Thursday, December 10, 2009

ape yang penting kerjasama

pernah tak dengar kata-kata yang..orang atas hanya nampak pencacai di bawah..dan orang bawahan hanya nampak asshole tak gune kat atas.??
ala..secara jujur la kan..semua mesti rasa benda tu..sebagus2 makhluk pon..tetap ada hati yang suka cemburu..lagi-lagi bila diri ni tak perfect..memang banyak la benda-benda yang tak elok dari yang elok kita lakukan. setakat tak puas hati orang lain naik pangkat sebab dia terer bodek tu..dah biasa sangat denga. punya lah kita jaki dengan dia 10 kali..punya la kita tau yang dia tu kuat mnegular time kerja. suka amik nama atas kerja orang lain..dia jugak yang naik pangkat..agaknya sebab tu la dunia sekarang ni ramai dah orang pasang aircond..supaya..lagi senang dan laju naik pangkat. dah tak terkedek2 macam lalu kat kerikil merah..semua laju macam lalu kat highway kosong dan baru buat..

so..moral untuk anak muda masa sekarang adalah..membodeklah untuk dapat kejayaan mudah. sekarang nak MLM bukan satu-satunya benda yang boleh buat kita kaya. sebab itu kan...aku rasa..syllabus kat university kena rombak..tak pon syllabus tingkatan 5..kena masukkan cara macammana nak menghadapi dunia pekerjaan. antara content dia adalah..cara-cara membodek bos. kalau payah sangat..aku rasa aku patut tulis buku pasal hal tu. ok..itu cerita kalau pekerja bawahan yang suka bodek.

ni lak story kalau orang atasan yang tak rasional..aku bagi situasi la senang..kirenya sekarang..engko org jadi bos..jadi BOS tau..bkn senang nak jadi..
ade sorang staff engkau tengah makan. dalam ofis kau tu yang ada cuma meja kat ruang depan je..then bilik yang ada adalah pantry..bilik meeting..bilik latihan..dan bilik bos..dalam pantry kau pulak..cuma ada singki and rak..nak letak meja kang..memang tak boleh nak lalu..dalam bilik training..4 sure la ade orang tengah training. bilik meeting tu dah di siap sedia kan untuk meeting petang tu. yang tinggal cume meja depan dan jugak bilik bos. OK..sebagai bos la kan...kalo korang..korang marah x anak buah nak makan kat meja depan tu time lunch hour...cuba bagi pandangan cket kat aku.

kalau dulu..mungkin aku kisah gila-gila sangat ah..tapi..sebab aku dah nak blah..aku malas nak pk..orang atasan kadang-kadang tak logik. :D..ade lak tu yang gatal-gatal tnye..knape orang kat cni suka gadoh2..

ish2..fitnah2..mane ade gadoh..saling membenci je..cuma yang dikesalkan..semangat kerjasama antara staff makin kurang bila dapat orang atasan yang memporak peranda kn..(^;^)so sad...

1 komen yang perlu dibaca:

  1. Kita berhibur jap dengan pantun kelakar di bawah, yang dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’ hahaha:

    Pagi-pagi, sudah mencemuh,
    Si pemandu terus terdiam mengeluh,
    Bos ini jenis yang kecoh,
    Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

    “Ada pelanggan hendak jumpa”,
    Itulah kata si setiausaha,
    Bos enggan, mengantuk katanya,
    Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

    Bos memanggil mesyuarat mengejut,
    Ada pekerja berjalan bak siput,
    Bos pun menengking sampailah semput,
    Para pekerja terkentut-kentut.

    ReplyDelete

page

Followers