Tuesday, July 7, 2009

=accept and change=

semalam..aku dpt nasihat berguna dr org tersyg..dia ckp...
"matlamat yang kita tuju mestila besar"..punya la aku bertegang urat tanak trima wlpn aku tau benda tu betul...biase la..nak jdkn sesuatu tu menarik kena la tau pro and kontranya..kalo trima je bulat-bulat..tentu la takde perkembangan ilmu..btol x??..ni la antara bukti-bukti nak menyatakan fact tersebut betul
1. kalau kita target bawak air sesudu dari rumah pergi tempat kerja....mana yang lagi mencapai matlamat..(siap bagi pilihan lagi..)..
-bawa air satu sudu dalam sudu atau
-bawa air sesudu dalam satu cawan
so...antara pilihan tu mana lg bernas..
jwpn: mesti la bawa air sesudu dalam 1 cwn..btol x??..so..kesimpulannya adalah..target dalam hidup kita bia besa..supaya kita leh dpt yang kecil2..then die bg contoh lg...
2.kalau kite target nak duduk rumah banglo...kalau dapat dok flat..ape kite rasa??
aku pon jwb..kecewa...(heheheh..negative tak??)
die terangkan la plak..kalau kite target kita nak duduk rumah banglo...usaha kita mestila mcm kita nak rumah banglo..kita usaha kuat..kita tak mudah putus asa..sebab target kita besa...btol??(die tnye aku le plak..)..aku pon ktawe2 then jwb...btoooooolllll...
so kalau kite cuma dpt dok flat je..kita mesti rasa bersyukur sebab usaha kita lebih dari sepatutnya..tapi kalau dari awl kita set nak dok umh flat..tak mungkin la kita akan dok umah banglo..even masok AF skang pon dah tak dpt banglo tau....(btol gak kan..hehe)
so kesimpulannya aku kene la bersita-cita besar..nak dok umah banglo..nak pakai bmw 3 series...pe lagi?? nak bli langsir mahal tok rumah banglo aku..nak pakai intan berlian yang grand-grand gitu...tapi tak ke nampak macam mata duitan lak??
eish2..payah...payah..

sebenarnya..btol la tu..matlamat kita kena la besar...supaya kita ni hidup penuh tujuan...ade lagi sebenarnya contoh2 yang die bg..antaranya ialah

3. kalau kita target nak anak 10...mesti la usaha kita pon macam nak anak 10..btol x?? aku pon mls nak ulas ape yang aku jwb..hehe..then mesti la die truskan..berbanding nak anak 1...kalau nak anak 1..mesti asik kene berjaga2 je...kan ke susah tu..(oo..br aku phm maksud die)..so kesimpulannya..mesti target ramai ank..=)

then aku tanye lak...abiz..kalo ade bos baru???

die : kene la accept and change..stiap orang ada peluang untuk berubah..
aku: sy yang kene brubah?
die : stiap org syg..
aku: ok..
die : failure to accept is failure to change..and failure to change.....
aku: bykknya fail...
die : dah tanak brubah...kirenye gagal la dlm idop
aku: so kene trima la?
die : tak nak trima pon bukan boleh buat apa..so learn from new environment
aku: i will...

so..
esok...bukan penghujung hari...akan ada esok lg..
jgn rasa hari ini..adalah hari segalanya..tapi
jgn terlalu menaruh esok ada
kerana...apa yang kita lakukan hari ini..
akan juga berbalik hari esoknya..
bertnya pd diri..apa silap ku
bertanya pd hati..apa niatku
bertanya pd hari..adakah esok untukku



lynn....cyberjaya....

0 komen yang perlu dibaca:

Post a Comment

page

Followers