Friday, January 8, 2010

KPLI – list-to-do –

argh..pening bila banyak sangat perkara perlu di settle dalam tempoh 1 minggu. Nasib baik la jugak aku dapat yang dekat.so..untuk tidak mengusutkan kepala..mari kita buat list-to-do.

Step1: bila dah cek..perkara pertama yang kita buat adalah baca panduan tawaran. Then isikan borang penerimaan/penolakan tawaran tersebut. Sila ambil perhatian. Borang ini perlu di sediakan dalam 2 salinan. 1 salinan kepada BPG putrajaya dan satu lagi pada pengarah IPGM anda sendiri. Hantarkan ini dahulu.

Step2: Kemudian, sediakan 5 salinan : -
  1. surat tawaran (sila cetak dari laman web)
  2. kad pengenalan
  3. surat beranak (sijil kelahiran)
  4. ijazah/diploma/stpm/spm(setiap 1)
  5. surat pengiktirafan daripada JPA
  6. akujanji KPLI
  7. butiran penjamin dan saksi (siapa ada contoh..sila email pada saye..)

sila sahkan semua dokumen.

Step3: beli setem hasil di pejabat pos (5 keping). Bernilai RM 10 setiap 1.

Step4: ni macam biase ah. Buat medical checkup. Borang utk medical checkup tu pon leh donload dr website. Ade 2 borang yang perlu di isi
1.borang KP (BPG)9115...
2.borang am 402 (sesiape yang tade borang ni leh bg email kat sy..)..bagi penjawat awm..dah tau kot borang ni..bagi yang tak tau..anda boleh hubungi IPGM sendiri. Atau nak lebih mudah..bg ajer email. Keputusan borang am ni kene lengkap beserta keputusan Xray.
Sila buat salinan untuk borang ini juga (2 salinan)..tapi photostet borang yang telah di isi.

Step5: sila isikan borang BOR 02 – 07 (xtually..tak tau yang no 7 tu borang yang mane)..sbb dlm lampiran cume ade 6.

Step6: amik gambar, walaupun dalam panduan mintak 10 keping je..dalam borang checklist mintak 14 keping. so..sediakan la 15 keping..hehe..

Step7 : yang ini anda sediakan setiap satunya 1 salinan:
  1. surat berhenti sekolah
  2. akaun bank (mengandungi nombor akaun)
  3. BOR 07-03
  4. BOR 07-05 hingga BOR 07-07

Step8: sediakan dalam 2 salinan
BOR 07-02 dan 07-04

Step9: jangan lupa..sediakan duit RM 300 (untuk pendaftaran) dan barang-barang keperluan yang lain seperti anda ingin mahu masuk ke asrama penuh.

Sebarang pertanyaan lanjut..boleh komen/tambah/ ingatkan ape yang tertinggal. Bersama-sama memikul tanggungjawab yang telah kita terima. Upss..sebelum terlupa..tahniah kepada rakan-rakan sekelas yang berjaya..

Notakaki: Gembira menerima tanggungjawab..:D

6 komen yang perlu dibaca:

  1. salam
    kat mana nak dptkan borang perjanjian guru n borang butiran penjamin arr?

    ReplyDelete
  2. borang perjanjian guru boleh download kat page yang awk semak keputusan = aku janji

    borang penjamin dan saksi dapatkan daripada IPGM masa time berdaftar nnti

    ReplyDelete
  3. ble tak sy minta 1.borang KP (BPG)9115...
    2.borang am 402 tlg send ke qdds_anime@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. sye nk borang 402..
    sye dpt kplspm.. bley guna borg yg sme kn..
    emel: akmalz.faiz@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. kplsm stand for?
    sbenanye..borang 402 tu kene mintak yg ori dr IPG kot. sy memang ada salinan. tapi..nak selamat boleh pegi mintak dekat IPG yang berhampiran

    ReplyDelete

page

Followers