaikan aktiviti untuk diri sendiri perlu dilupakan.
so pd encik abang..kita kena lupakan hasrat untuk berkahwin pada tahun ini.

dan pada kawan-kawan...maaf jika aku kurang meluangkan masa untuk kalian semua. jadual harian sangat ketat..:)

notakaki: lelah dengan hidup sendiri


Thursday, January 28, 2010

selamat tinggal

lama tidak bertandang menulis coretan perjalanan hidup. almaklumlah, badan kurang sihat, otak juga letih..tapi yang pelik..badan semakin mengembang.
kini..aku di tempat baru. mengalami situasi baru..tempat baru.
tempat tidak semewah mana jika dibandingkan dengan tempat pengajian terdahulu. tapi cukup membuatkan aku terdidik untuk menjadi guru terlatih. rasa singkat benar waktu..

dan hari ini juga..hari terakhir melawat tempat kerja aku. bukan melawat kosong exactly...aku menandatangani kontrak berakhirnya aku sebagai salah seorang staff OSCC. maaf..titipan nota terima kasih aku terlewat.
aku pergi tanpa meninggalkan kata. pergi tanpa bersalaman..dan kini aku hanya menitip nota.

sepanjang aku di oscc..aku sayangkan oscc. tempat pertama aku mengenali dunia pekerjaan. tempat pertama aku menimba ilmu. tepat pertama aku mengenali apa itu BOS sebenar. sungguh..aku sayang oscc..aku sayang warga oscc..kecuali....hanya dia seorang..haha..dah brenti still jahat..

oh tak..aku tak simpan dendam..tapi aku stil ingat. aku ingin menjadi insan baru. aku hargai semua yang aku pernah kenal. thanks to all oscc staff..aku nak tulis nama semua. tapi rasa macam tak larat nak bg ucapan.:)

dan untuk itu..aku ucapkan TERIMA KASIH kawan.

Friday, January 8, 2010

KPLI – list-to-do –

argh..pening bila banyak sangat perkara perlu di settle dalam tempoh 1 minggu. Nasib baik la jugak aku dapat yang dekat.so..untuk tidak mengusutkan kepala..mari kita buat list-to-do.

Step1: bila dah cek..perkara pertama yang kita buat adalah baca panduan tawaran. Then isikan borang penerimaan/penolakan tawaran tersebut. Sila ambil perhatian. Borang ini perlu di sediakan dalam 2 salinan. 1 salinan kepada BPG putrajaya dan satu lagi pada pengarah IPGM anda sendiri. Hantarkan ini dahulu.

Step2: Kemudian, sediakan 5 salinan : -
  1. surat tawaran (sila cetak dari laman web)
  2. kad pengenalan
  3. surat beranak (sijil kelahiran)
  4. ijazah/diploma/stpm/spm(setiap 1)
  5. surat pengiktirafan daripada JPA
  6. akujanji KPLI
  7. butiran penjamin dan saksi (siapa ada contoh..sila email pada saye..)

sila sahkan semua dokumen.

Step3: beli setem hasil di pejabat pos (5 keping). Bernilai RM 10 setiap 1.

Step4: ni macam biase ah. Buat medical checkup. Borang utk medical checkup tu pon leh donload dr website. Ade 2 borang yang perlu di isi
1.borang KP (BPG)9115...
2.borang am 402 (sesiape yang tade borang ni leh bg email kat sy..)..bagi penjawat awm..dah tau kot borang ni..bagi yang tak tau..anda boleh hubungi IPGM sendiri. Atau nak lebih mudah..bg ajer email. Keputusan borang am ni kene lengkap beserta keputusan Xray.
Sila buat salinan untuk borang ini juga (2 salinan)..tapi photostet borang yang telah di isi.

Step5: sila isikan borang BOR 02 – 07 (xtually..tak tau yang no 7 tu borang yang mane)..sbb dlm lampiran cume ade 6.

Step6: amik gambar, walaupun dalam panduan mintak 10 keping je..dalam borang checklist mintak 14 keping. so..sediakan la 15 keping..hehe..

