Wednesday, December 31, 2008

New YEAR!! dan zaman kanak-kanak...

opss....hari ini rupanya hari terkahir sebelum kita melangkah ke tahun 2009..segala kenangan yang indah..yang pahit..kita patut renungkan dan djadikan satu pengajaran bg yang buruk dan kenangan bagi yang indah...tak semua benda yang telah berlalu itu satu perkara yang patut kita tinggalkan...

tahun baru biasanya kebanyakan orang akan kaitkan dengan azam baru..macam kanak-kanak yang baru memulakan alam persekolahan mereka tahun depan..tahun 2009 akan menjadi detik-detik indah yang mereka rasa sungguh bermakna...melalui hari pertama persekolahan..adalah sekali dalam seumur hidup...indah kan..kalau dikenang waktu mula bersekolah dulu...

tahun ni..salah seorang daripada anak sedara aku akan memulakan alam persekolahan...moga-moga dia cerdik seperti makcik dia ini. walaupun aku tidak merasai sekolah tadika..aku masih lagi mencari kanak-kanak pintar disekolah...bermakna..belajar dirumah lagi berkesan...ehehe..membuktikan teori aku yang anak-anak yang sepenuhnya diberi perhatian oleh ibu bapa dalam pembelajaran akan menunjukkan potensi lagi baik....

masa aku kecil-kecil pon..bukan banyak guru-guru tuisyen yan gmenawarkan perkhidmatan di kampung-kampung...mujur..waktu dulu..anak-anak terbiasa dengan apa yang ada..maka tak timbul rungutan kurang bahan bacaan. terlintas juga rasa kasihan melihat kanak-kanak sekarang seperti hilang kenikmatan zaman kanak-kanak mereka..

kecil-kecil lagi sudah dipaksa menghadiri kelas menari lah...piano lah..taekwando lah....bila mula menjejak kan kaki ke sekolah...terpaksa mula menghadiri kelas tambahan..pdhl..mereka baru sahaja darjah satu....kunun-kunun nye persediaan untuk akhir tahun...terlalu menitik beratkan soal pelajaran tidak salah..tetapi sebagai ibu bapa..kita juga harus berfikir kehidupan zaman kanak-kanak mereka...

zaman kanak2 yang tak mungkin boleh berulang...hidup dalam penuh tertekan menyebabkan jiwa anak2 semakin memberontak...aku pernah membuat satu kajian berkaitan music dan math juga games and math..semua itu kejian untuk kanak-kanak dalam lingkungan 7- 12 tahun..

aku sengaja memilih tajuk yang berkaitan dengan kanak-kanak untuk persediaan hari tua..sekurang-kurangnya ijazah yang aku miliki tidak sia-sia...walaupun tidak bekerja dalam bidang math..tapi aku perlu memperaktikkannya secarafizikall...

mungkin saja satu hari nanti aku perlu berbakti menaburkan ilmu yang telah aku pelajari...mungkin kepada anak sendiri..atau mana tahu rezeki aku juga dapat meluahkan ilmu yang aku ada..kepada anak bangsa...

menyulam sutera diatas buai...
buainya laju menjulang atap..
anak sendiri jangan terabai..
akhirat kelak tidak terjawab..
main congkak diatas batu
batu berukir bunga semalu
hormati ayah..hormati ibu
supaya hidup kita terpandu

lynn...cyberjaya....4.43 ptg...
Tuesday, December 30, 2008

**1430**ma al hijrah

5.03 petang....
baru teringat yang hari ini aku belum pos ape-ape artikel..sbenanye cuti pat hari..aku da menulis beberapa page cerita untuk di publish..tapi aku tertinggal..dan rasanya tunggulah tahun baru...bagi umat islam..semalam kita melangkah lagi ke tahun yang baru..29 Disember 2008 bersamaan dengan 1 Muharam 1430 Hijrah..

aku ingat lagi..yang emak aku cakap aku dulu lahir pada bulan muharam kalau dalam bulan islamnya..kalau tak silap aku..dalam minggu kedua muharam..jarang menyambut hari jadi dlama bulan islam..aku sendiri kabur tarikh kelahiran aku..13 muharam nanti akan berlangsung majlis memasak bubur asyura...sempena hari itulah aku mempunyai seorang sahabat bernama nor azura...bukan nor asyura..ehehe..dengar cerita dia lahir 13 muharam..

kalau kat kampung aku..time memasak bubur asyura adalah masa yang meriah sepanjang bulan muharam...bergotong-royong...dan rupa bubur asyura menyerupai bubur lambok..mungkin kanak-kanak sekarang tidak merasai kemeriahan majlis-majlis sebegitu...yang tinggal di kampung hanya generasi yang agak berusia..berumur..

kalau diberi pilihan..aku sendiri ingin menetap di kampung..mempunyai hidup yang ringkas...damai...dan tidak terdedah dengan bahana yang membawa bencana..aku ingin mendapat putera puteri yang menikmati suasana kampung..hidup serba sederhana..belajar bersusah payah..supaya mereka faham erti hidup yang sebenar..

kanak-kanak yang faham erti kesusahan lebih senang berjaya...dan lebih tabah menempuh hidup..realitinya..memang kita selalu perhatikan..orang senang..orang kaya...mudah berjaya..tapi bila di nilai semula...anak-anak kampung...mempunyai ibu-bapa yang agk berusia..dan kehidupan mereka hanya diterangi oleh lampu minyak tanah..merekalah yang memiliki otak yang pintar..bergeliga...

orang kata...mencari permata yang indah didasar lautan bagaikan satu dalam seribu....begitulah juga menjadi orang yang berjaya...tidak semudah yang disangka..

merenung bintang dilangit....
tidak tahu jarak jauhnya..
menggapai bulan di angkasa...
baru terasa jaraknya...

macam aku....hidup semasa kecil serba sederhana...merasa jerih payah mengayuh basikal kesekolah....melalui lopak air..jalan belum di tar..lecak di merata tempat..debu diwaktu panas...dan kini..aku sedang meniti....tangga keberjayaan..paling tidak..sebelum 2011..aku perlu mempunyai simpanan bernilai puluhan juta...

semoga bukan sekadar anganan....dan..doakan untuk keberjayaan..
Friday, December 26, 2008

**knape?? ni...cinta taman larangan**

tak tahu knape..dua tiga hari ni..bile blogger len bukak blog aku..dieorang tak dpt tengok posting aku..pergh..kecewa btol rasa bila blogger len ngadu..pdhl..aku tak wat ape-ape yang memudaratkan pon...bosan btol bile kene serang virus yang ntah hape-hape tah..

semalam cuti krismas..so hari ni ramai gak yang apply tok sambung cuti..opis pon takle meriah cam slalu..sunyi jer...sbenanye akali ni aku nak kongsi cket pengalaman tentang cinta taman larangan.. sebenarnya cinta macam ni memang tak banyak..tapi ade gak berlaku...

kisah kali ni antara anak sedara n pakcik (a.k.a suami makcik die)..nak bagi lagi senang..aku letak la nama budak tu azie..dan nama lelaki tu razi..cewah..cam kene lak..azi vs razi...nak di kisahkan..aku mengenali mereka atas ikatan bau-bau bacang...so dalam tak sengaja..aku pun terlibat dalam konflik ni...

ceritanya bermula lebih kurang setahun yang lepas..time tu aku masih menuntut di negeri bunga orkid..gosip ni di sampaikan pun menerusi anak-anak kampung ku..teman lepak bersama..merangkap sepupu-sepupu dan anak sedara ku...

razi memang agak berjaya di kampung itu..memiliki rumah besar..perniagaan sendiri..menjadikan dia seorang yang agak mewah...isterinya seorang cikgu...maka hasil pendapatannya memang banyak setiap bulan...zaman muda..razi habiskan dengan kerjaya..perasaan untuk bercinta tidak pernah terlintas dalam jiwanya..

perkahwinan dengan isterinya pun diaturkan oleh ibuku...kerana razi dulu seorang pemalu dan kebetulan pula berkawan dengan abng ngah..ibu memang ringan tulang menolong...yelah..anak muda dari perantauan (perak negeri asalnya)..ta at sembahyang...rajin mengaji..dan rajin..hati tua mana tidak berkenan...

maka dia dijodohkan dengan orang kampungku..cukuplah sekadar aku menggelarnya ros...ros seorang guru sekolah rendah....mempunyai ramai anak buah kerana dialah anak bongsu keluarganya..

nak dijadikan cerita..si ros mempunyai anak buah sedang-sedang usia bernama azie..ros dan razi hidup bahagia sehingga anak ketiganya lahir...ntah bagaimana berputik cinta di taman larangan itu, aku sendiri tidak pasti..yang penting..bagi aku..salah kedua-duanya..dangkal benar otak si razi..menjadikan anak sedara sendiri dijadikan sebagai tempat bermain kasih...bukan dia jahil agama..lengkap segalanya..

pada permulaannya..aku sangkakan..semua itu gosip liar...dan bagi aku..mungkin layann si razi terhadap azie hanya sebagai anak buah..berpimpin tangan semasa melintas jalan..bagaikan bimbingan seorang pakcik...

buah yang tumbuh di taman larangan memang suka benar orang memetiknya mungkin..aku sendiri hairan...aku sangkakan..hanya ros yang tak usul periksa...tapi pembongkaran mesej di telefon razi mendatangkan prasangka yang bukan-bukan...

yang ini di kotak inbox...
"abang da tidur??"
"syg masih belum tidur lagi..orang sebelah bagaimana"

dikotak sent pula..

