Tuesday, October 19, 2010

storyteller : nasib saya sangat baik setakat ini.. part 2

ha...dah cerita sampai sekolah teknik kan..

so kehidupan di sekolah teknik sangat mencabar dan banyak dugaan. dari segi hidup, teknik memang banyak mengajar aku cara bergaul mesra..dan kat teknik jugak le jumpa bakal hasben..ehem..ehem..ulang lagi sekali...bakal hasben..haha..saje nak announce..
dari segi hidup kat teknik ni...macam - macam pernah rasa. kene taskil (touch n kill)..kene jerit2 ngan warden..eleh..bende manis2 camtu..mestila ingat sampai tua..haha
mane baju yang kene rampas. surat berkoyan2 kene tulis cakap "saya berjanji akan berubah dan tidak akan mengulangi kesalahan ini lagi"..haha..pegi prep tak pakai kasut..tak pakai pin tudung.macam2 lah..
sangat manis dan seronok kalau ulang bende tu semua dengan kawan - kawan se sekolah.

ek..nak cerita pasal naseb la..bukan pasal hidup kat teknik. tu leh buat entry lain.

ha..lepas je SPM..sibuk la sambung belajar kat U..dapat lak kat negeri sembilan. 4 taun duduk kat sane. memang seronok. kiranya lepas je diploma. terus pegi cari kerja. time tu siap dah selisih faham dengan bf segala. tetiba sebab jodoh kami panjang..dapat tempat kerja dekat dengan rumah si dia. alahai...
tapi bukan nak cerita yang itu, tapi peluang pekerjaan yang menanti. sebab dulu hanya pemegang diploma, kerja sahaja la apa2 yang dapat, then 1/ month kerja kat bahagian QA, manager bahagian aku offer untuk ganti staff management dieorang yang nak brenti. time tu wah!! rasa sangat bangga..hikhik. tapi time tu jugak naseb sangat baik sebab dapat sambung degree..

perjalanan hidup setakat ini sangat smooth sampaikan tak rasa menganggur. then sambung degree utk 2 and 1/2 year. pastu 1/2 year itu adalah praktikum. entah macam mana tah..mintak praktikum adalah bersama2 kawan2 sekelas, tapi sorang2 tercampak dekat bahagian cyberjaya. dup dap..dup dap ati. yelah..jakun..mane penah jejak kaki kat cyber or putrajaya.

sebab aku seorang yang sangat berdikari. pergi la juga kat cyber tanpa tahu tempat itu, entah naseb baik gaknye, ade seorang junior course dah kerja kat ctu, so kirenye perjalanan untuk smbung praktikal berlalu dengan tenang. =). jadila pelajar praktikal yang sepatutnya 4 bulan kat OSCC..huuu..tapi rezeki sangat murah time umur 24 tahun. dapat kerja kat sana dan dapat confirmation letter time birthday taun tu. yang tak leh lupa time tu maghrib, nicholas bagitau dalam phone time aku dalam kete..('',)..sangat suka ok..yelah..cube cerita kat aku..budak degree mane yang tak suka time praktikal dah dapat kerja?
mestila suka kan..tak rasa menanam anggur. lagipun..sekarang ni berlambak orang kene bersusah payah pegi intbiu. tapi tak dapt2 gak. so perjalanan adalah sangat bertuah hidup ini

haha

lepas tu pulak..nampak budak satu unit sebok2 isi borang..die cakap borang KPLI. time tu langsung la tak amek port ape tu program lepasan ijazah. pk cume nak mintak keje gomen / keje swasta yang lagi baek. walaupun 1st keje dulu adalah training exec - iaitu ajar orang gak..tk pernah pulak simpan cita - cita nak jadi cikgu. biasela kan..
sebok2..orang isi..mesti la nak isi gak...orang stadi..mesti nak stadi gak..time taon tu macam rilex2 je...bila semak cuti akhir taun siap ade 11 hari cuti lagi..haha..gile kentang...bulan 10 baru amek 3 hari keh?..pdhl cuti cume dapat 14 hari aje.. siap aku ade cuti sminggu time tu sebab bapak aku warded. heheheh..
jadi dah set plan..kalau dapat KPLI..kene notis kat opis 3 bulan..time tu sudah bulan sebelas..kputusan KPLI spttnye kua akhir bulan 12..time tu la buat percaturan hidup..either nak bayar 3 bulan or brenti keje cari keje lain.
ALHAMDULILLAH..
sekali lagi hidup dipermudahkan. akhirnya masuk je 1 / 12 / 2009 muktamad..keputusan hantar notis berhenti kerja wlpun keputusan KPLI belum keluar. siap anggar2 sampai ke bulan 2..so ingat notis tu ckp ah 3 bulan..rupanya salah kire bulan..notis patut abis bulan 3..haha..budak math failed btol. tapi atas budi bicara bos besa..dapat gak berhenti notis 2 bulan aje lepas tolak cuti taun yang berbaki 12 hari tu. (+1 hari utk januari)..akhirnya..bila cek2..yay..
aku dapat KPLI..masuk plak 18 Januari. tapi bila kira2..memang annual leave tu ckup2 utk smpai notis bergaji penuh sepanjang januari. time tu la rasa..
diri saya sangat bertuah sebab semuanya seperti dirancang dengan baik
alhamdulillah.
sekrang..dah nak habis KPLI..
agak2..
nasib aku still baik ke utk posting dapat area kg aku jugak?


sama2 doakan..

=)

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

2 komen yang perlu dibaca:

  1. alhamdulillah lin..syukur hidup kau allah tentukan semuanya mudah..aku sekarang tengah susun serpihan kekuatan yang masih ada untuk tempuhi hari2 mendatang.. :)

    ReplyDelete
  2. haih.. sgt seronoknya bace perjalanan idup kamu setakat nih lynn.. mcm iklan digi ke celcom tuh? yg dia bwk kete panas2, siap ade pokok payungkan, jln bengkang-bengkok diluruskan. moga2 lps ni pun segala urusan kamu dipermudahkan ;)

    ReplyDelete

page

Followers