Friday, February 20, 2009

=new love story=cinta beralih arah


(gambar sekadar hiasan)

dah lama rasenya tak jd doktor cinta..sbb da lama takde sebarang pengaduan...
kali ni aku ada customer baru...n aku baru je kenal dia dlm 4 bulan...

bagi aku kisah ni agak biasa..tapi aku pelik jugak lah..biasala..masalah orang ni ada pelbagai...kali ni perempuan yang aku gelar sebagai
haz...
cerita haz ni bermula cani...

haz ni da ada boyfriend..dan hubungan dieorang dah tahap stabil..dah empat tahun berkawan..da kenal family dua belah pihak..sama-sama bertungkus lumus menghabiskan ijazah...dan masing-masing tolong menolong stu sama lain..kiranya banyak la moment2 penting dlm idup dieorg ni dieorg share...

lagipon...tempat lahir mereka pon tak jauh...habiz sahaja degree..haz mengikuti latihan sambil kerja di satu syarikat minyak malaysia...haz ni pulak berdarah kerabat..cantik...kirenya dia mempunyai pakej lengkap wanita idaman lelaki..yelah..otak pon geliga...kalau tak..tak mungkin dlm umur 22 tahun dia da bekerja di sebuah syarikat minyak malaysia..lulusan universiti teknikal dengan tajaan penuh tenaga nasional berhad...


setelah 6 bulan bertugas di syarikat tersebut..haz menemui aku..dia bertanya pendapat aku..mungkinkah dia terkena buatan org..penerimaan 1st aku mesti la gelak....aku ingatkn dia bergurau..yela..aku nmpak dia segar bugar je..tak mungkin la sakit dalaman..


"lin rasa....i kene buatan org tak"
"apsal lak u cakap camtu...u ni ade2 je la.."
"ntala lin..i rasa cam kene buatan org"
dia siap bantai gelak gak..
"hehe..cube u cerita..apsal u ckp cmtu??"

so...story 2 start kat cni..baik aku letak dialog kan...daripada aku kupas..susah nk buat ayat...so dialog tu lebih kurang camni r...:

"ada oficemate i tu ske kat i tau..die da konfess da kat i..da la i keje satu tempat ngn die..siap satu department lg tau.."..dia da start cerita...time tu cerita kat tv pon aku da tak fokus da..aku sibuk nk dengar die cerita...then aku teke la..

mesti u rasa tak slesa kan...da la satu tempat keje” aku teke camni sbb aku tau si haz tu da ade boy...

itu la prob nya lin..i tak rasa pon camtu..i memang baik ngan that guy..tp bila dia konfess kat itu..i rasa I pon ada hati kat dia la lin”

hah?? u bia benar haz..dia hensem ek?? tak pon kaye..” aku serkap jarang lg..

tak pon...dia tak la hensem sampai I rase leh pikat I..kaye pon tak...tu yang I konpius..nape I leh ade hati ngn guy tu...dia ade motor je lin..then heavy smoker..u kn tau syafiq(name boy die) tak smoke..ade kete..”

aku pon da tak nyampuk...bia die trus cerita je..lgpon kisah dia agak menarik..

that's y la I plek...nape I leh ade hati..bila I jupe syafiq..i rasa cam kosong..mesti u pelik kn lin”

bile die da ckp cmtu..maknanya die mintak pendapat aku..lgpon kebanyakn pengadu aku pon..memang ske mintak pendpt..aku pon try r perah idea..da la time tu aku tak sedia...hehehe..


haz..u da penah klua ngn guy tu ke??”

hehe..da pernah...u ingt tak valentine tu..hari sbtu kan..i sanggup pi keje tau sbb nak jupe guy tu..sbb mggu ni dia pegi miri..bila bf I ajak klua I cakap I penat...cousin I pon da prasan..ble I cakap ngn syafiq...suara I macam nk marah2..tp dengan guy tu suara I mcm mnja2”

then...u rasa apa??” aku trus mengkaji..

i taknk hipokrit lin...tu apa yang I rasa dari hati I..bukan I buat-buat..i konfius la..”


yang memburukkan lagi keadaan bila boyfriend si haz ni baru je dapat offer kerja tempat yang sama dengan si haz..mesti keadaan haz nnti jadi serba salah..

so aku pon bg la pendapat aku...


i rasa haz..u patut pilih..tak pun u take time dulu..u br je kenal guy tu...maybe u bosan kot ngan syafiq...tapi I just nak cakap satu je..perhubungan bukan di kira dari segi masa..tak semestinya u couple 4 taun..akan berakhir dengan sebuah perkahwinan...”

dia mengangguk setuju..then aku sambung

so..u timbang la balik hati u..kalau sekarang pun u da ilang perasaan kat syafiq..tak guna gak u stay ngan dia...tapi sebab semua ni masih baru..mayb sebab dah lama org lain tak approach u..tu yang u rasa tertarik..u slalu mimpi2 bdk tu”

so...u rasa I bkn kene buatan org la lin??”dia menyampuk..

itu I sendiri tak leh jwb..semua tu benda takleh nampak...tapi bg I..sbenanye..smua terletak pada hati u......”



sebab tanak entry ni panjang sangat.....aku nk stop kat cni..heheh....


*******************************************************************************


how to download add-ons fire fox...(bg yg menggunakan linux)


ni cara aku baru belaja..taknak install add-ons tu..tapi juz nk download...


    pegi la kat website https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/

  1. search for add-ons yang kita nak..cth fast dial

  2. click add to fire fox....then dia akan klua window auto install..biakan je..

  3. then bukak terminal

  4. pastikan dah install wget dl..kalau belum install dulu...

  5. cara nak install wget = yum install wget

  6. bila da install....letak command wget n letak nama addons yang tertera kat window (auto install)

  7. so bila da siap dnload..tgk kat folder download...


1 komen yang perlu dibaca:

page

Followers