"abg blm tidur sayang"
"teringat abg ye??yg cni dah tidur"

...dan terbongkarlah skandal larangan itu..bukan aku sendiri yang membuka mesej-mesej itu..tapi anak sedara si razi sendiri yang kebetulan bercuti dari pahang...dan kecoh la berita tu...kesalahan yang razi lakukan memang agak melampau pada pandangan aku...aku tak kisah jika dia mencari cinta lain..yang lebih suci hubungannya...bukan darah daging isterinya..

mungkin azie masih muda..dan belaian yang diterima dari razi membuatkannya terlupa...lelaki yang diulit dengan cintanya tiu..suami makciknya sendiri...tak dapat aku bayangkan bagaimana terluka perasaan ros....

keluarga azie berkeras enggan mengakui kesalahan anaknya itu..dan dengan terbongkarnya mesej-mesej itu..hubungan mereka..agak mendatar..tiada lagi permainan cinta dan keluar bersama....

dan bila baru-baru ini aku kembali lagi kekampung..cinta mereka berputik kembali rupanya..tempat memadu kasih..di R&R kampungku...lagak razi kali ini agak berlainan..hp ditinggalkan dirumah...dan azie pula memberi alasan menghantar kuih jualan...

aku..hanya mampu menggeleng kepala..mampu melihat..tapi tak mampu berkata-kata...
Friday, December 19, 2008

adakalanya seseorang memiliki pasangan hidup berparas menarik
tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung.

Ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sangat
boros.

Ada pula pasangannya indah dan jimat tetapi malas beribadah.

Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu
hadis: 'Manusia itu seperti unta. Antara 100 ekor unta, sangat sulit
kamu menemukan seekor yang sangat baik tunggangannya. ' (Hadis
riwayat Bukhari dan Muslim).

Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

Ada gadis yang mengeluh kerana sudah penat mencari calon suami yang
berkelayakan, gagah dan lawa, tenang dan lembut serta kuat beribadah.

Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yang cantik, senang
dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pandai mengambil hati
ibunya.

Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan
kita: 'Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah.
Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti
menyenangi perangai yang lain.'

Pesan Rasulullah sejajar dengan firman Allah: 'Kemudian apabila kamu
tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak
menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang
banyak.' (An-Nisaa: 19)

Sebagai pasangan (baik suami mahupun isteri), janganlah kita
membiarkan begitu saja beberapa aib atau kekurangan pasangan kita.
Alasan bahawa sikap sudah begitu sejak mula - tidak boleh dipakai
sama sekali.

Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

Suami hendaklah berdakwah kepada isteri dan begitu juga sebaliknya.

'Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran
yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya
Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat
dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang
mendapat petunjuk.' (Surah An-Nahl: 125). Dakwah paling asas adalah dengan pasangan kita sebagaimana
Rasulullah saw menyampaikan kisah baginda menerima wahyu kepada
isterinya, Khadijah. Ia diikuti dengan anak-anak dan orang-orang
terdekat.



Oleh itu, suami/isteri perlu menggilap cara merubah sikap pasangan
dengan cara paling elok menunjukkan contoh dan hujah. Kekasaran atau
pukul bantai tidak boleh dibuat untuk memaksa seseorang berubah.

Selain ikhlas dalam menasihati, penting pula ikhlas dalam menerima
nasihat. Ketika kita dinasihati, hendaknya kita kendalikan serta
lunakkan hati kita untuk ikhlas menerimanya.



TIPS CINTA SUAMI ISTERI

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Thursday, December 18, 2008

**money.....**


smalam sara pi interview...hope so..die akn dpt kerja tu..sekurang-kurangnya dia akan dapat kerja yang stabill...im pray for her...dua tiga ari ni..da start da makan kat rumah..sebab barang-barang dapur semua da beli..time ni la rasa bertuah dapat rumah yang sronok...persekitaran pon baik...dan keselamatan terjaga..

cerita pasal ekonomi akan meleset awal tahun depan kadang-kadang buat aku rungsing..yela..baru je habis belajar...da gawat pulak ekonomi..menyebabkan semakin ramai graduan menganggur...even worst...makin banyak universiti-universiti swasta menawarkan course yang profesional..so masuk U bkn lagi menjadi satu kebanggaan..sebab makin banyak kolej dan U swasta..so..sape yang banyak duit...dia la yang akan berjaya....

maka..menjadi satu kemestian sekarang..kalau ingin mencari pasangan mesti nak yang kukuh pendapatan..rasa cam tak patut kadang-kadang...tapi..keadaan persekitaran memaksa kita bertindak sedemikian....bende ni gak..aku pernah aku bincangkan dengan clique aku...
apa yang lagi penting dalam membina sebuah rumah tangga.....

kebanyakan pihak perempuan...akan mengatakan..bahagia la yang paling penting..tapi bila aku persoalkan...kalau takde duit...boleh jadi bahagia...dan mereka akan terus berfikir...bagi aku..secara logiknya...memang la bahagia boleh di pupuk tanpa taburan wang ringgit..hatta orang kaya sekali pon kadang-kadang tidak merasa bahagia...duit banyak...rumah besar...tapi masih rasa kekurangan...

memang pelik kan..tapi..nak di ingatkan...manusia..mana mungkin puas dengan apa yang dimilikinya...

macam orang cantik..
nak lagi cantik

orang kaya nak lagi kaya
orang berpangkat..start la tamak haloba


bila aku tanya lelaki pulak..apa yang paling penting...dieorang bagi jawapan sebaliknya

"duit bukan segala-galanya lynn"

then aku cuma bantai senyum dan bidas balik..kalau bukan duit segala-galanya....kalau takde duit leh kawin ke?? leh idup??leh sekolah?? dan cakap la apa yang tak perlukan duit...even kalau taknak kawin nak buat anak je pon..perlukan duit...

logik tak?? logik kan...ni semua sebab kita ni terbelenggu dengan persekitaran yang selalu fikirkan duit..sebab tu la bila fikir pasal duit...semua akan cakap duit tu penting...jadi orang kaya adalah idaman...tapi kalau kaya pon..tak kemana..harta dunia...
Wednesday, December 17, 2008

**stuck in the MiDDle**

hari minggu lalu...masa habiz dengan bersiar-siar di sekitar midvalley...slalunya aku keluar dari seri kembangan naik erl yan gmahal tu kat putrajaya..tapi kali ni nak rasa kelainan..aku try la amik komuter dari serdang....aku sebenarnya bukan la jakun sangat dengan komuter..ade la lebih spuloh kali aku nek..tapi semuanya hala dari kl sentral menuju ke sh alam..so aku tak le pernah cuba dari destinasi lain....

oo..lupe..skali penah naik dari seremban p ke nilai..tu pon mase aku memula nak start practical kat cyberjaya....so..itu la first time aku menuju sendiri ke ktm serdang....

roomate aku pon da pesan macammana aku nk pi ke ktm serdang tu..perkataan die yang banyak teruuuuuuuuuuuuuus je..then dua tiga kali belok kiri..nak dijadikan cerita..ada la dalam 5 minit aku bertolak dari rumah..ujan turun la selebat-lebatnya..aku yang naik roda dua ni..memang le akan basah kuyup..nasib aku mmg da ready awal2 pakai sweater dan baju ujan..tapi dek sebab ujan turun mencurah-curah..aku pon stop r jap kat bwh jejambat..ikotkan ati mmg gerun...

tapi aku takde choice...yela..takkan aku nak trus gak pi ktm tu...4sure la aku akan jadi basah sekuyup2nye..abiz makeup yang aku apply tu cair dibawa hujan...sblm aku brenti tu..aku mmg da perasan ada la segerombolan mamat-mamat motor..(ala..bdk2 lagi aku tgk)...dieoragn pon tengah berteduh sama..aku baru je brenti parking..ade lak sorang bdk ni tegor2..

sebab aku tanak la dikatakan sombong ...aku pon layan r..yela..kang dieorg bertindak ganas...aku gak yang kene..aku pon lyn r bdk tu cam adik...pastu leh lak die mintak-mintak contact number...aku pon berpura-pura la tade phone...time tu da pukul 3 da..da la aku janji ngan buah hati aku kat midvalley kol 3..aku pon tade pilihan...ujan yang renyai-renyai tu aku pon redah la pelan-pelan..smpai r flyover serdang..

ntah hape ke malang nasib aku..aku leh lak pilih utk tak naik fly over..even ..housemate aku da pesan...sampai jupe signboard lebuh raya bermula pon aku perlu terus lagi..aku pi le kluar simpang sblum flyover..maka jadinya aku tersesat barat sampai depan UPM..da la kat situ banyak lubang mak oi....merbahaya sungguh...

dengan hujan renyai-renyai..aku pon sibuk la mencari jalan...dengan jalan yang banyak lubang..sunguh kasihan..tapi aku nekad gak..takkan r aku da sesat..aku nak patah balik...eish..tak leh...aku pon berusaha tanya makcik2..yang aku jupe..sampai la satu kedai yang bagi direction yang aku faham....

at last..aku sampai juga akhirnya kat KTM tu...n sampai midvaley...dalam pukul 3.45..ahahaha...
aku sebenarnya tade mood sangat pon nak bercerita dengan apa yang aku buat ujung minggu..cuma tetibe aku rasa cam rasa tak puas hati aku menyelubungi ati aku..eish2...da jadi jahat ni...

