Thursday, September 2, 2010

alhamdulillah.

Akhirnya..
tamat da aku punye observation for praktikal. sangat la terharu bila dah habis semua tu. penat, memang penat. tapi harap - harap kepenatan ini akan berbaloi. dah lama sangat la tak masuk kan any teaching aids untuk penggambaran.
topic last untuk major hari tu adalah volume of liquid. kanak - kanak sangat suka bermain air. patutnya kelas hari tu buat kat padang. baru la luas..hehe..boleh la kanak - kanak bermain riang membancuh air.
untuk observe math kali ni. cik lina buat biasa - biasa je. takde yang special sangat pon. apa yang di beli cuma pewarna je. kiranya memang dah habis idea sebenarnya nak buat macammana.
dan hari ni. cuma ulangkaji. preparation for monthly test 3. walaupun cik lina kat skolah ni sangat sementara. tapi sangat risau dengan prestasi budak yang cik lina akan tinggalkan tak sampai 2 minggu lagi ni. macam mana kalau cik lina dah tade kat skola ni nanti...dieorang stil tak kuasai apa yang cik lina ajar.
rasa risau ini sangat mengganggu fikiran cik lina.
kalau la anak murid cik lina faham dengan apa yang cik lina fikirkan.
budak - budak.
bukan faham apa lagi. yang dieorang tau. main..main...main...
baru la cik lina faham perasaan cikgu cik lina dulu. cik lina sangat tidak kisah kalau mereka bermain tetapi mereka murid yang bijak. di ajar senang melekat. =(..owh muridku sayang.
mentaliti cik lina agak berubah sebenarnya.
cik lina mungkin lagi sesuai mengajar di desa - desa.
tapi cik lina cukup faham. ada hikmah kenapa cik lina pilih PUTRAJAYA untuk praktikal kali ni. mungkin jugak sebab cik lina ni diberi peluang mendekati family yang rata - ratanya pegawai kerajaan. segala birokrasi, kemarahan, kawalan diri..cik lina cukup belajar di sini. yelah. kalau cepat melatah..mau la di saman.
cik lina rindukan sekolah desa.
cukup rindu.
setiap hari menjenguk kelas..pasti ramai yang tertunggu - tunggukan kita.
dan lagi beberapa bulan cik lina akan menjadi guru sebenar. sangat gementar.
dan kadangkala terlintas, benar atau tidak jalan yang di pilih cik lina.
mampukah kudrat cik lina memikul tanggungjawab yang sepatutnya di galas cik lina hingga maut menanti.
gelaran itu, cik lina sudah tempah.
tapi ragu - ragu..paling tidak..tetap bersarang dalam hati cik lina.
sudikah lelaki itu mengambil cik lina yang hanya sebagai guru ini sebagai suri hidupnya.
dan sudikah dia menerima cik lina seadanya cik lina.
hm...
sudah berfikir panjang mengenai masa depan.
looking forward april next year.
doakan bersama. kebahagiaan kami.


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

2 komen yang perlu dibaca:

  1. hye..salam singgah, 1st time dtg sini

    hey...anne boleyn masuk redmummy.com lerrr..! hehe jom tengok.. :)

    ReplyDelete

page

Followers