Sunday, October 11, 2015

Ubat Selsema Bayi

Salam.

Kali ni nak share experience macam mana nak menghadapi bayi selsema. dulu time anak satu aku larat la nak menjaga sorang. yelah bersengkang mata pun untuk sorang je. nak dijadikan cerita cuti sekolah haritu, anak - anak aku diserang demam panas + selsema yang agak teruk. mula - mula Nely kena selsema + keteguran.
ni semua sebab aku gatal bawak dia pegi kebun petang2. ingat anak aku kuat la. sekalinya ko..menangis + demam panas tak kebah2. badan panas. tapi cek suhu normal. risau tak terkata.
nasib la bapak aku boleh lagi buat tawar hilangkan keteguran tu. 

sekarang masih lagi hingus meleleh. ada orang kata sakit urat. tp belum jumpa lagi tukang urut budak. so untuk melegakan selsema supaya dia tak merengek malam adalah
yang ni saline water. atau lebey dikenali sebagai air garam. kiranya kalau hidung sumbat ke. nak clearkan pernafasan bayi adalah guna saline water ni la. cuma yang ni di peket comel2 dan senang nak guna. bila guna sterimar ni lega sikit idung nely. mukus2 tu pun klua la dari hidung bulat dia tu.

hehehe

otak tepu sebab banyak kerja sekolah.
tapi stil nak update blog.

itu je la nak cerita kot kali ni. kang ade idea aku tulis lagi.
sterimar tu boleh dapatkan kat mana-mana farmasi berdaftar..

ok. bai

0 komen yang perlu dibaca:

Post a Comment

page

Followers