tapi cam biasa la..aku kalau nak bercerita..kene berkias2..kalau tak nanti ada pulak yang menangis+tak puas ati+jaki ngan aku pulak...sebenanrnya aku pon pelik...sorang budak ni cam jaki je ngan aku..pdhl aku tade kes ngan die...tapi sebab dah jadi sifat semulajadi dia..dia ni jenis angin+baran+sesuka ati die je nak marah...aku pon wat taktau je la...ntah knape tah..makin lame...die cam kisah pasal orang len je..pdhl die tade pon wat pape..bile aku suarakan sikit tak puas ati aku..die mula la menceceh + nk nangis+pura2 mnerangkan keadaan balik..die ingat aku bodoh sangat gaknye tak leh pk...aku malas nak layan..

tapi biasa la orang camtu..tak puas hati die ni memang akan berpanjangan..so aku akan wat bodo je..kalau layankan...makin teruk jadinya..kata orang..kalau bercinta..leh jadi clash....kalau kawin leh cerai berai..sebab die ni bukan jenis nak memahami orang lain..die akan pk pasal die je..n kadang-kadang bende kecik +tak msk akal pon die sibuk nak pertikaikan....

mana la ade orang phm....mana le ade orang tahan..........dan kata orang...cinta takkan tumbuh atas hati batu...so camtu la lebih kurang...nway..aku bukan kisah sangat pon..kalau nak kate die bagus..bagi aku biasa-biasa je....takde yang hebatnya pon...kalau dia hebat..mesti dia da jadi orang kaya..tak pon dah ber anak pinak sebab dia da laku..tapi dia lebih kurang aku je....

ntah ape yang dia nak berlagak tah..


kata orang...kalau dah setaraf..takde apa yang dia nak banggakan..cuma mungkin..dia lebih berpengalaman...

confuse tak????
confuse kan...


ilmu itu indah..jika dikongsi
ilmu itu manis..bila di rasa bersama
dan ilmu itu jernih..bila tiada prasangka
maka...
berilah ilmu dengan setulusnya...

pengalaman itu emas
jika mahal nilainya
pengalaman itu harta bila di jaga
dan pengalaman itu bernilai..bila diguna
maka..
dengan pengalaman yang kita ada...
janganlah sesekali kita mendabik dada

kerana..ilmu dan pengalaman..cuma dipinjamkan
daripada maha esa....
Thursday, December 11, 2008
**pelamin anganku musnah**

ingat tak lagi lagu ni pernah dipopularkan satu masa dulu..lagu dendangan azie ni aku pon hampir lupa...sampailah salah seorang sahabatku membincangkan hal berkenaan lagu ini. maklumlah masa tu..die tengah frust....aku sebagai salah seorang pendengar setia...punya la sibuk mencari lagu ni..nak gak dengar lagu-lagu lama...+ ingin berkongsi rasa teman aku tu..sekurang-kurangnya..time aku memberi nasihat....aku boleh merasai kepedihan hati si dia..dan sekali gus..memberikan nasihat berguna n boleh digunapakai untuk si dia...

memang la tajuk tu sesuai sangat sekarang ni aku hadiah kan buat teman aku..si cici..bukan lagi untuk kawan aku terdahulu..maklumlah..ikatan yang dia sangkakan musnah masa tu terbina kembali..macam tu la adat bercinta...gaduh bagai nak rak...tapi bila da baik..tak ingat dunia...adat resam pula bagi yang dah siap mendirikan rumah tangga...bak kata orang..kalau tiada yang pahit bagai mana mahu merasa manisnya...

hubungan cici akhirnya sampai ke titik noktah terakhir..segala perkara dan pergolakan yang berlaku dalam hubungan dieorang..berakhir jugak...macam salah seorang pembaca blog aku cakap...(kak arni)...lelaki macam tu tak sayang kita..tapi time baik..si cici bukan kisah...segala yang aku nasihatkan..berlalu bagai angin..dan aku rasa..itu yang terbaik untuk dia...sebab hidup ni..kita sendiri yang tentukan....

kawan...berguna untuk nampak kesalahan kita yang kadang-kadang kita sendiri tak sedar...dan kawan yang ikhlas..kawan yang mampu memberi nasihat...tapi..bila si empunya diri dah buat keputusan...si dia akan merelakan...so aku cuba menjadi kawan sebegitu...dan pengakhiran dan resultnya..kene la tanggung sendiri...

kiranya..skang si cici tgh frust gak sebab kene tinggal..tapi..biasa la..nasihat aku..."bunga bukan sekuntum..kumbang bukan se ekor.."..ayat sama untuk org yang putus cinta...
kalau lah aku...mesti aku tak leh pakai nasihat camtu...so yang bley aku wat..sokong la si cici ni ngan hidup baru dia...kalau dah kene tinggal..pastikan..orang yang gatal-gatal tinggal kita tu menyesal...

nway..hidup mesti diteruskan..we doesn't know wut future will b....
uh..........kadang-kadang..bila fikirkan kembali...cinta adalah medium untuk menyatukan dua perasaan..dan secara logiknya..kene la dua jiwa n perasaan tu berkongsi rasa..bertolak ansur..dan bersama-sama memahami kehidupan yang mereka bakal bina..so..kalau hubungan tu tak berjaya..makanya..dua hati itu tidak ditakdirkan bersama...

menggembleng usaha untuk mengecap kebahagiaan bukan semudah yang di sangka..lain orang lain dugaannya..bak kate pepatah..lain enau..lain belukarnya...so..lain org..lain la ragamnya..bagi yang sedia telah berpasangan..dan berjaya hidup dengan gembira...bersyukurlah..kerana menemui pasangan yang sepatutnya...

bercerita tentang diri....
menapak kehilir...meniti ke hulu
renang ke darat..bersampan ke laut..
menongkah arus..menempuh badai..
hanya diri..
mengerti maksud..
bercerita soal hati..
hanya hati boleh jwbnya...
bercerita soal mati...
tunggu maut..ajal menjemputnya..

Friday, December 5, 2008
**hai...lelaki**

Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik, nampak tua, gemuk.. Tapi tahukan anda semua
wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnya isteri & ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda?

1. Tahukah anda, jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehingga benar2 hancur, itu akan membantu proses penghadaman kita, sekaligus mengelakkan kita gemuk.. tetapi kasihan kaum ibu ni, terpaksa makan laju2, telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis. Tapi si suami.. layan jer sambung makan, buat2 xdengar anaknya menangis. So, wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan x sempat nak hadam betul2.

2. Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir. Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak. Sayang katanya... takut membazir. Membazir tukan amalan syaitan. Si suami pulak dengan riaknya mengatakan "kau ni kuat betul makan!"

3. Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapaknya akan tido mati terus. kalau yang dengar pun buat2 tido lena sbb malas nak bangun, malas nak ganggu tido nya. wanita lah yang dalam semalam, berapa puluh kali terpaksa bangun membuat susu utk anak. Bila x cukup tido, mulalah muka nampak letih dan cepat nampak tua. Kedut2 pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ker, aper ker... xkan nak hilangnya. Petua utk cantik kan ada dua yang penting, minum air banyak & TIDUR SECUKUPNYA.

4. Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja utk membantu menambah pendapatan keluarga, bila balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan.
Dengan perangai anak2, perangai bapaknya... nak itu, nak ini.. So, wanita pun membebel, marah2... dan bila marah2, banyak leter, so cepatlah jadi tua..


Kesimpulannya. .. wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI.. Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda.
Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda perlu memikul tanggungjawab dia sementara, anda mungkin tidak mampu melakukan seperti dia..
Thursday, December 4, 2008
~last day bersama~
..konvo+andaman+pantai jeram..

ni pose aku sebelum teman shahrul nizam amik konvo dia. sara lak tengah sibuk bergayut...sampai melekat kat dinding belakang tu..siap pegang2 cermin lagi..masa ni da dekat tengahari jugak.
aku sebenarnya bukan apa.."aku menulis bukan kerna nama"..cewah..cam lagu la pulak...aku memang tak nafikan..blog ni salah satu alat berkongsi pelajaran..ilmu...dan benda-benda yang berguna. tapi...terpulang la pada hak masing-masing...apa guna blog tu..untuk mengkritik...aku memang tak kisah..apa lagi nak mengata tulisan aku ni sekadar kata-kata kosong...

aku langsung la tak kisah..lagipon..ilmu bukan boleh diukur dengan pemikiran seseorang...apatah lagi hanya untuk berkongsi pelajaran dan ilmu yang dimiliki..dan aku juga menulis bukan untuk sentiasa dipuja..dikagumi orang...aku langsung tak kisah dengan semua itu..

yang penting..tulisan aku..hak aku..tak siapa boleh pertikaikan..mslh isinya..terpulang la pembaca yang menilainya..dan aku juga tak pernah memaksa sesiapa membacanya.

minggu lepas aku bermastautin di sh alam. mungkin kali terakhir aku berhibur bersama teman-teman..malah melepak di rumah flat syek 8..sebab december ni..semua sahabat aku telah berpindah...yelah..mggu itu minggu terkahir berhimpun..dan minggu ni ramai yang dah angkat kaki balik kg..dan ada yang sibuk mencari pekerjaan. menyebabkan semua sibuk melancarkan perjalanan hidup masing-masing...smpaikan kadang-kadang terlupa yang masa sentiasa berputar.



malam sabtu...aku dan sahabat bercadang ke pantai jeram untuk mengambil angin malam..menghabiskan masa bersama-sama..aku sangkakan dekat..yelah ye-ye sahabat aku mengatakan pantai jeram tu terletak di sempadan klang...nasib jugalah aku makan sebelum perjalanan. bila da pegi..baru lah aku tau..mmg jauh la sgt dari sh alam..