Step7 : yang ini anda sediakan setiap satunya 1 salinan:
  1. surat berhenti sekolah
  2. akaun bank (mengandungi nombor akaun)
  3. BOR 07-03
  4. BOR 07-05 hingga BOR 07-07

Step8: sediakan dalam 2 salinan
BOR 07-02 dan 07-04

Step9: jangan lupa..sediakan duit RM 300 (untuk pendaftaran) dan barang-barang keperluan yang lain seperti anda ingin mahu masuk ke asrama penuh.

Sebarang pertanyaan lanjut..boleh komen/tambah/ ingatkan ape yang tertinggal. Bersama-sama memikul tanggungjawab yang telah kita terima. Upss..sebelum terlupa..tahniah kepada rakan-rakan sekelas yang berjaya..

Notakaki: Gembira menerima tanggungjawab..:D

saya bakal guru


dengar tak berita baru-baru ni? lambakan guru berlaku. itu di sebabkan keputusan semasa di maktab @ institusi pengajian tidak memuaskan ataupun memang guru telah melebihi had yang sepatutnya?

tengah bz nak buat takwim KPLI-to-do-list. supaya dapat membantu diri sendiri dan kawan-kawan.

mahu terima atau tidak?
pilihan ini tepat @ tidak?
sila tolong saya buat keputusan bijak..

Monday, January 4, 2010

HOW TO RECRUIT THE RIGHT PERSON FOR THE JOB?

go open source..go go..:D


Put about 100 bricks in some Particular order in a closed Room with an Open window.

Then send 2 or 3 candidates in
The room and close the door.

Leave them alone and come back
After 6 hours and then analyze
The situation.

If they are counting the
Bricks.
Put them in the accounts Department.


If they are recounting them..
Put them in auditing ..


If they have messed up the
Whole place with the bricks.
Put them in engineering.


If they are arranging the
Bricks in some strange order.
Put them in planning.


If they are throwing the
Bricks at each other.
Put them in operations.


If they are sleeping.
Put them in security.


If they have broken the bricks
Into pieces.
Put them in information Technology.



If they are sitting idle.
Put them in human resources.


If they say they have tried
Different combinations, yet
Not a brick has
Been moved. Put them in sales.


If they have already left for
The day.
Put them in marketing.


If they are staring out of the
Window.
Put them on strategic Planning..


And then last but not least. If they are talking to each Other and not a single brick Has been Moved.

Congratulate them and put them
In Top management


memang ini lah yang aku jumpa sekarang ni..hehe..
dan kini aku dah tau..kenapa en gula-gula lantik si bontot besar jadi anak buah atasan dia..haha
dan ucapan tahniah untuk si bontot besar atas kejayaan dia yang aku tak pernah congrate selama hari ini.
azam tahun baru? hm..nak cari wit lagi byk dari sebelum ni.
mungkin perlu melakukan beberapa perkara yang ekstrem

notakaki : seronok dengar lagu jac - dambaran hati. dam seronok baca artikel ni. sumber dari respek group yahoo!..

bandar elite

first time aku jumpe kawasan yang adanya semua kemudahan drive thru. aku bukan nak kate la..tapi kemudahan yang terdapat kat tempat tu..lebih dari putrajaya..pusat pembangunan kerajaan malaysia. mungkin ada yang dah pernah jumpa kat tempat lain. tapi aku stil jugak nak share kemudahan drive thru yang aku jumpe awal tahun baru hari tu.

aku balik kampung untuk menyambut tahun baru kali ni. tapi tak dapat counting tengok bunga api sebab masih lagi dalam kereta. seronok rasanya dapat berjalan-jalan di kawasan perumahan SETIA TROPIKA. kalau bagi orang johor..may b tahu lah kot. kawasan perumahan baru. sekali masuk kesana seperti bandar di dalam taman. cuma pembinaan masih giat berjalan.
dalam hati teringin memiliki sebuah rumah di sane.

bersama-sama encik kesayangan, saya dapat jugak mengambil beberapa gambar kenangan untuk di kongsi bersama. kalau sudah beli kamera mahal dan berkualiti. tentu gambar ape sahaje jadi menarik agaknya.:D.

so..lyn..






dan jangan tak percaya..bangunan sebelah maybank dan starbuck ni adalah KFC and pizza drive thru dikumpulkan di dalam satu kawasan.

notakaki: jimat masa, jimat wang

page

Followers