Monday, December 28, 2009

|Checklist for bride|to|be|

ini cincin idaman sayer..anda pule?


entry ini sekadar panduan OK. kalo tanak ikot iyer sudah..

6 months – 12 months
bagitau family sendiri n family mentua. Perkenalkan kedua ibu-bapa dalam masa ni (bagi yang belum mengenali). Time ni la berbincang berkenaan majlis tersebut. Discuss who pay for what - the budget guideline. Decide the banquet style, venue and time. Then booked the placed. Yang ni adalah pilihan untuk kenduri tu. Kalau kat kampung. Biasanya pilihan nya adalah katering @ rewang (gotong-royong). Ade gak yang pilih untuk buat majlis di dewan, restaurant atau pun hotel. so..majlis ini kenelah mendapat persetujuan bagi kedua belah pihak. Bagi yang selama ini duduk menyewa bersama teman-teman, the thing is..start for looking for new home & source the home items you want. Time ni la buat perancangan untuk tinggal menyewa or bli umah. Semua ini mesti berlaku awal. Bagi orang melayu, selalunya perkara ini di buat setelah mempunyai ikatan pertunangan. so..untuk yang terbaik, ambillah tempoh bertunang dalam setahun. Bagi yang tidak inginkan bertunang awal, perkara seperti ini, still boleh di rancang bersama. Consider to hire a wedding planner

4 months – 5 months
confirmkan balik tempahan dan host untuk wedding. Slalunya, ketua majlis akan di lantik oleh ibu bapa (untuk keluarga di kampung) dan kenalan rapat yang mempunyai pengalaman (untuk majlis besar di hotel). Decide on wedding dress. Pilihan warna dan patern yang sesuai menaik kan lagi keserlahan anda. Ingat..pilihlah baju bersama pasangan. Amik picture kawen kat studio (untuk buat banner, kad jemputan dan papan tanda...uhuhuh). Bagi yang dah decide untuk pindah selepas kahwin, preparation untuk pindah ke rumah baru boleh di mulakan. Jangan lupa..pre-wedding medical check-up.

2 months – 3 months
pergi ke pejabat agama untuk register. Bagi johor..anda akan mendaftar ke pejabat agama untuk di temuduga, check HIV dan beberapa perkara perlu di buat. Cthnye : jupe ketua kampung / penghulu utk buat pengesahan yang anda adelah penduduk di situ. Buat pengesahan menu dan hiasan untuk majlis. Jangan lupa untuk menempah kek perkahwinan ketika ini. Kalau tak..cnfirm kek tak sempat siap. Jengjengjeng..time ni la jugak nak pegi pilih cincin kahwin.. tips : pilihlah cincin yang agak kukuh designnya. Sebab cincin ini akan di pakai lama. :D. tak guna jugak beli cincin terlalu besar designnya. Tapi payah untuk di gayakan. Kadang-kadang..less is beautiful baby.

1 months
hantar kad jemputan. List ini kenalah di sediakan untuk tidak melebihi budget yang telah di tetapkan. Ketika ini. Setiap hubungan kekeluargaan perlu di fikirkan. Apa yang paling mudah begini. Just assign individu untuk membuat jemputan cth mak & ayah – 500 jemputan (sedara mara) abang & akak – 150 jemputan (ntuk jemputan kenalan dan sahabat handai) awak sendiri – 350 jemputan (untuk jemput kawan-kawan dan kenalan). Sila pastikan budget dan jemputan adalah selari. Buat keputusan bagaimana cara perkahwinan anda akan berlangsung : cth majlis tepung tawar. Sediakan senarai menepung tawar. Jangan lupa jugak decide untuk meletakkan pelamin di mana (jika di rumah), meja makan beradap, acara potong kek, persembahan silat & etc2. Cuba kembali baju kawen. Jangan fitting last minute. Takut longgar or sempit. 1Months b4..stil lagi boleh betulkan.

2 weeks.
Beli buku tetamu. Tapi kalau buat kat kampung tak payah la...huhuh

1 day
siapkan segala kelengkapan perkahwinan. Konfemkan dengan juru solek, pendandan rambut dan photographer masa kehadiran. Jgn dieorang lambat pulak kang. Kalau belah johor, sehari sebelum wedding akan ada majlis berinai, khatam al-quran n berzanzi. Jangan lupa mandi bunga (untuk orang kg) dan pergi ke spa (besenya orang2 bandar buat) dan yang paling penting adalah. Tidur awal...supaya mata tak sembap dan otak tak pk yang bukan-bukan.:D
ah..penat tulis..so untuk groom-to-be..aku tulis lain kali.

0 komen yang perlu dibaca:

Post a Comment

page

Followers