kalau nak membayangkan...berjln lah tujuh hari tujuh mlm tanpa berhenti..belum tentu anda semua tiba di sana...hehe..tapi yang penting..makan kat pantai jeram memang puas hati wlpn aku n sahabat yang lain order sotong tepung...tp tak sampai2..

makanan kat ctu..di masak segar..kita sendiri pilih ikan n mknn laut..dan terus di masak kat ctu..memang bez..time tula aku baru tau..ikan gerut-gerut tu lebih kurang rupe ikan siakap..canggih btol.muka diebinatang(kalo utk org dieorg..ahaha)serupa..aku pon tatau ape beza antara siakap n gerut2...so maknenye aku tak le leh kawin lg..

kan..kan...

mlm esoknya aku lepak lagi gn clique aku..kali ni kat andaman pulak...entah ape silapnye kali ni makan mlm aku tak meriah macam selalu..ada la pulak secara tak sengaja bertegang urat..itula org tua-tua cakap...kalau da suka..jgn suka sgt..nnti sedih jdinye..btol x...so msti mlm tu kiteorg da terlebih ske suki..smpai jd kurang bezt lak..

kalau nak pk...mmg mls..sbb bukan ape sgt pon..tak psl2 nak kecik2 ati..nsb r aku ni wat tatau je..yela..da la tu mlm last..takkan r aku tbe2 je nk bubarkn mkn2 tu..eish2..so..ada la dua tige keping muka bergembira aku...(yg sbenanye mmg slalu happy =)..)



so pade kenkwn aku..aku harap semua yang kite tempuh bersama menjadi kenangan-kenangan terindah dlm menjalani hidup mendtg...

sahabat-sahabatku tersayang
...
..tak susah mencari teman bergembira
..juga tak susah mencari kwn sewaktu kita kaya
..tapi ingtlah..
..sukarnya mencari teman yg yg stia bersama
..sedia meratapi tangis
..sedia menatap hiba
..sedia berkongsi kasih
..tatkala
..kita sendiri di landa derita
..kita sendiri hilang punca
..dan kita sendiri tak terkawal emosi jiwa

sebagai teman ku..sudilah menemaniku walau apa pun terjadi padaku..walau apa yg terjadi pdmu..kerana..kita ditakdirkan menjadi teman di riwayat ini...biarlah semua kita harungi bersama...biarkan lah segala yang nista..caci..slh sangka bubar dari kita..

sahabatku..di sini aku menulis...
menulis untuk menangkis..
menulis untuk menghakis..
prasangka yg entah bila munculnya..
........dan pesanku sahabat..
buanglah yang keruh...dan kautlah yg jernih...
supaya hari muka kita..
sentiasa terbayang...
wajah-wajah teman yg setia...

so..sebelum aku menutup kata..biarlah aku mencoret kata

peah : =)..jgn cpt majuk ek sayang...hati kena kental..jiwa kena besar..
sarah:=)..jgn lupa sentiasa tersenyum..sebab senyummu itu indah..
zubaidah:=)..tanya pada hati..apa kehendaknya...
rosli : =)..cinta itu penting dlm kehidupan..carilah sinar di dlmnya
mawardi:=_..keras hati itu perlu..lembut hati juga begitu..
bakri:=)..kesetiaan itu penting..tapi yang lagi penting kebahagiaan hati sendiri..

wassalam......................4.20ptg..cyberjaya..selangor


Thursday, November 27, 2008
**.......***

ahahah..taktau nak buat tajuk ape...xtually lame sgt da rasenya tak merapu..lepas je balik dari sh alam aritu..langsung aku tak sempat nak update blog...nak di jadikan cerita...sebelum aku bertolak pi sh alam 19 hb aritu...aku pi la godeh2 sistem aku untuk kali terakhir...yela..takut tu nak present..

ntah macam mane tibe-tibe je tergerak hati nak tukar password utk database..aku pon tuka la..then bile aku bukak balik..akunye database da takleh nak acces...time tu tak dapat bygkan r macammana pucatnye n serabutnye pale otak aku..aduh..rungsing sgt

aku punye la cr jln penyelesaian sampai tertidur-tidur..last-last aku pasrah...pi nek erl..n amik komuter sampai sh alam..area kol 10 aku da smpai...lepak2 blik dak wani (die tak blk sbb pi sukan asea..canggih sep..)

then aku lepak2 n pi le fakulti dlm kol 1.30...aku da tade hati nak recover balik database tu...da tu..ujan lak tu..abis r baju aku bsh sbb dr bas stop pi fac aku tu kene gak berlari-lari anak+ngn beg yg berat...

time ujan lebat..kilat sambung menyambung...guruh berdentum...aku pon buat persediaan nak present..nta ape untungnya aku..sebab ujan lebat..juri yang nak tanda aku nye presentation tu 2 org je...aku pon tersenyum lega..n kwn aku pesan...slagi die tak tnye psl database...aku jgn ngengade kantoikn diri sendiri

aku pon buat r muke confident...(nasib r sistem jln...) n...aku berjaya akhirnya..ahahah...20/11 ade lak exibition tok project..tapi tak risau sgt..sbb da setel present..so aku+clique2 aku pi r lepak kat ANDAMAN syeksen 24...

aku ni mmg crewet cket bab mkn..tpi kat kdai tu..wlpon makck amik order tu tulis je pe yg aku+kwn2 aku ckp(wlpn dlm perbincgn)..service dia cepat..murah dan sedaaaaaaaap....

memula kiteorg plik gak..sjak ble lak order udang grg tepung+ayam cendwn..rupe2nye time ordr tu ade le si tepet ni sebut udang tu..ahahah..tak sedar pon..pdhl order tu dibuat oleh aku n sara....tapi kiteorg telan gak (kecuali sara yg tak abiz mkn)

peah tak ikot lak kali ni sbb ade hal..so aku bercdg nk pi mkn2 lagi ngn dieorg mggu ni..+anta report last...kali ni nak open table utk bln 10..so kirenya bln ni pdt tu..

aku br je dpt msg dr zack..ckp die pon trn skali..tapi aku konfius lak..die nak pi diner yg mane???
Tuesday, November 18, 2008
Love Myspace Comments
CUTEPICZ

nga lunch break ni..opis biasa la sunyi...n esok aku cuti...bukan cuti saje-saje..tapi cuti nak pi uitm...aku nga sibuk-sibuk cari maklumat sungai gabai...tetibe temasuk lak web de picz comel ni..

mmg la nampak pics tu cam simple jer..
hari ni aku nak berkongsi pasal pic ni ler...ape pendapat aku...n komen aku..
sbenanye...tak semua mesej yang kita nak sampaikan tu akan difahami oleh pihak yang menerima...macam tu la jugak perkataan. tak semua diterjemah dengan betul..samaada niat akan terpesong..atau maksud akan menjadi lain.

semua ni berkait rapat dengan hubungan jarak jauh..tak semua apa yang difikirkan kita akan sampai maksudnya dengan hanya kata-kata. susah kan..
lupa pulak nak komen pasal cerita kisah kawan aku tu..si "cici"...seperti yang aku sangka la..semua nasihat aku mesti dia tak guna...yelah orang bercinta..tapi aku da pesan gak.."takde org lain yang kenal pasangan kita...kecuali diri kita sendiri"..

mungkin keputusan dia da tetap...dan mungkin ikatan itu lebih baik. lagi 2 minggu uitm akan adakan konvo...rase tak sabar nak pegi wlpn bkn untuk konvo aku..tapi kawan-kawan aku memang ramai grad kali ni..semua grad degree n ada la 2-3 org grad diploma..nway..congratulation u all..salah sorang nyer....akunyer opismate r..si yana...

kalau nak bagi bunga untuk setiap sorang 50 kuntum..kalo sekuntum seringgit...sorang da lima plh ringgit...pe lagi waktu konvo..bunge yang tah slalunye rm 1 sekuntum dijual pada harga rm 2.50 sekuntum..tu lom lagi tambah decoration die lagi tu..eish2...

so kalo aku ade 10 org kawan..hari yang sama...kire-kirenya lebih kurang cani r :
50 x 10 = 500
500 x 1 = 500 (rate biasa)
500 x 2.5
= 1250...(rate time konvo)

ahahha..so kalo aku nak kasi sume spuluh2 kawan aku tu bunga aku memerlukan wang sebanyak rm 1250 ringgit...banyak kan..kalau aku kaye...boleh ler..so..semua kena la doakan aku banyak-banyak supaya aku kaya cepat+leh bersedekah..

n sejak kebelakangan ni gak aku suka pulak dengar lagu wanita dari siti tu..cam bez lak..pdhl sbelum ni aku bukan kisah sgt...

hari minggu yang lepas..aku tak la boring sangat..yela..sabtu..aku sibuk tengok tv..kemas bilik...pi bli mknn kat jusco...n ahad lak..aku pi jenjln kat sh alam..awal pagi lagi aku da bangun..kemas bilik...basuh baju..n tengok tv crite kartun barbie...

da sampai lepas tengahari baru la kwn aku tu sibuk bg msg cakap die da nk bertolak..rase nak hempuk je kple die..sbb aku tggu dari pagi...tengahari br die sibuk bg jwpn..

k la..da abiz lunch break pon..da..........
Wednesday, November 12, 2008
**i can let you go**



bila dengar lagu britney ni...rase cam best je buat kerja...rase cam terbuai..
minggu ni my housemate a.k.a. x roo
mate akan balik kampung..majlis perkahwinan adik dia. comel si nadia tu..muda-muda lagi jodoh dia da sampai..

