Friday, March 26, 2010

eh2..tolong jangan........

semuehehe..
lama cik lina tak cerita ape2 da dalam ni. dan post sekarang ni lebih berkisar hidup kat maktab..uh..mestilah boring dan trase mcm baca blog budak2. pdhl satu masa dulu cik lina ni doktor cinta..*_*..uhuuuuuuuu

cik lina tak sempat sangat sekarang nak update blog selalu. sebab tu cik lina jarang jugak berblog walking. bz sampai tak sempat. kesian.

sekarang ni, cik lina dalam kursus KPLI --> bakal cikgu math. cakap pasal cikgu ni..cik lina nak share pengalaman cik lina masa alam sekolah dulu. time skolah menengah. cik lina banyak kenangan manis masa sekolah rendah --> sekolah menengah rendah. smua cikgu cik lina kat kampung baik2 belaka. faham murid. penuh sabar mengajar.

tapi..sebab cik lina teringin nak masuk asrama, cik lina daftar di sekolah TEKNIK JB. ada pengalaman pahit dan manis kat cni. kat cni la cik lina kenal kawan2 rapat cik lina. kenal BF cik lina sekarang dan cik lina kenal cikgu2 yang cik lina rasa kurang layak untuk jadi cikgu..memula cik lina fikir jugak, cik lina ni memang kampung sgt ke sampai tak boleh terima ajaran cikgu2 bandar. sedih...cik lina terasa bodoh time blaja kat bandar.

cik lina bukan nak buruk2 kan cikgu menengah atas cik lina, tapi cik lina nak buat perbandingan. so dari entry ni, harap2 cikgu2 bandar yang membaca boleh faham situasi ini. cik lina harap sangat sekarang ni..cikgu2 cik lina ni da pencen..sebab pengajaran dieorang---> sgt memilih kasih.

cik lina dapat rasa cikgu2 bandar cik lina time kat teknik tu cuma pay attention kat budak2 yang memang excellent. dan kebanyakannye anak orang berada. anak orang ternama. time tu..budak2 kg n tak pandai ni terus di label sebagai "bodoh dan sila duduk diam2..time orang belajar sila belajar sendiri". berbeza dengan sekolah kg..cikgu2 sangat ambil berat, rajin buat kelas tambahan utk murid2. sekali pun cik lina tak pernah ingat yang teknik tu ade buat kelas tambahan. huuuuuu

cik lina juga rasa cikgu2 kg ni mengajar lebih ikhlas. dan sedaya upaya fahami student. cik lina pun bakal cikgu..sebab tu cik lina boleh tulis entry ni sekarang. sebab apa yang cik lina belajar..langsung tidak sama apa yang cik lina jumpa masa belajar. bagi cik lina..kebanyakan cikgu teknik cik lina dulu sangat lah mementingkan diri. so cik lina terfikir balik.
mungkin tu sebab didikan dari maktab kot. ataupun cikgu duduk di bandar tu rasa diri mereka sangat bagus?? naknye la cik lina tau..

antara perangai cikgu yg cik lina tak suka
1. cikgu yang emosi - dulu cik lina ade sorang cikgu BM. cikgu ni cukup sencitip. ade satu masa kelas cik lina lupa padam padam papan hitam. cikgu tu masuk, then kiteorang stil buat taktau aje. tetiba dia hentak buku kat meja. keluar kelas mengadu ngn guru kelas kiteorang n then pegi menangis..*_*..uu..gediknye
2. cikgu math - satu hari cik lina lupa bwk buku teks (xkn ttinggal pon xleh?)..tnpa tanya alasan, cikgu tu terus ngadu ngn cikgu kelas cik lina. pdhl time tu cik lin buat latihan siap kongsi ngan kwn. bkn tak buat pon. sebab cikgu mulut itik tu la cik lina kena tempeleng depan kelas. naseb cik lina kebal time tu. nak nangis pon tanak sbb tunjuk degil. haha. cikgu itik ni sangat la menyampah. dia rasa die cikgu paling pndai. dia cabar cik lina dapat 100 m next ujian. sbb menyampah tengok dia juih2. cik lina dpt gak markah tu.


dan antara cikgu2 yang best tu..cik lina paling sayang cikgu tan sui hiong. cikgu addmath cik lian. dia sgt best. cik lina syg dia.

so..tlg la cikgu2. jangan jadi emosi dan pilih kasih. ajar lah murid seiklas yg boleh.

Nota: cik lina suka jadi cikgu sekolah rendah. sebab cik lina rasa. itu permulaan mereka. betul cik lina didik, sampai besar ilmu dibawa.

0 komen yang perlu dibaca:

Post a Comment

page

Followers