macam-macam yang akan berlegar dalam fikiran seiring dengan usia kita..macam tu la juga bila kita menjadi warga emas...perasaan semakin sehalus bayi..mudah tersinggung...rasa di abaikan..akan semakin mencengkam perasaan kita.

semalam..sewaktu aku pulang..cuaca agak mendung diselangi dengan rintik halus hujan..aku segera pulang sebelum rembes hujan semakin lebat. dan akhirnya aku berjaya sampai sebelum aku kebasahan. yang pentingnya..aku tidak berkesempatan untuk membeli sebarang makanan. terpaksalah..santapan ringan aku jamah untuk makan malam. mengisi perut yang agak berkeroncong. sekurang-kurangnya..tak la aku menggelupur kelaparan..

hehe..sadis btol bunyinya..sbenanye..tak la sampai menggelupur...huhu


n hari ni..rasa macam sumthing je..rase cam tak selesa..rasa cam tak sedap hati..tak tau la kenapa..n tengahari ni tak selera nak makan tengahari..rasa macam nak muntah pon ade..nape tah...rasa nak marah..rasa nak tumbuk orang pon ada...so aku tade mood nak buat ayat berbunga-bunga hari ni...
tapi sbb ade org bmurah hati nk blanje pizza..mood aku pon da brubah jd OK

lagi sminggu aku nak wat present kat uitm..takot pon ade la jugak...tapi nak takot nape lak kan..cuti lom mintak lagi..ha..aku tau..hari ni rasa sakit ati kot..so bila hati sakit...semua benda jadi rasa sakit jugak..rasa cam nak buat kerja banyak-banyak tanpa hiraukan orang len..

ntah mane gaknye pi tea lady ofis aku ni..denga cerita dia da tak kerja kat opis aku..tatau la nape..tau-tau je dia takde..aku pon pelik..so mesti tak lama lagi aku dapat tea lady baru..so sesapa yang masih menganggur n nak kerja..opis aku ada satu kerja kosong..sbg TEA LADY...

hari ni pun rasa cam mend
ung lagi..rasa cam redup je..so opis pon terasa dingin..haba langsung ler tak terbebas..bosannye...cane ni.......ok..arini rasa cam aku nk cerita benda rutin yang aku buat tiap kali balik kerja

1. bila da park moto..+kunci+tutup pintu pagar...aku masuk bilik la..
2. bukak kipas
3. amik hanger sangkut jaket..
4. b
ukak almari simpan helmet (letak bag skali)
5. sangkut tudung...
6. bukak laptop..
7. amik t
uala n mandi
8. da siap pakai bj trus cr pendrive..
9. pindah folder dr pendrive pi laptop
10. tgk crite bleach..

itu ler antara rutin harian aku bila hari bekerja...hari minggu tu laen crite..
Monday, November 10, 2008
tetiba je jupe vdeo2 menarik ni..rasa cam semangat perkauman aku timbul balik bila orang bercakap loghat kita ni..
kulaan sunyaan..tiring leh...






Friday, November 7, 2008
**SIRI EMPAT**
**dilema hati**

Welcome to seri kembangan razlina...november..suasana perumahan dah bertukar bagi aku. Tempat yang suasananya aman dan sunyi aku telah tinggalkan. pangsapuri presint 11 telah aku tinggalkan. semua memori lama telah jauh di tinggalkan..awal november menjadi detik indah bila aku dapat meninggalkan kediaman yang aku tidak rasakan bagai syurga dunia.

tinggal dikawasan yang agak sesak, menjadikan suasana terasa lain. aku sayangkan putrajaya, tenang, jauh dari kesibukan kota. namun satu bebanan bagi aku dan sahabat jika terus mendiami kediaman yang kami rasakan bagai neraka.

rumah teres aku kini benar-benar selesa. dan minggu depan aku akan menerima seorang lagi penghuni baru. cuma rumah aku sekarang ini masih lagi kosong. biasalah...baru bertapak. sepatutnya hari ini kami menerima penghuni baru tu..aku langsung tak kisah.

semalam..hari berjalan-jalan sedunia. walaupun aku menghabiskan masa sendirian, tapi aku tetap gembira..mengemas kediaman baru yang bakal menjadi kediaman tetap aku. sungguh, aku selesa. kemudahan pun bukan sikit..

biarlah aku gelar sahabatku ini sebagai "cici". rentetan kisah cintanya berlanjutan lagi. dari hubungan cintanya yang agak kelam kabut hinggalah buah hatinya memberi cadangan untuk mengikat tali pertunangan. aku sendiri kurang faham dengan pendirian cici. malah dia tampak berani, lantang dan boleh menyuarakan pendapat sendiri..

seorang yang berpendirian tegas dalam kerjayanya tiba-tiba menjadi selembut sutera dalam membicarakan soal kehidupannya sendiri. aku bukan tidak menggalakkan cici bertunang. tapi aku kurang yakin ketulusan lelaki itu. di saat bercinta pun si dia endah tak endah.. apetah lagi perangainya apabila berjaya menguasai cici kemudian hari.

aku menulis sekadar ingin mengutip pendapat untuk membantu cici. mencari jalan penyelesaian bagi permasalahan cintanya..aku telah mengulas kisah cinta cici di siri dua dilema hati. kini hujan tidak, ribut pun jauh sekali, buah hati cici mencadangkan tarikh pertunangan mereka.

yang aku hairankan, si dia langsung tidak berbincang..tau-tau persalinan bagi cici sudah di sediakan. bukan tidak boleh si cici menerima bulat-bulat..cuma mungkin dia belum lagi bersedia dengan status baru yang akan diterimanya. iyelah, hubungan cinta mereka pun tidak berjalan lancar..bagaimana mungkin mereka melangkah setapak lagi..

"cici, pertunangan bukan satu permainan. bila kau mintak putus, ini semua melibatkan keluarga ci..kau dah bersedia nak berkongsi hidup dengannya??" soalku bertalu pada cici.

"aku pun taktau lin. aku kesiankan emak dia. emak dia cukup baik dengan aku. emak dia, ayah dia..semua baik dengan aku"..cici mengeluh resah.

aku pun hilang akal menasihatkan cici. cici bukan kanak-kanak kecil yang tidak boleh berfikir. cici cukup dewasa. seumur dengan ku. dan sedia boleh berfikir. cuma cici agak gugup dengan perasaan sendiri.

akhir sekali, aku cuma boleh menasihatkan cic sembahyang istikharah..itulah yang terakhir untuk cici. kesediaan cici untuk menanti hari pertunangannya.
aku tahu, pasrah perlu ada dalam kehidupan..tapi aku juga berpegang..tak mungkin berundur sebelum kalah

mungkin sudah takdir cici bertemu buah hatinya. namun, sudah tertuliskah jodoh cici dengan si dia. memang kita hanya mampu merancang tapi semua Allah yang menentukan..tapi aku juga masih waras dan faham yang hanya kita yang berhak berusaha menentukan corak masa depan kita

berusaha merubah sesuatu dan percaya dengan adanya kejayaan bagi kita adalah yang terbaik untuk hidup. malah untuk masa depan.

bagi cici, fikirlah yang terbaik untuk diri sendiri cici..
bukan untuk buah hatimu...bukan untuk keluarga si dia.
tapi..fikirlah untuk kebahagiaan masa depanmu..
Tuesday, November 4, 2008
***protokol??? hahaha***

Hari ini 4 november 2008..aku berada di satu tempat yang betul-betul cantik pandangannya. banyak bunga-bunga...banyak orang lalu lalang..dan aku sekarang duduk di tengah-tengah dewan yang luas.
sekarang ni tengah berkumandang muzik yang agak kuat. rasa bingit betul telinga aku+mengantuk+tension+ntahapehapetah yang berlaku...

sepatutnya hari ni aku ada kat sh alam..hantar report dengan lect aku dan bincang dengan puan suhaila apa yang aku buat. tapi semua aku tak jadi buat sebab aku kene menghadiri satu tugasan yang entah bila akan abiz tah..start pon belum sedangkan skang ni jam aku da menunjukkan pukul 4.30...pdhl aku balik 5.30 petang..so secara tak sengaja aku kene la stayback tanpa gaji..huhu

kesian kat aku...

tajuk tu..penuh kontroversi je..tapi shima ni lak menyibuk kat sebelah aku cakap tak leh cakap bukan-bukan...sebab nnti kene tangkap..die ingat aku ni pengkritik politik ke?? pdhl blog aku ni blog jiwang-jiwang.....blog nk bg org release tension...bkn menambahkan tension org...lagipon kalo aku kutuk pon psl tajuk aku tu..aku bukan leh dapat ape pon...

yang penting..aku cuma tak puas hati..ntah hape la yang aku saksikan depan mata aku ni..tak practice ape pon...tbe2 da nk brenti makan..what the tut...tut....pdhl aku tengok ape yang ade atas pentas tu cam ade takde je..da la mc pon memain.....suare pon tak merdu...leh lak men-men..

aku yang buat event tok mini konvo aku pon lagi sempurna..ini memang....main..main...main..+main3..shima da menyumpah lagi "BODOH"..hahahaha..then dia sibuk lak ajak aku pi bli serkup tok esok...serkup??ape tu??

mesti ade yang taktau kan...serkup tu adalah skaf rambut a.k.a anak tudung....
ni tetiba ade lak la nta sape yang tak berjawatan agak tinggi mengada-ngada bermanja dengan bos shima...die bising sebab tak de tea time utk "usheret??"..haha...bodoh gle..nyampah aku tengok...

ni kali ni sebab melepas geram r ni siri keempat dilema hati aku belum disambung..pdhl episod tu dah siap da..aku je yang bz n tak sempat nak upload...aduh...benci btol r buat bende macam ni....aku memang benci benda tak terancang ni...die sibuk-sibuk suruh orang lain hidangkan untuk orang tak buat keje...tapi kiteorg yang kene bambu..lepas ni memang kiteorang je yang kene ni..
k r..
nk wat keje..
da...
Friday, October 31, 2008

**SIRI TIGA**
**dilema hati**

Aku menerima pesanan ringkas dari shahrul pagi tadi. Menyatakan dia sakit kepala malam semalam. Sebab itulah tiada sekeping pon pesanan aku di balas malam semalam. Aku separuh gila menantikan berita dari nya. Dan rajuk mula menjelma. Namun marah dan rajuk ku tidak lama. Aku kembali membalas pesanan ringkas. Kadang-kadang hidup begini mendatangkan rasa kurang senang dalam diri ku.


Yelah bila di kenangkan, usia perkenalan kami bukan baru lagi..hampir menginjak tahun yang ketujuh. Lamanya seperti aku mengenali 3 orang teman rapat ku semasa di teknik. Nurin, lijah dan hayati. Selama itulah aku mengenali Shahrul. Mungkin lewat setahun...tapi masa bukan menentukan berapa dalam kita mengenali seseorang.


Aku merancang untuk mencari kerja sambilan permulaan disember nanti, supaya rasa bosan dan sunyi ku lenyap. Boleh juga aku menambah duit poket. Persediaan aku untuk memiliki sebuah kereta idaman. Kalau boleh kerja hari minggu ku itu nanti aku impikan yang kurang bebanan tugasan. Enjoy dan yang paling penting memberikan aku hidup baru. Mungkin juga teman-teman baru.


Aku dah tidak betah hidup berseorangan hari minggu. Menjalani hari-hari cuti ku sunyi. Sekarang ni memang aku tidak bercadang mencari kerja sambilan kerana aku telah terikat dengan 2 komitmen dalam masa yang sama. Yelah..projek pembentangan kertas akhirku akan berlangsung november ini. Ditambah bebanan kerja lagi. Hidupku sudah cukup letih.


Rasa lapar mencucuk-cucuk perut ku. Mujur aku beli nasi lemak buat mengalas perut untuk makan tengahari. Aku teringat kisah percintaan salah seorang kenalan ku. Sebelum ini aku pernah menceritakan seorang dari kenalan ku percintaan nya dihalang oleh keluarga. Ini lain pula ceritanya. Empunya dirinya biarlah menjadi rahsia.


Kisahnya kadang kala membuat aku berfikir, apakah dia yang terlalu lemah dengan percintaannya atau lelaki itu memang seorang yang tuli rasa. Rasa marah menyelubungi diri bila mendengar keluhan kesah kenalan ku ini. Kenalan ku ini bagai dapat merasa hubungan cintanya sedikit hambar. Puas dia mencari idea menceriakan si dia yang jauh diperantauan orang. Aku sebagai seorang kenalan sedia mencurahkan idea-idea yang bernas untuk membuat kejutan pada buah hatinya. Jam, baju, hinggalah ke boxer aku cadangkan. Namun sidia masih ragu-ragu. Mungkin pengalaman cintanya agak cetek dan dia sendiri kurang arif menafsir hal cintanya. Akhirnya aku mencadangkan 100 kata-kata cinta yang diletakkan di dalam balang. Dan kenalan aku itu bersetuju. Aku memang penuh dengan idea-idea gila seperti itu.


Aku bukanlah kategori terlampau pandai bab-bab ini. Tapi aku sekadar berkongsi apa yang aku ketahui. Malah bukan seorang dua kenalan aku meluahkan rasa berkenaan hubungan percintaan mereka. Aku pula tiba-tiba seperti kaunselor lagaknya. Pandai menasihati orang lagi. Mungkin mereka kagum dengan hubungan yang telah lama aku semai bersama buah hati sendiri. Lantaran itu mereka tertarik menceritakan kisah cinta mereka padaku. Malah aku senang sekali memberi pendapat. Menganalisa perhubungan dan menenangkan jiwa mereka yang di amuk resah dipukul gelombang cinta yang menyesakkan.


Pada pandangan peribadi ku, mungkin perasaan halus yang dikongsi bersama buah hati kenalan ku ini belum cukup mematangkan hubungan mereka berdua. Lelaki itu bagai menyimpan rahsia disebalik hubungan mereka. Lelaki kalau banyak dolak dalihnya, bermaksud ada benda yang dirahsiakan dari kita. Lemah sungguh kenalan ku itu bila bercerita tentang kisah cintanya. Sedih bertautan di wajahnya menggambarkan rasa terluka dengan layan kekasih tercinta. Bila di telefon lelaki itu kata sibuk. Malahan hari minggu pun susah menitipkan khabar berita. Kenalan ku itu seboleh-bolehnya bertoleransi. Namun sungguh tidak patut sampai kan bila kenalan ku itu sakit buah hatinya boleh berkata begini.. “sudah la..runsing la i bile asik cakap pasal sakit je”.lebih kurang begitu la ayatnya. Aku pun hampir lupa ayat sebenar.


Sudahlah teman ku itu sakit. Makin sakit lah jiwanya bila buah hati sendiri tidak mahu berkongsi rasa. Bukankah bercinta itu perkongsian antara 2 jiwa. Bagaikan kalau dicubit peha kana, peha kiri yang terasa sakitnya. Bagaikan wanita mengandung suami yang terkena alahannya. Seperti siapa yang memakan rambutan dialah yang akan terasa kelat getahnya. Bila memikirkannya aku semakin keliru dengan teman lelaki kenalanku itu. Tidakkah dia berkongsi apa yang kenalan ku itu rasa? Tanggungjawab yang sepatutnya di galas langsung tidak terfikir, apatah lagi dia masih lagi menyambung pengajiannya. Malah wang persaraan dan bil telefon pun teman ku itu yang berikan.


Itulah jika kaduk sudah naik ke junjung. Kalau aku, sudah lama aku mengutuskan ucapan selamat tinggal. Dari menjeruk hati sendiri baik aku buktikan padanya aku boleh berdiri dan berjaya tanpa kasih darinya. Lagipon aku kurang biasa mendengar pepatah, kejayaan seorang wanita...berdirinya seorang lelaki menyokongnya. Tetapi aku selalu mendengar sebaliknya.

Wednesday, October 29, 2008
**SIRI DUA**
**dilema hati**


Tengahari di putrajaya hari ini panas. Matahari riang memancarkan cahayanya. Tanda-tanda akan hujan petang ini tidak menampakkan sebarang tanda. Aku keseorangan lagi hari ini menjamu sarapan pagiku di presint 9. kanopi putih menjadi sasaran aku pagi ini. Semalaman aku tak terlena. Aku sendiri hairan, entah apa yang aku risaukan. Suara emak di pagi hari tatkala aku menelefon bertanya khabar menyejukkan hati aku. Abah ke kebun emak kata. Mungkin di kampung juga cuaca cerah. Semetelah itu abah ke kebun. Memandangkan kini musim tengkujuh mencelah, kebimbangan aku terhadap mereka memuncak. Peristiwa 2 tahun lalu msih segar di ingatan aku. Kampung kami yang telah 25 tahun tidak dilanda bah tiba-tiba dinaiki air. Mujur aku bersama mereka tika itu. Cuti sem membuatkan aku berada dirumah. Ada juga anak yang hendak memujuk mereka pindah. Yelah, orang tua. Memang liat bila disuruh meninggalkan rumah mereka. Maklum lah “rumah ku syurga ku”.

Jumaat lalu sepatutnya adalah hari terakhir aku berada di OSCC. Tempoh menjalani praktikal telah tamat. Aku sibuk menghitung hari pada awal-awal praktikal itu. Ternyata aku tidak dapat merasai sambutan menamatkan hari terakhir aku. Maklumlah aku telah menjadi pekerja tetap mereka sebulan yang lalu. Mungkin peah, sara, mawardi, bakri juga rosli tengah sibuk meraikan kemerdekaan mereka. Aku pula terpaksa bertugas diluar pejabat hari itu. Kerja ku menuntut aku untuk ke INTAN di bukit kiara. Mujur perjalanan aku pagi jumaat lepas lancar.

Cuti deepavali kali ini membawa sarah pulang ke desa tercinta. Riak kecewaku tergambar apabila aku bayangkan hendak pergi berjalan-jalan di sekitar KLCC pada awalnya. Silap aku juga, tidak memberi tahunya lebih awal. Tidak mengapa lah. Mungkin bukan rezeki aku agaknya.

Cuaca semakin terik menandakan hari berganjak lalu. Sudah sejam aku duduk dikerusi besi di pinggiran kedai. Menuntut ketenangan yang aku cari. Aku bukan gemar berada di luar rumah. Tapi hari ini aku memilih untuk bersantai disini menghirup hembusan angin panas yang kadang kala merengsakan.

Angin yang bertiup sekali sekala menyapa selendang merah jambu ku. Sebenarnya aku ingin membeli makanan tengahari sekali. Tapi aku sendiri kurang pasti apa yang aku inginkan memenuhkan isi perutku hari ini. Mungkin makanan itu sekalian untuk makan petang dan malam. Aku memang malas benar berkali kali keluar.

Kaki ku terasa berdenyut kembali. Aku terseliuh jumaat lepas. Bengkak juga pergelangan kaki kanan ku. Mujur ada minyak gamat yang diberi kak aidah. Kalau harapkan aku, aku cuma menyimpan balm dan panadol. Aku urut perlahan lahan kaki ku dan aku tampalkan koyok semalam bengkaknya berkurangan, namun sakitnya tetap ada.

Mujur aku masih boleh berjalan. Kalau tidak terkedang mati mungkin aku dibilik. Hehe. Kelaparan dan menunggu datangnya hari selasa untuk aku pergi semula ke pejabat. Nampaknya aku terpaksa pulang sekarang. Bateri laptop ku tidak mengizinkan aku lebih lama disini. Mungkin balik nanti aku perlu merehatkan mataku setelah semalaman berjaga. Buku cinta rinduku juga telah aku khatamkan mengisi masa luangku. Dan hari ini aku bercadang menghabiskan buku p.s. i love you dari cecelia ahern.

Ceritanya benar-benar menggamit aku. Mengisahkan seorang wanita menghadapi hidupnya keseorangan setelah suami tercinta meninggalkn dirinya berseorangan. Dan kesepian dirinya benar-benar seperti dapat aku rasakan. Mungkin aku akan bercerita lebih lanjut mengenai buku itu nanti. Sekarang yang penting adalah aku harus pulang.
Tuesday, October 28, 2008
**SIRI SATU**
**dilema hati**

Malam kian larut saat aku menghabiskan masa menatap novel kesinambungan ombak rindu dan cinta tiada akhirnya. Rumah sewa ku seperti biasa sunyi tanpa kehadiran insan lain…entah berapa hari lagi agaknya aku terus menginap dirumah ku ini.ura-ura hendak berpindah telah aku cadangkan dan usaha mencari rumah baru masih kami teruskan.


Malam yang tenang ini menggamit aku mengingati saat-saat manis ketika bercinta…kadang-kadang aku gusar mengenangkan hubungan cinta yang entah bila berkesudahan. Ingin sendiri kadang-kadang terlintas difikiran aku…tapi aku takut meniti hari depan keseorangan.


Malah aku semakin murung bila mengenangkan kehidupan aku kini. Tiada keseronokan dan gelak ketawa yang menghiasi hari minggu ku. Hanya kesunyian yang mengetuk hidupku kini. Bekerja di syarikat berasaskan komputer adalah cita-citaku selepas aku menamatkan diploma di negeri adat pepatih.


Mungkin nasib menyebelahi aku..tak perlu bersusah payah mencari pekerjaan..adalah satu rahmat yang aku tunggu-tunggu. Kerja melamar tatkala menjelang hari jadi ku yang ke 24…perasaan gembira sukar aku gambarkan walaupun pendapatan yang aku terima tidak seberapa..namun aku pasrah mencari pengalaman bukan terletak pada nilai gajinya.


Tempat baru benar-benar mengajar aku hidup berdikari…sunyi..keseorangan mengajar aku menjadi tabah melalui usia kematangan diri..kesibukan hidup bekerja tidak sama lagi dengan kesibukan sebagai seorang pelajar. Kadang-kadang aku rindu dengan kehidupan itu dulu. Berbincang bersama melakukan tugasan, menganjurkan majlis untuk fakulti ku, kesibukan mengemas rumah sewa…semua itu kini hanya menjadi salah satu memori yang sukar aku lupakan.


Aku pun semakin lupa entah bila kali terakhir aku menjejakkan kaki ke shopping complex bersama orang tersayang. Nampak janggal agaknya pada penulisan. Namun hakikat ini telah lama aku sendiri tempuh…tanpa teman rapat…tanpa buah hati..tanpa keluarga di sisi aku benar-benar rasa tersisih sejak kebelakangan ini..hidupku hanya ditempat kerja dan selebihnya merehatkan diri di rumah.


Kadang-kadang aku mengimpikan kehidupan gadis kampung. Selepas SPM menjejakkan kaki ke kilang-kilang dan kahwin di awal usia 20-an. Mencari jodoh juga tidak sesukar dibandar. Malah calon orang sekampung atau ibu bapa sudah cukup untuk menjalani hidup berumah tangga. Usia seperti aku sekarang sepatutnya aku menimang ank kedua. Seperti liza dan juita, juga azura, sahabat seangkatan dengan ku. Sesekolah merangkap teman bermain semasa kecilku.


Namun aku masih sendiri meniti hari-hari ku. Menjadi seorang gadis yang keluar dari kampung mengejar ilmu dan bekerja di bandar menyebabkan aku lain dari mereka. Terdetik rasa cemburu mengenangkan mereka dilimpahi kasih sayang. Anak- anak mereka sudah ada yang menyarung pakaian sekolah rendah. Sedangkan aku…masih lagi bagaikan dianggap muda dan kebudak-budakan.


Sebenarnya aku rindukan keriangan yang dulu selalu mengepung aku. Membuat hari-hari ku berlalu dengan ceria. Malah, aku sendiri makin jauh dari kedua sahabat baikku…Aswad dan Saifudin. Entah apa khabar mereka agaknya. Aswad masih lagi bertungkus lumus menghabiskan degree nya di shah alam. Sedangkan Saifudin senyap tanpa berita. Kadang-kadang hanya SMS menitip tanda dia masih lagi mengingati aku.

Katanya dia bekerja sebagai salah seorang pramugara MAS.


Wani kadang-kadang ada juga menitip khabar berita, begitu juga nurin...sesekali lijah dan madu ada menghantar mesej-mesej persahabatan. Tapi aku sendiri tidak pasti kenapa aku masih merasa sunyi. Mungkin aku menjadi semakin serius dalam menghitung masa depan. Entahlah. Hajar entah apa ceritanya. Mungkin sejak mempunyai buah hati dia sudah lupa akan sahabat bernama RAZLINA ini. Mungkin juga dia telah berjumpa sahabat yang lagi baik dari aku.


Mengenangkan teman-teman yang aku pernah rapat dulu membuatkan aku merindui kemesraan itu. Namun aku sedar persahabatan akan berubah mengikut peredaran masa. Mungkin itu semua benar.


Monday, October 20, 2008


nice kan poster ni...rasenye aku tak sabar nk tengok persembahan cerita yasmin kali ni..filem-filem beliau yang banyak sangat menimbulkan krisis dalam perfileman negara kita..sebenarnya kalau di teliti, filem-filem dia lebih kepada kemasyarakatan. unsur yang dia cuma timbulkan pon sebenarnya dunia realiti.

lagi sminggu filem ni akan launch kat singapore dl..semakin kita meniti alaf baru ni...media dan seni perfileman kita makin berkembang..sedangkan filem kami yg punya slogan yg dua tiga kali aku baca cm tk best didengar pon lulus..tapi...cerita dia mmg best...

aku harap filem mualaf ni tak mengecewakan...

nway..hari ni 20/10...tengah lunch break..
bagi kawan-kawan aku yang tengah praktikal sekarang..lagi pat hari jer...dan bermakna jumaat ni adalah hari terakhir bagi semua di syarikat masing-masing..
mesti meriah kawan-kawan aku meraikan kemerdekaan dieorg...lagipon...lepas ni semua akan bawa hal masing-masing..sibuk cari kerja yang da tak berniat nak cr kerja..dan survey pluang sambung blaja bagi yang nk sambung master...

alhamdulillah..rezeki aku terus kat cni gaknye...lagipon mase depan kite sendiri tak bleh diduga..dan sebagai manusia biasa..tugas kita hanyalah merancang..
aku dengar cerita kawan aku si te**t nk wat bisnes..sallute r ngan die...dlm usia dia 25 taun..dia amik kputusan nk bukak biznes trus..tanak timba pengalaman kerja dl pon..btol-btol brani...

aku sebagai seorang rakan..mendoakan kejayaan dia...AMIN...

kawan-kawan yang lain..langsung aku taktau perkembangan..sejak dok terperuk kat PUTRAJAYA ni..aku cam buntu akal jdnye..ahahah..

so dikesempatan ni aku nk wish ler kenkwn aku..bacth 06-08 bsc. COMPUTATIONAL MATHEMATIC...gambate kudasai...dan bln 11 ni adalah bulan kami semua mungkin kali terakhir berjumpa sebelum memulakan alam baru..sedey gak kan...

rasa banyak yang aku nk tulis..tapi tatau nk start dari mana..so kang ade idea..aku sambung ler balik...
adios ya...
LOVING OUT LAUGH
Friday, October 17, 2008
**TanggungJAwab**
"Tanggungjawab "
tanggungjawab itu
umpama menggalas batu
di atas pundak.
tanggungjawab itu
umpama menjolok mentari
dengan memandang wajahnya.
tanggungjawab itu
umpama seekor belut
di genggaman tangan.
tanggungjawab itu
umpama mengumpul embun
sebelum terbit matahari.
tanggungjawab itu
umpama menghitung helai daun
pada pohon yang rimbun.
tanggungjawab itu
umpama mendaki gunung
setinggi langit.
tanggungjawab itu
umpama menahan ribut
dengan telapak tangan.
tanggungjawab itu
umpama pencarian sebutir mutiara
dalam lautan yang dalam.
tanggungjawab itu
seperti mengasing-asingkan
bauran beras dan pasir.
tanggungjawab itu
umpama meminum racun
walau bisanya telah diketahui.
tanggungjawab itu
sebenarnya satu amanah
yang harus ditunaikan.

**happy bufday sara**
hari ni 17 Oktober 2008
dan hari ini salah sorang kawan aku bernama SITI SARAH IDRIS akan menyambut hari jadi dia. congratulation sara.
kang kene la pi blanje die pi makan. bia jadi gemok sikit si sara ni..baru r montel..ni kalo tak kurus jer memanjang...

aku nk tulis pasal salah sorang kenalan aku hari ini
sidia cakap biarlah nama dia dirahsiakan..untuk menjaga privasinyer..aku pon ikotkan ler...kalo tak..mau dikapaknyer aku...hehe..

aku macam kagum dengan ketaatan dia..aku kenal dia ni baru jer lagi..tapi aku dapat rase die ni baik..ade boyfriend...keje pon bagus...nak dijadikan kisah..dia ni anak sulung kepada tiga beradik..adik dia pulak bakal melansungkan perkahwinan pada bulan november ni kalo tak silap...aku pon gatal-gatal la tanye ape lagi yang dia tunggu..keje da bagus...boyfriend pon da agak berumur...dan umur dia pon sebaya aku..kiranya da layak la kawin..

kat ctu la aku tau yang rupenyer pilihan dia tu tak dapat restu dari mak dia...mak dia cakap..pilihan hati dia tu tak sekufu...tak de degree..tapi bapak dia ok je..tak kisah dengan semua tu..

bila mak dia da tak setuju tu..dia cuba-cuba la nak pujuk...nk bawak pi braye..tapi tetap mak die tak stuju..sbb da ade calon pilihan....
yang aku btol-btol kagum..dia sikit pon tak membantah...ape lagi nk pertahankan yang dia da ade boyfren..

alasan dia...dia tak reti nk membantah..dan dia pilih untuk terima sape saje yang jadi calon mak dia tu..sekarang ni dia tengah slowdown dengan boyfren dia sebab nak mintak clash..dia tanak beri harapan kat boyfren dia...sedeynye rasa..

part yang aku rasa teharu sebab dia cakap..bila dia da ade ank-anak..dia takkan buat anak-anak dia cmtu..sbb dia tau camne sakitnye perasaan tu...yelah..bercinta yang tak dapat restu..mane tak sedih.."FORBIDDEN LOVE"

padahal adik dia kawin...mak die takde pon bz-bz...mak die cakap kakak die tu special..sbb tu mak die nk carikan jodoh...maklum la..org bertitle..eheheh..ssh nk cr jodoh..

dia taknak la melawan cakap mak dia..dia takut rumah tangga yang dia bina bersandarkan kasih syg dia masa bercinta ni tak kekal lama. mesti mak dia akan salahkan dia balik..sebab semua tu dah terjadi kat rumah tangga sepupu dia...bercinta lama..tapi lepas kawin rupanya lelaki tu berhenti keje..jd kaki pukul...semua tu tak boleh dibayangkan..

so..sebagai anak yang baik..dia redha..dan terima..mungkin dah tertulis yang jodohnya pilihan ibu...
Tuesday, October 14, 2008


Di sini ku berjanji

Setia ke akhir nanti
Berhias cerita atau bias duka
Engkau tetap ku cinta
Di taman syurga ini
Segalanya berakhir
Gugurnya cempaka
Harumnya berlalu
Dan tinggallah ku sendiri
Lagi dihina
Sedang hati ku masih terluka
Kau bukan seperti
Yang ku kenali
Waktu kita bercinta
Mengapa tak seperti ….dulu
Di waktu kita bercinta
Sepinya taman ini
Sunyilah lagi rintihan tangis di hati
Inginku lenyapkan
Namun di kejernihan air
Wajahmu ku terbayang
C/o
Tak percaya… kau
Berubah sekelip mata
Benar ku bagi mu salah
Mungkin alasan semata
Takkan cinta
Hadirnya sekilas cuma
Yakin ku di sudut hati
Aku masih kau cintai
Mengapa tak seperti… dulu
Diwaktu kita bercinta
Sepinya taman ini
Sunyilah lagi rintihan tangis di hati
Inginku lenyapkan
Namun di kejernihan air
Wajahmu ku terbayang
Mengapa WANITA sangat Istimewa......

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...." ..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."... selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
Monday, October 13, 2008

@-^SUNYI-^@

Aku sangkakan aku ini seorang yang betah tinggal bersendirian. Melalui hidup di bandar asing tanpa rakan-rakan pon sanggup aku harungi..melangkah ke universiti berseorangan pada hari pertama pendaftaran pon pernah aku lalui. Bukan aku suka…tapi aku sekadar ingin mengajar diri aku berdikari.

Hari pertama aku menjejakkan kaki ke universiti di negeri adat pepatih, aku berseorangan tanpa ditemani sesiapa…aku cuma menumpang kereta teman sekampungku yang kebetulan mendaftar di tempat yang sama..walhal kami hanya kenal setahun dua di sekolah teknik. .bukan benar-benar akrab. Cuma aku yang tak banyak karenah menebalkan muka ingin pergi ke U bersamanya.

Bukan family aku tak ada..tapi kebetulan hari aku mendaftar ke universiti itu sama jatuhnya dengan tarikh hari keluarga nenek aku. Aku ni bukanlah cucu terpilih sampai hari keluarga terpaksa dibatalkan demi menghantar aku ke menara gading….

Sedih??? Aku dah lali. Malah 2 – 3 orang abang ku turut terpaksa hadir ke hari keluarga itu demi tidak mengecilkan hati nenek. Hati org tua..susah nk dijaga.Sebab itulah aku memilih untuk pergi sendiri. Orang tua ku tak banyak bising..malah sentiasa mendoakan pemergian aku..berkali-kali emak berpesan jaga diri ditempat org…

Entah kenapa…situasi itu berulang lagi bila aku mendaftarkan diri untuk menyambung ijazah..tapi bila aku da melalui situasi itu terlebih dahulu..aku jadi kebal. Namun terdetik jua hatiku bila melihat sahabat handai ditemani ibu bapa mereka…

Hari yang aku betul-betul rasakan sunyi bila aku mengambil sijil diploma ku sendirian. Tertitik air mata kesedihan bila aku berseorangan hari itu. Namun aku pasrah, yelah..aku sedar yang aku ini bukan cucu terpilih seperti anak makngah. Semuanya pandai-pandai belaka..pandai pulak tu membodek hati nenek dan makcik yang lain. Aku?? Jgn cerita…kalau takde hal yang betul-betul penting belum tentu mereka ambil kisah pasal aku.

Aku pon lebih senang buat hal sendiri. Abang-abang ku berkahwin dalam usia yang muda. So dalam aku meniti alam keremajaan aku sudah dilimpahi anak-anak sedara yang ramai. Malah kesemua abang-abang aku lebih sibuk menumpukan hal terhadap keluarga masing-masing…terpaksalah aku terkontang-kanting melalui hidup aku.

Tapi sebenarnya dalam kesunyian hidup aku tu, aku selalu ditemani buah hati aku. Walaupun dia tak selalu dengan aku, aku tau, dialah orang yang selalu ambil berat pasal aku, membebel tentang perkara-perkara remeh, yang tak bosan dengan rajuk aku. Melayan bebel-bebelan ku..mendengar keluh kesah..dan dengan itu aku sangat-sangat bersyukur dengan kehadirannya dalam hidup aku.

Yang membuatkan aku teringin menulis ni sebab hari ini aku rasa sunyi sangat sebab si dia tak larat nak melayan aku. Keracunan makanan katanya. Baru malam tadi aku boikot ingin merajuk dengannya tiba-tiba pagi lagi dikejutkan dengan berita tu. Nak luluh jantung rasanya. Dan hari ni…da tak dapat bertanya khabar..padan muka aku…

Aku harap si dia tak apa-apa, kalau tak kemana harapan masa depan aku nk letakkan…walaupun betah sunyi aku tetap tak betah tanpa dia menemani. Jiwangnye rase…hehehe…

Aku tengah tunggu si sara idris ni mesej aku..dia jugak yang berjanji akn mesej aku..tapi sampai hari aku da habis bercuti ni tak gak dia msg…kalo tunggu dia gak..tak bergerak la motor aku tu ke bengkel..nasib aku tabahkan hati pegi sensorang..

Erm..ape nak buat..da nasib badan…

Putrajaya hari ini hujan, jadi aku tak boleh la pergi kemana-mana..apatah lagi keluar beli makanan. Makanya malam ni pasti hidangan aku megi kari..aduh!!sayunya..lagipon badan rasa tak sedap ni..suam-suam kuku org kata…panadol da 4 biji aku telan..+ubat selsema lagi..naik tingtong kepala…

Tapi sebab sunyi ini..aku habizkan masa aku ni bukak laptop. Nak format laptop ni tak bleh sebab final project aku dalam ni..mintak-mintak tade ape-ape yang berlaku sebelum aku present ni..kalau ade..naya…

Owh..lupa lak..esok hari jadi aku..maknanye..time aku uplode tulisan ni dlm blog aku..adalah hari jadi aku…so “happy birthday to me”..

Tak lupa gak aku nak wish kenkawan aku skali

2/10 : Azezillah Abdullah(Kak Azi)

10/10 : Azri Azahari (kalo tak silap r..lupe lak..a.k.a..OSZ..pakwe wenn)

12/10 : Norahahzimah Rahamat (EG)

17/10 : Sarah IDris..

28/10 : Bakri a.k.a oyie..

So until next time..adioss

page

Followers